Българското дружество за връзки с обществеността отбеляза 25 години от създаването си в рамките на двудневната конференция „Денят на Бернайс“

По време на официалното отбелязване на годишнината беше представена обновената визуална идентичност на първото професионално дружество на PR специалистите в България.

На 25 и 26 ноември 2021 г. Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО) отпразнува 25 години от своето учредяване. Официалното отбелязване се състоя с поредица от онлайн и присъствени събития в рамките на фестивала „Денят на Бернайс“ под надслов „Еволюция на влиянието: 25 години визионери в комуникацията“, където беше представена и новата визуална идентичност на дружеството.

„Професията на комуникационния специалист непрекъснато се променя и разширява границите и значението си. Това неизбежно доведе и до преосмисляне на ролята на организацията ни. Ние продължаваме да сме обединителен център на комуникационната общност, да поддържаме традициите на основателите на дружеството през тези 25 години, но и да водим промените, които еволюцията в професията ни налага. Тази еволюция трябва да бъде видима и вярваме, че новата визуална идентичност отразява именно това – съвременност и модерност, непрекъснат диалог и развитие. А какъв по-добър повод за обновяване на бранда от 25 годишнината на първата професионална организация на комуникационните специалисти у нас!“, сподели Илияна Захариева, председател на БДВО за последните три години.

Фестивалът „Денят на Бернайс“ стартира с традиционния студентски конкурс “Като Бернайс” за студенти, изучаващи комуникации, който тази година беше със задание “Комуникационна кампания за стимулиране на ваксинирането против COVID-19”. Предизвикателната тема рефлектира върху броя на отборите, осмелили се да представят идеите си пред най-трудното жури – преподавателите-ментори на конкурентните отбори. С първо място беше отличен отборът на доц. Мила Серафимова: Маглена Гуркова, Ростислав Волков и Даниела Найденова, които познават отблизо БДВО от дисциплината „Креативни комуникации“. На второ място бе класиран отборът на проф. Теодора Петрова от Софийски университет в състав Теодора Апостолова, Радина Белева и Димитър Димитров. Журито отличи с трето място студентите с ментор Мануела Тотева – Симеон Борисов, Владимир Ванчев, Алекс Влахов и Елена Славкова – Ивайло Стефанов, София Боянова, Василий Князев.

Програмата на 25 ноември продължи с Академичен омнибус, организиран съвместно с Българската академична асоциация по комуникации (БААК), на тема “Дигиталното фабрикуване на съгласие”. В омнибуса се включиха проф. Иванка Мавродиева с темата за социалните мрежи като дигитална среда за Game Changers, доц. д-р Стефан Серезлиев (Филологически факултет, ВТУ) на тема „Дигиталният брандинг и дигиталните просюмъри в епохата на постистината“, гл. ас. д-р Яна Събева (Философски факултет, СУ)  с „Реторически техники в маркетинговите кампании в условията на пандемия“, гл. ас. д-р Лора Симеонова (Факултет по журналистика и масова комуникация, СУ) с тема „Вирусът на инфодемията, сблъсъкът на инфлуенсърите и (не)възможното съгласие“ и докторант Гергана Дончева (Факултет „Икономика на инфраструктурата“, УНСС) с The Game Changers – тяхно величество мобилните приложения: Публичните комуникации чрез мобилни приложения в здравната сфера“.

„Денят на Бернайс“ 2021 продължи присъствено на 26 ноември с кръгла маса с две основни теми: „Архитектите на дигиталната тълпа“ и „The Gamechangers”. По време на първия дискусионен панел с модератор Константин Вълков и участници Весислава Антонова, Евелина Славкова, Николай Бойков, д-р Цветеслава Гълъбова и Радослав Неделчев, ясно се очерта влиянието на новите дигитални технологии в обществения диалог, които промениха интензитета на комуникациите и ангажираността на страните, като често архитектите и участниците в дигиталната тълпа сменят своите роли. От изключително значение обаче остава образованието и грамотността, особено функционалната такава.

Разговорът „The Gamechangers”, с модератор Едуард Цветанов, „освети“ предизвикателствата през индустриите, които в момента провокират развитието на икономиката и обществото ни, но през призмата на комуникациите. В дискусията се включиха Веселина Маркова, Венцислав Почекански, Иван Янакиев и Христо Пеев. Дискусионната част приключи с представяне на книгата на д-р Калин Калинов „Публична дипломация и тероризъм“, която се очаква да излезе до края на 2021 година.

След дискусията, като част от официалното отбелязване на 25 години от създаването на БДВО, беше представена историята на Дружеството през постиженията по време на мандатите на всеки от председателите на организацията. Всички те, както и почетните членове, получиха публично признание за приноса си в развитието на организацията и професията.

Кулминацията на празника беше представянето на новата визуална идентичност на БДВО. Церемонията по отбелязване на 25 години от създаването на организацията и представянето на новата визуална идентичност ще бъдат излъчени в профилите на организацията в социалните мрежи. Студентският конкурс „Като Бернайс“, академичният омнибус „Дигиталното фабрикуване на съгласие”, както и двете дискусии, могат да бъдат гледани във Facebook страницата на БДВО.

 

 

Търсим бъдещите носители на Годишния знак „Отговорна компания – отговорни служители” за 2021 г.

Отличието се връчва за осма поредна година от Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ), Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) и Българската асоциация на КСО специалистите (БАКСОС).

Българските компании и техните служители преминаха през много изпитания през последните две години – за някои от тях, това беше повод да се вгледат навътре и да преосмислят своите политики за ангажирани на служителите, включително дарителските инициативи, насърчавани или организирани от работодателя. Някои работни места опустяха, но хората намериха нов начин да бъдат заедно: като помагат на тези, които не можеха да останат вкъщи защото работят на първа линия за различни здравни, образователни, социални и екологични каузи.

Журито на Годишния знак през тази година е в състав:

  • Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация BCause
  • Полина Господинова-Георгиева, изпълнителен директор на Българска асоциация за управление на хора
  • Анита Бедин, председател на Българското дружество за връзки с обществеността.
  • Д-р Марина Стефанова, председател на УС на Българска асоциация на КСО специалистите

Годишният знак има четири нива на отличие: знак за дарителство от работното място, бронзов знак, сребърен знак и златен знак. Видът отличие се определя от критерии, свързани с обема служители, участващи в инициативата (като процент от общия брой служители); от механизмите, с които компанията популяризира, насърчава и развива програмите за регулярно дарителство и възможностите, които дава за даряване на труд на служителите в работно време. Решението се взима на базата на посочените по-горе критерии, спрямо попълнените от компаниите информационни форми и след кратко видео-интервю с участниците.

От 2015 година Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ) и Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) връчват и специална награда за професионалисти, развиващи дарителството от работното място в компаниите, в които работят по креативен, професионален и ефективен начин.

Срокът за попълване и изпращане на информационните въпросници е 18 февруари 2022.

Можете да се запознаете и да попълните формата за участие оттук.

За допълнителна информация: Ива Петрова, Експерт ”Дарителски програми и фондонабиране” 02 981 19 01; 0885 731 768 iva@bcause.bg