Web Report 2021: над 100 журналисти и 300 материала в състезание за приза

Конкурсът за добра журналистика на Dir.bg получи над 300 материала от 100 журналисти, с които авторите участват в престижното състезание, организирано за четвърта поредна година от най-големия български интернет портал. Победителите ще бъдат ясни в началото на юни, когато ще бъдат наградени на специална церемония в НДК.

Web Report е конкурс за важните теми, които вълнуват обществото и авторите, които продължават да спазват професионалните стандарти в бурно развиващата се информационна среда.

В тазгодишното издание журналистите се състезават в категориите Общество, Икономика, Истински истории, Технологии и иновациии, Спорт, Култура и изкуство, Видеорепортаж, Фоторепортаж и особено актуалния Подкаст. Най-много автори в Web Report 2021 ще се борят в категорията Общество, но не липсва ентусиазъм, впечатляващи истории и силна конкуренция и в останалите.

“Повечето материали са свързани с коронавируса – с начина, по който той е повлиял на конкретни сектори и на отделни хора. Има баланс сред участниците – участват голям брой млади колеги, които сега започват да творят и в същия момент имаме материали и от доста опитни професионалисти, които познаваме от работата им досега”, каза пред БНТ журналистът от Dir.bg Иван Боянов.

Тазгодишното послание на конкурса е “Когато авторите говорят с факти”, което най-пълно отразява и критериите, по които ще бъдат оценявани материалите. А те са традиционни за добрата журналистика – обективност, проверка и достоверност на източниците на информация, социално значение и отзвук на темата на материала, както и присъствие в мрежата.

“Конкуренти сме, но в момента работим заедно. В журито на Web Report има водещи имена от много различни медии, за да успеем да намерим наистина най-доброто в журналистиката. Постиженията се оценяват от главни редактори, водещи и продуценти в големи медии, включително и в БНТ. Ако те задават критериите и оценяват авторите, защото са специалисти с дългогодишен опит, можем да имаме идея какво наистина е добър материал. Колкото повече такива конкурси има за чиста журналистика, толкова повече ще се вдига нивото”, посочи още Иван Боянов.
Жури на конкурса са: Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Антон Хекимян (Директор “Новини, актуални предавания и спорт”, bTV), Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Анна Заркова (Журналист и писател, член на УС на СБЖ), Ива Дойчинова (Директор на Радио “София”, БНР), Методи Владимиров (Водещ и продуцент, NOVA), Ваня Николова (Журналист, сценарист), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Елица Николова (Гл. редактор, списание “Мениджър”), Галина Александрова (Гл. редактор, 3e-news.net), Найден Тодоров (Председател на Асоциацията на спортните журналисти в България), Евгени Димитров (Основател на агенция “Булфото”), Илияна Захариева (Директор “Корпоративни комуникации”, А1).

Генерални партньори на конкурса са A1 и Dundee Precious Metals.

Партньори на конкурса са Hendrick`s, Black Sea Gold, TBI Bank и Балдаран.

Web Report се провежда с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Медийни партньори на конкурса са БНТ, БНР, БТА, bTV Media Group, NOVA, списание “Мениджър”, телевизия ММ и агенция “Булфото”.

Цялата информация за конкурса за добра журналистика на Dir.bg, както и кои са участниците с авторски материали можете да намерите на сайта webreport.bg или на Facebook страницата на конкурса Web Report 2021. Ще бъдат качени всички материали, които отговарят на изискванията за участие.

Търсим бъдещите носители на Годишния знак „Отговорна компания – отговорни служители” за 2021 г.

Отличието се връчва за осма поредна година от Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ), Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) и Българската асоциация на КСО специалистите (БАКСОС).

Българските компании и техните служители преминаха през много изпитания през последните две години – за някои от тях, това беше повод да се вгледат навътре и да преосмислят своите политики за ангажирани на служителите, включително дарителските инициативи, насърчавани или организирани от работодателя. Някои работни места опустяха, но хората намериха нов начин да бъдат заедно: като помагат на тези, които не можеха да останат вкъщи защото работят на първа линия за различни здравни, образователни, социални и екологични каузи.

Журито на Годишния знак през тази година е в състав:

  • Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация BCause
  • Полина Господинова-Георгиева, изпълнителен директор на Българска асоциация за управление на хора
  • Анита Бедин, председател на Българското дружество за връзки с обществеността.
  • Д-р Марина Стефанова, председател на УС на Българска асоциация на КСО специалистите

Годишният знак има четири нива на отличие: знак за дарителство от работното място, бронзов знак, сребърен знак и златен знак. Видът отличие се определя от критерии, свързани с обема служители, участващи в инициативата (като процент от общия брой служители); от механизмите, с които компанията популяризира, насърчава и развива програмите за регулярно дарителство и възможностите, които дава за даряване на труд на служителите в работно време. Решението се взима на базата на посочените по-горе критерии, спрямо попълнените от компаниите информационни форми и след кратко видео-интервю с участниците.

От 2015 година Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ) и Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) връчват и специална награда за професионалисти, развиващи дарителството от работното място в компаниите, в които работят по креативен, професионален и ефективен начин.

Срокът за попълване и изпращане на информационните въпросници е 18 февруари 2022.

Можете да се запознаете и да попълните формата за участие оттук.

За допълнителна информация: Ива Петрова, Експерт ”Дарителски програми и фондонабиране” 02 981 19 01; 0885 731 768 iva@bcause.bg