Хибридните професии

Дигиталните комуникации, AI и непрекъснато реагиращият на изискванията на средата бизнес, доведоха до отваряне на различни професии една към друга, до размиване на границите в задачите и функционалностите им и до възникването на нови професии.

„Хибридните професии” са новата реалност и тема на дискусионния панел на БДВО по време на конференцията The PR Animal of the Future.  Новите технологии, които навлязоха във всяка сфера от живота,  разрушиха установените модели на поведение и работа. Промениха се посоките и скоростта на комуникацията, задачите и функциите на служителите, както и самите бизнес процеси. Работодатели и служители днес живеят в ера, определена като Hybrid Revolution. Дори се говори за Икономика на хибридните професии.

Дискусията „Хибридните професии” ще търси отговори на въпросите какво е хибридност на професията и откъде идва тя – от променените технологии или от стремежа към комплексност? Дали тази трансформация поставя нови изисквания пред бизнеса и узрял ли пазарът на труда да търси такива специалисти? Идва ли новото поколение с хибридни умения? Или хибридни очаквания?

Участници в панелната дискусия са водещи специалисти в професии, които могат да бъдат класифицирани като хибридни – връзки с инвеститорите, КСО, Employer Branding, комуникации. Те ще представят както своите професии и функциите им, така и гледните си точки с какви други професии се преплитат и това ли е бъдещето на пазара на труда, и кои ще са водещите умения – социални, аналитични или комуникационни?

Модератор на панелната дискусия ще бъде Илияна Захариева, председател на БДВО.

Участници в дискусията:

Gergana IvanovaГергана Иванова, управляващ партньор The Smarts Group

Гергана Иванова е съсобственик и управител на РА The Smarts, управляващ партньор в IQMedia, PR агенция Paragraph 42 и продуцентското студио Shoot. В групата на The Smarts от юли 2019г. сe присъединява и брандинг компанията Ентусиазъм.
Гергана има над 20 години опит в рекламната индустрия в България. В клиентското портфолио на групата се нареждат имена като Уникредит Булбанк, , Electrolux, ИКЕА, Димитър Маджаров, Мол Пловдив, Захарни Заводи АД, Пилета Градус, Sopharmacy, Accenture, CofaceBulgaria, Nestle.
Сред важните инициативи на комуникационната група е Praktika – платформа за обучение и вдъхновение в областта на комуникациите, която реализира събития и обучения, насочени както към рекламния бранш, така и към маркетинг специалистите на пазара.
Гергана Иванова е член на УС на БДВО, член на Настоятелството на Фондация „За нашите деца“ и член на УС на Съвета на Жените в Бизнеса в България.

 

Daniela PeevaДаниела Пеева, Директор Връзки с инвеститорите, Монбат АД, председател на УС на АДВИБ

В продължение на 13 години Даниела е мениджър по връзки с инвеститорите с над 20 г. професионален стаж в областта на капиталовите пазари. Като директор за връзки с инвеститорите на множество публични компании в последните 15 г. осъществява контакт с акционерите и работи за защита на техните права и интереси, както и за повишаване на прозрачността на публичните компании в България. Тя е лектор в над 20 семинара и конференции в България, Европа и САЩ.
В продължение на 10 години тя е председател на професионалната организация на директорите за връзки с инвеститорите в България – АДВИБ. Даниела е член на Националната комисия по корпоративно управление, член на Консултативния съвет към председателя на КФН.
Даниела Пеева е завършила Юридически факултет на Софийския университет.

 

Nadya SinigerskaНадя Синигерска, Мениджър КСО, КонтурГлобал Марица Изток 3

Надя Синигерска е с повече от 18 години опит в сферата на управлението на бизнес процеси и проекти в индустрията, последните 10 от които в ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“. От 4 години тя е Мениджър Устойчиво развитие на компанията, като ги определя като най-интересните.
Преди да открие своето енергийно място, Надя е работила в „Дружба Глазуъркс“ АД и за автомобилната индустрия в екипа на „СензорНайт“ („ЕПИК“ АД).
Надя е завършила Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и MBA към Стопанския факултет. Има и магистратура по КСО от ВУЗФ.

