Конкурсът “най-зелените компании в България 2014” е под патронажа на Президента на България. БДВО е партньор и на тазгодишното му издание

Националният конкурс „Най-зелените компании в България” стартира на 14 април 2015 г. За пета поредна година той ще отличи най-иновативните и най-отговорните зелени компании в общо десет категории. В него могат да участват дружества, опериращи в България, но също и общини, асоциации и неправителствени организации.

Официалната церемония по награждаване на отличените ще се проведе на 28 май 2015 г. в Софийската филхармония.

Кандидатстването се осъществява с попълването на онлайн въпросник, който е на разположение до 15 май 2015 г. Той е достъпен на сайта на събитието – http://green.b2bmedia.bg/.

Специална награда „Зелена личност“

Като част от конкурса се приемат и номинации за специалното отличие „Зелена личност на 2014”.   Предложенията за „зелена“ личност се приемат на email: office@b2bmedia.bg до 10 май 2015 г.

На фейсбук страницата на събитието ще бъдат обявени кандидатурите на личностите, получили номинации и допринесли за популяризиране и утвърждаване на зелената идея. След онлайн публично гласуване във фейсбук ще бъде определен носителят на престижното отличие.

Награда за медии

За първа година в конкурса са предизвикани да участват и журналистите. Те могат да изпращат свои материали, посветени на “зелена” темана email: office@b2bmedia.bgдо 10 май 2015 г.

Най–добрите материали ще бъдат качени на интернет страницата на събитието и във фейсбук, като ще се състезават за първото място и престижното отличие “Зелено перо”.

Освен призът “Зелено перо” победителят в надпреварата ще получи и специален подарък от организаторите – велосипед, предоставен от  фирма Max Europe.

  ******************

Надя Маринова: “Като цяло в българското законодателство няма много изисквания относно т-нар. зелен начин на работата на компаниите. Когато една фирма има програма за еко инвестиции, това е в голяма степен нейно желание и се дължи на нейната добра воля. А това е нещо е важно! Ето защо ние искаме чрез конкурса да насърчим тази част от дейността на компаниите в България, да я осветим и да дадем отличия, които за компаниите са наистина престижни.”

Марина Стефанова: “Считам, че зелената икономика е един от основните двигатели за растежа и може би ще стане приоритет за развитието на нашата цялостна икономика, но това което ни лисва е събирането на критична маса добри примери. Един от тези добри примери вече четири години е този конкурс. Вдъхновението, от това да видиш толкова много зелени иновации ми дава и повод за гордост, защото е част от работата ни в Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Вярвам, че един такъв конкурс би могъл изключително много да допринесе за осветяването на тези добри примери.”

Арх. Николай Гълъбов: “Благодарение на инициативи като тази в последните години много неща са се променили. Климатичните промени вече не се оспорват. Те са следствие на неустойчиви, незелени модели на развитие. Ролята на този конкурс за мен е една от стъпките, които стимулират обществото, да се покажат добрите примери за устойчиво развитие. За това с удоволствие се включих в този конкурс„.

Журито тази година е в състав:

Председател

Надя Маринова – гл. редактор и основател на b2b Mediа.

 Членове на журито:

 • Н.Пр. Том ван Оорсхот , посланик на Кралство Нидерландия в България;
 • Борислав Стефанов, директор в GlobeCap Investment, българско дъщерно дружество на инвестиционен фонд от Саудитска Арабия;
 • Д-р Митко Василев, главен управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК);
 • Арх. Николай Гълъбов, Зам.- Председател на Камара на архитектите в България;
 • Марина Стефанова, изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Носител на приза “Най – зелена личност” в националния конкурс “Най – зелените компании в България”;
 • Благовеста Василева, член на управителния съвет на Българска Асоциация Биопродукти;
 • Халил Демирдаг, един от основателите на турско-българската търговско-индустриална камара. Носител на приз “Най – зелена личност”;
 • Юлиан Попов, Председател на Европейския институт за енергийна ефективност на сградите (BPIE), Старши политически съветник Европейската климатична фондация и бивш министър на околната среда и водите в служебното правителство 2013;

Категории

 • ·Автоиндустрия, транспорт, логистика и телекомуникации
 • ·Енергетика, технологии, IT услуги
 • ·Индустрия и производствен сектор
 • ·Рециклираща промишленост, управление на отпадъци
 • ·Обществени организации, общини и държавни структури
 • ·Строителство, недвижими имоти, търговски площи, бизнес сгради 
 • ·Туризъм, хотелиерство и развлекателна индустрия
 • ·Финансови, банкови , счетоводни и правни услуги
 • ·Био индустрия, зелен бизнес
 • ·Хранителна индустрия, сектор „услуги”, търговия и селско стопанство

 „За контакти:

Ива Лангурова 0877 355 234, Ilangurova@b2bmedia.bg

**************************

  Подробности и новини за събитието можете да откриете в сайта и фейсбук страницата:

http://green.b2bmedia.bg/

http://goo.gl/j9Y2MJ

Партньори: Софийската Филхармония, Max Europe, Domain Marash, Creativegg, Roo’bar, Hacienda Club, Green Deli Cafe

Медии партньори: БТА, Агенция Фокус, Offnews.bg, Econ.bg, CSR Bulgaria, Fakti.bg, сп.НашДом, Предприемач, Events.bg, Manifesto.bg. b2bmedia.bg

 Организации партньори: BBLF, BDVO.

Търсим бъдещите носители на Годишния знак „Отговорна компания – отговорни служители” за 2021 г.

Отличието се връчва за осма поредна година от Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ), Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) и Българската асоциация на КСО специалистите (БАКСОС).

Българските компании и техните служители преминаха през много изпитания през последните две години – за някои от тях, това беше повод да се вгледат навътре и да преосмислят своите политики за ангажирани на служителите, включително дарителските инициативи, насърчавани или организирани от работодателя. Някои работни места опустяха, но хората намериха нов начин да бъдат заедно: като помагат на тези, които не можеха да останат вкъщи защото работят на първа линия за различни здравни, образователни, социални и екологични каузи.

Журито на Годишния знак през тази година е в състав:

 • Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация BCause
 • Полина Господинова-Георгиева, изпълнителен директор на Българска асоциация за управление на хора
 • Анита Бедин, председател на Българското дружество за връзки с обществеността.
 • Д-р Марина Стефанова, председател на УС на Българска асоциация на КСО специалистите

Годишният знак има четири нива на отличие: знак за дарителство от работното място, бронзов знак, сребърен знак и златен знак. Видът отличие се определя от критерии, свързани с обема служители, участващи в инициативата (като процент от общия брой служители); от механизмите, с които компанията популяризира, насърчава и развива програмите за регулярно дарителство и възможностите, които дава за даряване на труд на служителите в работно време. Решението се взима на базата на посочените по-горе критерии, спрямо попълнените от компаниите информационни форми и след кратко видео-интервю с участниците.

От 2015 година Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ) и Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) връчват и специална награда за професионалисти, развиващи дарителството от работното място в компаниите, в които работят по креативен, професионален и ефективен начин.

Срокът за попълване и изпращане на информационните въпросници е 18 февруари 2022.

Можете да се запознаете и да попълните формата за участие оттук.

За допълнителна информация: Ива Петрова, Експерт ”Дарителски програми и фондонабиране” 02 981 19 01; 0885 731 768 iva@bcause.bg