Фондация Лале връчи за 10-ти път наградите “Проект на годината”

На 23 март 2015 г., в Камерна зала България в София се проведе церемонията по обявяване на носителите на “Проект на годината 2014” на Фондация Лале. Това бе десетото издание на конкурса, който отличава успешни проекти в неправителствения сектор. Както всяка година номинираните разнообразни проекти от цялата страна бяха оценени по критерии: резултати; устойчивост на дейностите във времето; финансова ефективност; участие на целевите групи и местната общност; новаторство и приложимост на идеята в други населени места.

Отговорната работа по оценка на проектите и определяне на победителите имаше жури в състав: Виолина Маринова, Председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ДСК; Никола Добрев, Главен изпълнителен директор на КЦМ 2000 АД; Н. Пр. Г-жа Аник Ван Калстър, Посланик на Кралство Белгия в България; Севда Шишманова, Програмен Директор на Българска Национална Телевизия, Георги Господинов, писател и Кирил Домусчиев, председател на КРИБ.

Отличените проекти получиха традиционно специално изработени от проф. Георги Чапкънов, а церемонията се проведе с медийното партньорство на Българска Национална Телевизия, вестник Капитал и Информационен портал на неправителствените организации в България ngobg.info – партньор на БДВО.

Първият победител бе представен от Севда Шишманова и Никола Добрев – проект „Спиране на процеса на маргинализация на ромите в гр. Кюстендил чрез създаване на модел за развитие на общността” на Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца към НБУ.

„Изключителното достойнство на този проект е, че той е направен с много добро познаване на хората, които живеят в ромската общност – познаване на техните проблеми, техните грижи, на техните слабости и сили и назоваването им по един много откровен начин. Този проект освен че е изключително мащабен – от образование до социална интеграция и семейна комуникация, той е създал и ядро от лидери – от можещи млади хора, които интегрират съмненията на едната и другата страна и любовта на едната и другата страна. Аз лично се покланям пред всички вас, които сте свършили тази работа.” Започна Севда Шишманова. Никола Добрев продължи:” Аз искам да говоря за бъдещето и да посоча защо този проект е нужен. За да говорим за маргинализация, значи имаме проблем с една друга част от обществото. Колкото този проект е насочен навътре към ромската общност, толкова той е важен и за другата част на българското общество. Защото не смятам, че тя е адекватна на проблемите на ромската общност и в повечето случаи ние не влизаме в ролята на тези хора, които са създали този проект, а напротив заставаме срещу тях. За мен е много важно България да бъде единно общество, интегрирано общество, без маргинализирани групи и това е достойнството на проекта. Другото му достойнство е това, че е разработен в Кюстендил, но той е приложим навсякъде в България. Поздравявам ви и се надявам, че този проект ще бъде приложен и на други места в България!”

Галина Маркова сподели „Аз съм изключително благодарна на Нов Български Университет, чието мото е „Не се страхуваме от разнообразието!”. Ние представляваме една общност, която се опитва да не се страхува от разнообразието и това го правим чрез образование и изследователска работа. Всъщност изследователската работа ни помага в този проект да кажем, че ние не знаем. Мислим, че това, че ние не знаем е първата стъпка за спиране на маргинализацията. Да си признаеш, че не знаеш е един много добър лек срещу предразсъдъците и много добро начало да започнеш да се учиш от реалността такава, каквато е. Изключително много благодаря за тази награда, защото ние се сблъскваме с много трудности, а тя ще ни съхрани за напред!”

Виолина Маринова и Георги Господинов обявиха вторя носител на награда – проектът на Сдружение „Еквилибриум” Русе „Подобряване на качеството на социалните услуги чрез активна политика за фондонабиране, участие на общността и изграждане на публичен имидж”. Виолина Маринова поздрави Фондация Лале с 10 годишния юбилей. „Благодаря за възможността за поредна година да оценявам толкова важни проекти в социалната сфера. Проектът, който поставих на първо място ме впечатли с това, че се извършва много работа с много малко средства. Сдружение „Еквилибриум” Русе организира най-различни мероприятия за набиране на средства и насочването им обратно към децата, които имат нужда. С други думи говорим, че трябва да бъдем добри, да бъдем съпричастни и именно този проект го показва.”

Господин Господинов разказа – „Тази година имаше много проекти и ние като жури избрахме три от тях. Но тук сега сме двамата с г-жа Маринова, защото нас двамата ни е теглило най-много към този проект. Защото този проект работи с минимален бюджет, мисля че сумата беше около 300 лева. А тези хора закупуват материали, правят някакви неща, продават ги, с тях купуват подемник за деца-инвалиди, организират лагер за деца от улицата и всякакви такива малки и не блестящи с нищо стъпки. И това ми се струва страшно важно. Защото доброто не се нуждае от блясък, от лукс, честно казано може би не се нуждае и от медии. Този проект развива нещо друго – той развива чувствителност, емпатия.”

Елена Петкова от Сдружение „Еквилибриум” прие наградата и благодари от името на всичко свои колеги: „Благодаря ви за всички тези думи и за усещането, че някой толкова добре да е почувствал нашата работа. За нас наистина е много, много важно да правим нещата всеки ден, да местим с шепи пясък в пустинята всеки ден, докато направим оазиса, който е толкова необходим на хората. Искам да поздравя и Фондация Лале с техния юбилей. Отговорността наистина е тежка. Специално благодаря на целия ни екип, на всички приемни родители, кандидат осиновители и осиновители, децата, с които работим в КСУДС, ромите в ромската общност, с които правим невероятни неща. Благодаря ви!”.

Н. Пр. Аник Ван Калстър и Кирил Домусчиев връчиха наградата на третия победител в конкурса – Национална кампания „Да бъдеш Баща” на Асоциация Родители и партньори.

