Конкурсът “най-зелените компании в България 2014″ е под патронажа на Президента на България. БДВО е партньор и на тазгодишното му издание

0

Националният конкурс „Най-зелените компании в България” стартира на 14 април 2015 г. За пета поредна година той ще отличи най-иновативните и най-отговорните зелени компании в общо десет категории. В него могат да участват дружества, опериращи в България, но също и общини, асоциации и неправителствени организации.

Официалната церемония по награждаване на отличените ще се проведе на 28 май 2015 г. в Софийската филхармония.

Кандидатстването се осъществява с попълването на онлайн въпросник, който е на разположение до 15 май 2015 г. Той е достъпен на сайта на събитието – http://green.b2bmedia.bg/.

Специална награда „Зелена личност“

Като част от конкурса се приемат и номинации за специалното отличие „Зелена личност на 2014”.   Предложенията за „зелена“ личност се приемат на email: office@b2bmedia.bg до 10 май 2015 г.

На фейсбук страницата на събитието ще бъдат обявени кандидатурите на личностите, получили номинации и допринесли за популяризиране и утвърждаване на зелената идея. След онлайн публично гласуване във фейсбук ще бъде определен носителят на престижното отличие.

Награда за медии

За първа година в конкурса са предизвикани да участват и журналистите. Те могат да изпращат свои материали, посветени на “зелена” темана email: office@b2bmedia.bgдо 10 май 2015 г.

Най–добрите материали ще бъдат качени на интернет страницата на събитието и във фейсбук, като ще се състезават за първото място и престижното отличие - “Зелено перо”.

Освен призът “Зелено перо” победителят в надпреварата ще получи и специален подарък от организаторите – велосипед, предоставен от  фирма Max Europe.

  ******************

Надя Маринова: “Като цяло в българското законодателство няма много изисквания относно т-нар. зелен начин на работата на компаниите. Когато една фирма има програма за еко инвестиции, това е в голяма степен нейно желание и се дължи на нейната добра воля. А това е нещо е важно! Ето защо ние искаме чрез конкурса да насърчим тази част от дейността на компаниите в България, да я осветим и да дадем отличия, които за компаниите са наистина престижни.”

Марина Стефанова: “Считам, че зелената икономика е един от основните двигатели за растежа и може би ще стане приоритет за развитието на нашата цялостна икономика, но това което ни лисва е събирането на критична маса добри примери. Един от тези добри примери вече четири години е този конкурс. Вдъхновението, от това да видиш толкова много зелени иновации ми дава и повод за гордост, защото е част от работата ни в Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Вярвам, че един такъв конкурс би могъл изключително много да допринесе за осветяването на тези добри примери.”

Арх. Николай Гълъбов: “Благодарение на инициативи като тази в последните години много неща са се променили. Климатичните промени вече не се оспорват. Те са следствие на неустойчиви, незелени модели на развитие. Ролята на този конкурс за мен е една от стъпките, които стимулират обществото, да се покажат добрите примери за устойчиво развитие. За това с удоволствие се включих в този конкурс„.

Журито тази година е в състав:

Председател

Надя Маринова – гл. редактор и основател на b2b Mediа.

 Членове на журито:

 • Н.Пр. Том ван Оорсхот , посланик на Кралство Нидерландия в България;
 • Борислав Стефанов, директор в GlobeCap Investment, българско дъщерно дружество на инвестиционен фонд от Саудитска Арабия;
 • Д-р Митко Василев, главен управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК);
 • Арх. Николай Гълъбов, Зам.- Председател на Камара на архитектите в България;
 • Марина Стефанова, изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Носител на приза “Най – зелена личност” в националния конкурс “Най – зелените компании в България”;
 • Благовеста Василева, член на управителния съвет на Българска Асоциация Биопродукти;
 • Халил Демирдаг, един от основателите на турско-българската търговско-индустриална камара. Носител на приз “Най – зелена личност”;
 • Юлиан Попов, Председател на Европейския институт за енергийна ефективност на сградите (BPIE), Старши политически съветник Европейската климатична фондация и бивш министър на околната среда и водите в служебното правителство 2013;

Категории

 • ·Автоиндустрия, транспорт, логистика и телекомуникации
 • ·Енергетика, технологии, IT услуги
 • ·Индустрия и производствен сектор
 • ·Рециклираща промишленост, управление на отпадъци
 • ·Обществени организации, общини и държавни структури
 • ·Строителство, недвижими имоти, търговски площи, бизнес сгради 
 • ·Туризъм, хотелиерство и развлекателна индустрия
 • ·Финансови, банкови , счетоводни и правни услуги
 • ·Био индустрия, зелен бизнес
 • ·Хранителна индустрия, сектор „услуги”, търговия и селско стопанство

 „За контакти:

Ива Лангурова 0877 355 234, Ilangurova@b2bmedia.bg

**************************

  Подробности и новини за събитието можете да откриете в сайта и фейсбук страницата:

http://green.b2bmedia.bg/

http://goo.gl/j9Y2MJ

Партньори: Софийската Филхармония, Max Europe, Domain Marash, Creativegg, Roo’bar, Hacienda Club, Green Deli Cafe

Медии партньори: БТА, Агенция Фокус, Offnews.bg, Econ.bg, CSR Bulgaria, Fakti.bg, сп.НашДом, Предприемач, Events.bg, Manifesto.bg. b2bmedia.bg

 Организации партньори: BBLF, BDVO.

Share.

Comments are closed.