United Partners стана „Комуникационна агенция на годината“, а за най-добър вътрешен комуникационен отдел бяха наградени УниКредит Булбанк в 18-ото издание на PR Приз

United Partners стана „Комуникационна агенция на годината“, а за най-добър вътрешен комуникационен отдел бяха наградени УниКредит Булбанк в 18-ото издание на PR Приз

 

Снощи на официална церемония Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО) връчи годишните си награди за постижения в областта на комуникациите – PR Приз 2018. „Вътрешен комуникационен отдел на годината“ стана екипът на УниКредит Булбанк с убедително представяне на вътрешните им планове за развитие на екипа и проекта им за вътрешна медия „5 минути“, който им донесе първо място и в категория „Вътрешни комуникации“. „Комуникационна агенция на годината“ стана United Partners със стратегията им в 3 стълба: екип, иновации, резултати, и с преструктурирането на екипа им в отговор на нуждите на клиентите.

Забележителен хеттрик отбелязаха All Channels, получавайки всичките три награди в категория „Комуникационен проект за продукт или услуга“. Брандът на “Загорка“ „Крадецът на ябълки““открадна“ първото място от другите им клиенти – Jameson Irish Whiskey и AVON, които се наредиха съответно на второ и трето място в същата категория. All Channels си тръгнаха и с най-много награди – общо 9, като 4 от тях бяха първи места.

В най-оспорваната категория „Кампания за устойчиво развитие/ Корпоративна социална отговорност“ призьори станаха AMI Communications с проекта си за финансова грамотност „Нашите пари“ за VISA и All Channels с кампанията „От любов към живота – AVON срещу рака на гърдата”. Сред агенционните призьори се наредиха още Intelday Solutions с проекта „Зимнина за софиянци“ в категория „Зелени комуникации и градска среда“ и Proximity Sofia/ BBDO Group с проекта „Мога там, искам тук“, реализиран за Telus International, в категория “Комуникационна кампания за работодателска марка/ Employer Branding“.

Отличниците в бизнес сектора в тазгодишното 18-то издание на PR Приз бяха Мтел (вече А1), които заеха челни места в категории „Корпоративна комуникационна кампания“ и „Кризисни комуникации“, както и икономическа група Монбат – призьор в категория „Имиджмейкинг“ за проекта им за ребрандинг.

Най-голямата награда за институционален PR получи Столична община за проекта „135 г. парк Княз-Борисова градина“.

Комисията по професионална етика връчи специална награда на „Креактив ПР“ за фестивала за стари български детски игри „Челик“, реализиран във Варна.

Диана Кирова от Нов български университет получи първото си по-голямо професионално признание, като спечели приз за „Студентски комуникационен проект“.

Специални гости на церемонията бяха Паулина Ямсе, глобален старши онлайн маркетинг мениджър на Siemens и Ейдън Пауър, директор „Потребителски бранд и Маркетинг“, KBC Bank Ирландия, които участваха от PR Фестивала, провел се също вчера.

Пълния списък с наградените ще намерите тук.

Търсим бъдещите носители на Годишния знак „Отговорна компания – отговорни служители” за 2021 г.

Отличието се връчва за осма поредна година от Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ), Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) и Българската асоциация на КСО специалистите (БАКСОС).

Българските компании и техните служители преминаха през много изпитания през последните две години – за някои от тях, това беше повод да се вгледат навътре и да преосмислят своите политики за ангажирани на служителите, включително дарителските инициативи, насърчавани или организирани от работодателя. Някои работни места опустяха, но хората намериха нов начин да бъдат заедно: като помагат на тези, които не можеха да останат вкъщи защото работят на първа линия за различни здравни, образователни, социални и екологични каузи.

Журито на Годишния знак през тази година е в състав:

  • Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация BCause
  • Полина Господинова-Георгиева, изпълнителен директор на Българска асоциация за управление на хора
  • Анита Бедин, председател на Българското дружество за връзки с обществеността.
  • Д-р Марина Стефанова, председател на УС на Българска асоциация на КСО специалистите

Годишният знак има четири нива на отличие: знак за дарителство от работното място, бронзов знак, сребърен знак и златен знак. Видът отличие се определя от критерии, свързани с обема служители, участващи в инициативата (като процент от общия брой служители); от механизмите, с които компанията популяризира, насърчава и развива програмите за регулярно дарителство и възможностите, които дава за даряване на труд на служителите в работно време. Решението се взима на базата на посочените по-горе критерии, спрямо попълнените от компаниите информационни форми и след кратко видео-интервю с участниците.

От 2015 година Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ) и Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) връчват и специална награда за професионалисти, развиващи дарителството от работното място в компаниите, в които работят по креативен, професионален и ефективен начин.

Срокът за попълване и изпращане на информационните въпросници е 18 февруари 2022.

Можете да се запознаете и да попълните формата за участие оттук.

За допълнителна информация: Ива Петрова, Експерт ”Дарителски програми и фондонабиране” 02 981 19 01; 0885 731 768 iva@bcause.bg