18 компании са отличени с годишен знак „Отговорна компания – отговорни служители“ за 2015 година

Над 500 000 лева дарени по ведомост и над 12 000 часа доброволен труд

Вчера, 11 февруари, на тържествена церемония в София 18 компании получиха годишен знак „Отговорна компания – отговорни служители“. Отличието се връчва за втори път и е учредено от Фондация „Помощ за благотворителността в България” (ФПББ), Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) и Българска асоциация за управление на хора (БАУХ).

Годишният знак за дарителство от работното място е ежегодно отличие за компаниите, насърчаващи ангажирането на служителите към обществено значими каузи като част от политиката им за корпоративна социална отговорност.

eKommera_4512

Златен знак за 2015 година бе присъден на КонтурГлобал Марица Изток 3 (за втора година) и Виваком.

Сребърен знак бе връчен на еКомера, Инвестбанк,  Сити България, Теленор България, САП България.

С бронзов знак бяха отличени: Мобилтел, Eймс Хюмън Кепитал, Монделийз България, Актавис, ОмегаСофт, Аурубис България, Ди Ейч Ел Експрес България, Софийска вода, Атос Ай Ти Солушънс енд Сървисис.

С годишен знак бе отбелязан и приносът на работещите в Българското национално радио и Бианор Холдинг.

Какво стои за тези отличия. Над 500 000 лева са дарени по ведомост и над 12 000 часа доброволен труд са предоставили на различни благотворителни каузи служителите на отличените компании през 2015 година. Това са повече от 3250 души, които даряват всеки месец чрез програмата за дарителство по ведомост на Фондация „Помощ за благовторителността в България“. Тази дейност се подпомага от 53-ма професионалисти  по връзки с обществеността и човешки ресурси. Работодателите целенасочено подкрепят дарителството на своите служители – някои удвояват даренията им, други насърчават доброволчеството в работно време. В много от компаниите има изградени специални комитети на служителите.

conturglobal_4451

Тази година бе връчена и специална награда за професионалисти, развиващи дарителството от работното място в компаниите, в които работят, по креативен, професионален и ефективен начин. Отличени бяха „двигателите“ в Инвестбанк – Калина Маринова, Катя Цицелкова, Пепа Тонева, Христофор Лалев, Юлия Кунова-Петкова, Жана Попова-Димитрова, Николай Стоянов, Пламена Христова. Голямата награда за 2015 бе присъдена на екипа на еКомера – Павел Стефанов, Пенка Джиджова, Георги Спасиянов, Ставрос Ставру.

“Благодаря ви за признанието, благодаря на ФПББ, че винаги ни помага да се включваме в различни каузи – без тях щеше да ни е много по-трудно. Благодаря и на моите колеги, че продължават да са активни и да предлагат каузи, в които вярват”, каза Ставрос Ставру от еКомера.

“Не само големите представители на бизнеса могат да правят корпоративна социална отговорност, да въведат дарителство по ведомост или да правят благотворителност. Това не е привилегия на големия бизнес – това е възможност за всеки бизнес да даде възможност за удоволетворение, баланс и ангажираност на своите служители”, подчерта Радина Ралчева, председател на БДВО, която връчи персоналните отличия.

“Всички вие заслужавате награда, защото сте преборили много трудни неща. Ние често си казваме, че хората всъщност искат да даряват и да доброволстват и сякаш е най-логично да го правим на работното място, където прекарваме средно по 10 часа на ден и най-близките ни хора са колегите ни. Но на практика знаем колко е трудно това, така че ви благодаря да всички усилия, благодарение на които една добра хипотеза става реалност”, каза Елица Баракова, директор на ФПББ. Добромира Манасиева, член на УС на БАУХ, също поздрави хората в компаниите, насочили своя труд и усилия през годината, за да могат екипите в които работят да са още по-съпричастни и ангажирани.

Празникът бе украсен от музиката на младата група Полифони, стипендианти на програма Евробет Талант – съвместна програма на ФПББ и Евробет, подкрепяща млади творци и изпълнители.

Водещи на събитието бяха актьорът Стефан Щерев и Пенка Цветкова от екипа на ФПББ.

Церемонията е част от кампанията #ДА СЕ ВЛЮБИШ В…. КАУЗА. В духа на празника на любовта, Фондация „Помощ за благотворителността в България” посвещава февруари на дарителите, които подкрепят редовно любими каузи, като даряват всеки месец малка сума директно от заплатата си.

През 2016-та ФПББ празнува 20 години, посветени в помощ на благотворителността в България.

„Отговорна компания – отговорни служители“ е  годишен знак за дарителство от работното място. Отличието е учредено от Фондация „Помощ за благотворителността в България” (ФПББ), Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) и Българска асоциация за управление на хора (БАУХ) през 2014 г. Връчва се връчва в четири категории – Знак, Бронзов знак, Сребърен знак, Златен знак. Видът отличие се определя от критерии, свързани с обема служители, участващи в инициативата (като % от общия брой служители), от механизимите, с които компанията популяризира, насърчава и развива програмите за редовно дарителство и възможностите, които дава за даряване на труд на служителите в работно време.

Фото: Йордан Сливенски

Търсим бъдещите носители на Годишния знак „Отговорна компания – отговорни служители” за 2021 г.

Отличието се връчва за осма поредна година от Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ), Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) и Българската асоциация на КСО специалистите (БАКСОС).

Българските компании и техните служители преминаха през много изпитания през последните две години – за някои от тях, това беше повод да се вгледат навътре и да преосмислят своите политики за ангажирани на служителите, включително дарителските инициативи, насърчавани или организирани от работодателя. Някои работни места опустяха, но хората намериха нов начин да бъдат заедно: като помагат на тези, които не можеха да останат вкъщи защото работят на първа линия за различни здравни, образователни, социални и екологични каузи.

Журито на Годишния знак през тази година е в състав:

  • Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация BCause
  • Полина Господинова-Георгиева, изпълнителен директор на Българска асоциация за управление на хора
  • Анита Бедин, председател на Българското дружество за връзки с обществеността.
  • Д-р Марина Стефанова, председател на УС на Българска асоциация на КСО специалистите

Годишният знак има четири нива на отличие: знак за дарителство от работното място, бронзов знак, сребърен знак и златен знак. Видът отличие се определя от критерии, свързани с обема служители, участващи в инициативата (като процент от общия брой служители); от механизмите, с които компанията популяризира, насърчава и развива програмите за регулярно дарителство и възможностите, които дава за даряване на труд на служителите в работно време. Решението се взима на базата на посочените по-горе критерии, спрямо попълнените от компаниите информационни форми и след кратко видео-интервю с участниците.

От 2015 година Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ) и Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) връчват и специална награда за професионалисти, развиващи дарителството от работното място в компаниите, в които работят по креативен, професионален и ефективен начин.

Срокът за попълване и изпращане на информационните въпросници е 18 февруари 2022.

Можете да се запознаете и да попълните формата за участие оттук.

За допълнителна информация: Ива Петрова, Експерт ”Дарителски програми и фондонабиране” 02 981 19 01; 0885 731 768 iva@bcause.bg