Денят без асансьори бе отбелязан в 10 града и над 20 обществени, корпоративни и жилищни сгради. БДВО бе партньор на първото издание на европейската инициатива

0

WP_20150605_005На пети юни се проведе първото издание на европейската инициатива “Ден без асансьори. В България се включиха 10 града и над 20 обществени, корпоративни и жилищни сгради, в които символично бяха запечатани част от асансьорите. Идеята на организаторите за страната, BG Бъди активен, бе да се обърне внимание на хората към сериозния проблем на обездвижеността. Инициативата беше подкрепена от членове на Европейския парламент и Европейската комисия, министри, областни управители, кметове, директори на компании, студенти. Висши политици от Европейската комисия публикуваха призиви за участие и снимки в Туитър и Фейсбук с хаштаговете на кампанията #noelevatorsday, #NowWeTakeTheStairs и #NowWeMove.

Символично асансьори запечатаха Пенсионно осигурителна компания „Доверие”, Овергаз, телевизия Bulgaria On Air, ЧЕЗ България, Общински съвет Пловдив, Областна администрация Благоевград, Пловдивският и Смолянският университети, Нова Загора – в административната сграда на общината и в многофункционална спортна зала „Младост”, в сградата на НТС-Сливен, където се помещават Здравната каса, Областната администрация и Териториалният статистически институт, жилищни сгради. Участие с инициативи взеха и градовете Златоград, Чепеларе, Монтана. Кампанията беше подкрепена от Министерство на младежта и спорта и Българско дружество за връзки с обществеността.

 

На европейско ниво в инициативата се включиха 20 европейски държави и над 60 града. В Унгария се включиха 125 сгради и 75 местни организации. Активисти на кампанията NowWeMove и европейският организатор ISCA направиха акции пред La Sagrada Familia в Барселона. В Солун, Гърция, на екраните по автобусните спирки, бе разпространен призив. Участие взеха сградите на общините Солун, Скидра, Козани, Драма, Фарсала и Филотеи, както и университета „Аристотелос”. В Брюксел активисти затвориха ескалатор на метро станцията (спирка „Шуман”), а в Копенхаген, Дания, призоваха гостите на най-големия 16-етажен хостел в града също да се качат по стълбите. В Манчестър млади активисти призоваваха служители в общинския съвет да предпочетат стълбите пред асансьора. В Турция денят бе отбелязан в университета на Мугла и в училището Mugla Vocational School. Участие в инициативата взеха и общинския съвет и общината в гр. Кошице, Словакия.

Навсякъде бе осигурен достъп до асансьорите и/или ескалаторите за хора със специални потребности и такива, които не искат да се включат в кампанията.

БДВО бе партньор на инициативата.

Share.

Comments are closed.