Н. Пр. Аник Ван Калстър разказа за впечатленията си от жените и мъжете от първата си година в България до сега. „Не бива да забравяме, че понякога човек става част от малцинството, а друг път той е в групата на мнозинството. Но също така да си даваме сметка и за стереотипите. Проектът, за който ще говоря също касае стереотипите и борбата с тях. Очевидно е имало хора, които са стигнали до извода, че мъжете също имат нужда от стимулиране и окуражаване и така се появява националната кампания „Да бъдеш Баща”. Група от 10 НПО, координирани от Асоциация „Родители” започват една много широка кампания, за да стимулират и подкрепят бащите да започнат да играят важна роля в грижите за децата си. Това, което наистина е прекрасно в този проект е, че той има много широк обхват. Работи се както широкомащабно посредством медии, социални медии, различни събития, така и на микро ниво чрез преки контакти, създаване на групи, в които хората могат да разговарят, до обменят мнения и идеи и т.н. Това е един мащабен, амбициозен проект и аз искам да им пожелая успех!”

Кирил Домусчиев сподели „Бях изключително приятно изненадан от Националната кампания „Да бъдеш Баща!” и с интерес прочетох цялата информация и всички материали за нея. Изненадах се от обхвата и постигнатото до момента. Аз също съм баща и през годините съм се замислял доколко съм полезен на моите деца и доколко необходимо време и внимание и усилия отделям за тяхното възпитание. Много пъти сме си говорили с мои колеги на тази тема и сме стигали общо взето до извода, че ние не сме особено полезни във възпитанието на децата и че може да правим много повече и да им отделяме много повече внимание. Защото такива деца, каквито ние ще възпитаме – това ще бъде и нашия принос към обществото. А на нас ни трябват много ценни и мотивирани млади хора. И нашата роля на бащи е да им помогнем те да бъдат такива. И не само да радват нас – родителите, но да дават и един значим принос на обществото, в което живеем и работим. Благодаря за тази кампания и на всички, които са работили в нея. Моето послание към всички вас е „Не възпитавайте децата си, а възпитавайте самите себе си като родители!”

Деян Петров от Асоциация Родители благодари за наградата и сподели: „Нашата кампания наистина е широкообхватна. Благодаря на десетките хора, които се свързаха с нас и пожелаха да се включат в кампанията, след като бяха чули за нея. Това означава, че ние сме ги докоснали, развълнували – тяхното желание да направят всичко добро за децата. И това е всъщност „Да бъдеш Баща!” Благодаря за признанието!”

Конкурсът Проект на Годината 2014 беше обявен в края на миналата година за десета поредна година и е провокиран от множеството добри проекти, реализирани всяка година в цялата страна. Всеки един проект е дело на мотивирани хора, вложили много от себе си за успешното му изпълнение.

До 12 февруари 2015 бяха номинирани 30 разнообразни проекта от цялата страна. Дванадесет от тях се изпълняват в малки градове и села, осем са реализирани в големи градове, пет – в столицата. Три проекта се изпълняват в няколко населени места, два са с национално покритие, а два – с международно участие. Проектите са представени от граждански организации и партньори, финансиращи организации, членове на екипа, доброволци и граждани, участвали в дейностите.

Проект на годината е ежегоден конкурс за граждански организации, които през настоящата година са изпълнявали проект за подобряване на условията, възможностите и качеството на живот на хората или на общността в дадено населено място, без разлика на размера и източника на финансирането, мястото на реализация, типа на дейностите или хората, които те обслужват.

Повече информация за конкурса и историята му, можете да намерите тук: http://www.tulipfoundation.net/id-240/project_of_the_year.html

Търсим бъдещите носители на Годишния знак „Отговорна компания – отговорни служители” за 2021 г.

Отличието се връчва за осма поредна година от Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ), Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) и Българската асоциация на КСО специалистите (БАКСОС).

Българските компании и техните служители преминаха през много изпитания през последните две години – за някои от тях, това беше повод да се вгледат навътре и да преосмислят своите политики за ангажирани на служителите, включително дарителските инициативи, насърчавани или организирани от работодателя. Някои работни места опустяха, но хората намериха нов начин да бъдат заедно: като помагат на тези, които не можеха да останат вкъщи защото работят на първа линия за различни здравни, образователни, социални и екологични каузи.

Журито на Годишния знак през тази година е в състав:

  • Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация BCause
  • Полина Господинова-Георгиева, изпълнителен директор на Българска асоциация за управление на хора
  • Анита Бедин, председател на Българското дружество за връзки с обществеността.
  • Д-р Марина Стефанова, председател на УС на Българска асоциация на КСО специалистите

Годишният знак има четири нива на отличие: знак за дарителство от работното място, бронзов знак, сребърен знак и златен знак. Видът отличие се определя от критерии, свързани с обема служители, участващи в инициативата (като процент от общия брой служители); от механизмите, с които компанията популяризира, насърчава и развива програмите за регулярно дарителство и възможностите, които дава за даряване на труд на служителите в работно време. Решението се взима на базата на посочените по-горе критерии, спрямо попълнените от компаниите информационни форми и след кратко видео-интервю с участниците.

От 2015 година Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ) и Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) връчват и специална награда за професионалисти, развиващи дарителството от работното място в компаниите, в които работят по креативен, професионален и ефективен начин.

Срокът за попълване и изпращане на информационните въпросници е 18 февруари 2022.

Можете да се запознаете и да попълните формата за участие оттук.

За допълнителна информация: Ива Петрова, Експерт ”Дарителски програми и фондонабиране” 02 981 19 01; 0885 731 768 iva@bcause.bg