 

Stanimira KovachevaСтанимира Ковачева, Глобален директор маркетинг за Тек Експъртс

Станимира Ковачева има значителен опит в разработването и управлението на маркетинг, брандинг и комуникационни стратегии на местно и международно ниво. Отговаряла е за маркетинговите комуникации на някои от най-големите компании в страната, както и няколко стартъп компании. През последните няколко години е фокусирала вниманието си върху една нова за българския пазар тема, а именно изграждане на работодателски марки. В момента заема позицията на Глобален директор маркетинг за Тек Експъртс, където отговаря за стратегията по привличане на таланти на различни пазари като Китай, Виетнам, България, Нигерия, Коста Рика и САЩ. Станимира притежава магистърски степени по финанси, МИО и маркетинг, а в момента е Докторант по маркетинг към УНСС. През пролетта на 2019 г. беше отличена с престижната международна награда за Employer Branding Leader of the year.

 

Форумът ще се проведе на 05.03.2020, четвъртък, 12:00 do 16:20 ч. в Хотел InterContinental Sofia, гр. София.

ПРОГРАМА

12:00 – 12:30

Регистрация

12:30 – 12:40

Откриване, Nitin Mantri | ICCO President

12:40 – 12:50

Откриване, Мария Гергова-Бенгтсон, Преседател на БАПРА

12:50 – 13:00

Откриване, Илияна Захариева, Преседател на БДВО

13:00 – 13:20

Nitin Mantri | ‘Keeping Communication Human & Ethical in a Digitized World’

13:20 – 13:40

 Mark Glover | ‘The lobbyist of the future and lessons to be learnt from the UK’

13:40 – 14:20

БАПРА Панелна дискусия | ‘Wild But Tamed – The Mind and Discipline Needed In PR’, with the participation of Maria Gergova-Bengtsson, Katya Dimitrova, Alexandar Dourtchev, Galin Borodinov and Lubomir Alamanov

14:20 – 14:30

Alexander Varov | ‘Reading Digital Ecosystems and Methods for Creating Effective Branded Content’

14:30 – 15:00

Кафе-пауза

15:00 – 15:40

Панелна дискусия БДВО | ‘The Hybrid Professions’, with the participation of Iliana Zaharieva, Gergana Ivanova, Daniela Peeva, Stanimira Kovacheva, Nadya Sinigerska-Bohorova

15:40 – 16:20 

БАПРА – БДВО Панелна дискусия

16:20 – 16:40

Barbara Bates | ‘The Changing Profession of PR – It’s an Art and a Science’

Търсим бъдещите носители на Годишния знак „Отговорна компания – отговорни служители” за 2021 г.

Отличието се връчва за осма поредна година от Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ), Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) и Българската асоциация на КСО специалистите (БАКСОС).

Българските компании и техните служители преминаха през много изпитания през последните две години – за някои от тях, това беше повод да се вгледат навътре и да преосмислят своите политики за ангажирани на служителите, включително дарителските инициативи, насърчавани или организирани от работодателя. Някои работни места опустяха, но хората намериха нов начин да бъдат заедно: като помагат на тези, които не можеха да останат вкъщи защото работят на първа линия за различни здравни, образователни, социални и екологични каузи.

Журито на Годишния знак през тази година е в състав:

  • Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация BCause
  • Полина Господинова-Георгиева, изпълнителен директор на Българска асоциация за управление на хора
  • Анита Бедин, председател на Българското дружество за връзки с обществеността.
  • Д-р Марина Стефанова, председател на УС на Българска асоциация на КСО специалистите

Годишният знак има четири нива на отличие: знак за дарителство от работното място, бронзов знак, сребърен знак и златен знак. Видът отличие се определя от критерии, свързани с обема служители, участващи в инициативата (като процент от общия брой служители); от механизмите, с които компанията популяризира, насърчава и развива програмите за регулярно дарителство и възможностите, които дава за даряване на труд на служителите в работно време. Решението се взима на базата на посочените по-горе критерии, спрямо попълнените от компаниите информационни форми и след кратко видео-интервю с участниците.

От 2015 година Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ) и Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) връчват и специална награда за професионалисти, развиващи дарителството от работното място в компаниите, в които работят по креативен, професионален и ефективен начин.

Срокът за попълване и изпращане на информационните въпросници е 18 февруари 2022.

Можете да се запознаете и да попълните формата за участие оттук.

За допълнителна информация: Ива Петрова, Експерт ”Дарителски програми и фондонабиране” 02 981 19 01; 0885 731 768 iva@bcause.bg