Денят без асансьори бе отбелязан в 10 града и над 20 обществени, корпоративни и жилищни сгради. БДВО бе партньор на първото издание на европейската инициатива

WP_20150605_005На пети юни се проведе първото издание на европейската инициатива “Ден без асансьори. В България се включиха 10 града и над 20 обществени, корпоративни и жилищни сгради, в които символично бяха запечатани част от асансьорите. Идеята на организаторите за страната, BG Бъди активен, бе да се обърне внимание на хората към сериозния проблем на обездвижеността. Инициативата беше подкрепена от членове на Европейския парламент и Европейската комисия, министри, областни управители, кметове, директори на компании, студенти. Висши политици от Европейската комисия публикуваха призиви за участие и снимки в Туитър и Фейсбук с хаштаговете на кампанията #noelevatorsday, #NowWeTakeTheStairs и #NowWeMove.

Символично асансьори запечатаха Пенсионно осигурителна компания „Доверие”, Овергаз, телевизия Bulgaria On Air, ЧЕЗ България, Общински съвет Пловдив, Областна администрация Благоевград, Пловдивският и Смолянският университети, Нова Загора – в административната сграда на общината и в многофункционална спортна зала „Младост”, в сградата на НТС-Сливен, където се помещават Здравната каса, Областната администрация и Териториалният статистически институт, жилищни сгради. Участие с инициативи взеха и градовете Златоград, Чепеларе, Монтана. Кампанията беше подкрепена от Министерство на младежта и спорта и Българско дружество за връзки с обществеността.

 

На европейско ниво в инициативата се включиха 20 европейски държави и над 60 града. В Унгария се включиха 125 сгради и 75 местни организации. Активисти на кампанията NowWeMove и европейският организатор ISCA направиха акции пред La Sagrada Familia в Барселона. В Солун, Гърция, на екраните по автобусните спирки, бе разпространен призив. Участие взеха сградите на общините Солун, Скидра, Козани, Драма, Фарсала и Филотеи, както и университета „Аристотелос”. В Брюксел активисти затвориха ескалатор на метро станцията (спирка „Шуман”), а в Копенхаген, Дания, призоваха гостите на най-големия 16-етажен хостел в града също да се качат по стълбите. В Манчестър млади активисти призоваваха служители в общинския съвет да предпочетат стълбите пред асансьора. В Турция денят бе отбелязан в университета на Мугла и в училището Mugla Vocational School. Участие в инициативата взеха и общинския съвет и общината в гр. Кошице, Словакия.

Навсякъде бе осигурен достъп до асансьорите и/или ескалаторите за хора със специални потребности и такива, които не искат да се включат в кампанията.

БДВО бе партньор на инициативата.

Търсим бъдещите носители на Годишния знак „Отговорна компания – отговорни служители” за 2021 г.

Отличието се връчва за осма поредна година от Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ), Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) и Българската асоциация на КСО специалистите (БАКСОС).

Българските компании и техните служители преминаха през много изпитания през последните две години – за някои от тях, това беше повод да се вгледат навътре и да преосмислят своите политики за ангажирани на служителите, включително дарителските инициативи, насърчавани или организирани от работодателя. Някои работни места опустяха, но хората намериха нов начин да бъдат заедно: като помагат на тези, които не можеха да останат вкъщи защото работят на първа линия за различни здравни, образователни, социални и екологични каузи.

Журито на Годишния знак през тази година е в състав:

  • Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация BCause
  • Полина Господинова-Георгиева, изпълнителен директор на Българска асоциация за управление на хора
  • Анита Бедин, председател на Българското дружество за връзки с обществеността.
  • Д-р Марина Стефанова, председател на УС на Българска асоциация на КСО специалистите

Годишният знак има четири нива на отличие: знак за дарителство от работното място, бронзов знак, сребърен знак и златен знак. Видът отличие се определя от критерии, свързани с обема служители, участващи в инициативата (като процент от общия брой служители); от механизмите, с които компанията популяризира, насърчава и развива програмите за регулярно дарителство и възможностите, които дава за даряване на труд на служителите в работно време. Решението се взима на базата на посочените по-горе критерии, спрямо попълнените от компаниите информационни форми и след кратко видео-интервю с участниците.

От 2015 година Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ) и Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) връчват и специална награда за професионалисти, развиващи дарителството от работното място в компаниите, в които работят по креативен, професионален и ефективен начин.

Срокът за попълване и изпращане на информационните въпросници е 18 февруари 2022.

Можете да се запознаете и да попълните формата за участие оттук.

За допълнителна информация: Ива Петрова, Експерт ”Дарителски програми и фондонабиране” 02 981 19 01; 0885 731 768 iva@bcause.bg