CSR и моден бизнес

Д-р Мария Николова: Принципите на корпоративната социална отговорност в модния бизнес трябва да се реализират съобразно спецификите на тази сфера.

Избрани пасажи от  доклада на Д-р Мария Николова – УНСС, представени на Академичния омнибус на тема „CSR: КОМУНИКАЦИОННИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И АКАДЕМИЧЕН ДИАЛОГ”на 25 юни 2014, проведен в рамките на 8-ми ПР фестивал „SCR –медиен vs обществен интерес”

Развлекателната индустрия и модата са сфери, в които при планирането на социално- отговорните стратегии, свързани със здравето, околната среда, образованието и др. има потенциал за влагане на повече атрактивност, креативност и емоционалност. Това подсилва и тяхната убеждаваща функция най- вече сред младите хора.

Корпоративната социална отговорност в модния бизнес трябва да бъде съобразена със спецификите на тази област. Нерядко тя е критикувана за корупционни практики при производствените процеси, замърсяване на околната среда, налагането на нереалистични стандарти за красота и др. Тук възниква и въпросът за позиционирането на бранда, желаните асоциации и ценностни идентификации, чрез които той да бъде възприеман сред целевите групи.

Културното влияние съществува и в сферите на шоубизнеса, развлекателната индустрия, модата, които привличат вниманието на младите хора, допринасят за усвояването на различни морални кодове и изграждането на културни идентичности. Могат да бъдат изброени множество примери за знаменитости от различен ранг, които са ангажират с благородни каузи, но особен интерес представляват популярни личности, които застават зад кампании, следвайки линията на своя скандален имидж. Пример за това е нашумялата певица Майли Сайръс, която се съблече гола за кампанията на Марк Джейкъбс „Protect The Skin You’re In”. През 2013 г. тялото на изпълнителката е щамповано в черно- бялата гама върху тениски, които се продават на цена от 35 $. Продажбата им подпомага изследвания, свързани с лечението на ракови заболявания на кожата. Други известни личности, участвали в кампанията са Наоми Кембъл, Виктория Бекъм, Ева Мендес и Хайди Клум.

Шоубизнесът и модата несъмнено са сфери, в които социално отговорните политики и кампании относно здравето, екологията, образованието и т.н. могат да бъдат реализирани много по-атрактивно, емоционално и креативно. Това би подсилило тяхната убеждаваща функция, особено сред младите хора. Пример за благородно влияние в тази посока е концертът „Надежда за Хаити“, организиран през 2010 година, в който участваха такива мегазвезди като Мадона, Брус Спрингстийн, Шакира, Алиша Кийс, Кристина Агилера, Джъстин Тимбърлейк, Стиви Уондър, Бионсе, Боно и Ди Едж от „Ю Ту“, Риана и много други. През 2012 г. подобен концерт, наречен Hurricane Sandy: Coming Together , беше осъществен в помощ на пострадалите от урагана „Сидни“, а в него отново социален ангажимент поемат Брус Спрингстийн, Алиша Кийс, Кристина Агилера и Леонардо Ди Каприо.

Неизменна е ролята на ПР-специалистите, когато става дума за планирането и подбора на техники, с които да бъде изведена от абстрактност корпоративната социална отговорност. Важното при оформянето на идеите за подобни кампании да бъде следван дългосрочен стратегически принцип, да се прояви визионерство особено, когато заложената корпоративна цел е да бъдат променяни нагласи. Трябва да бъде загърбен фалшът и позьорството в комуникирането на каузите най- вече в социалните медии, защото преекспонирането с цел градене на положителен имидж има точно обратен ефект.

В модния бизнес по-подходящо би било да се говори за „разумното потребление като начин на живот“, а една обща корпоративна социална мисия би могла да включва подкрепата за кампании утвърждаващи елегантността, личния стил, качеството и непреходните ценности на естествената красота, съобразени разбира се, с перцепциите на съответните целеви публики за тях.

От направения непретендиращ за изчерпателност преглед на кампаниите и политиките на модни и козметични компании в аспекта на корпоративната социална отговорност, можем да заключим, че техните стратегии се фокусират върху две приоритетни области: образованието и здравето. Avon, Ralph Lauren, Body Shop се заемат с трудната дългосрочна задача да преборят тежки заболявания като рак, залагайки на информираността относно нуждата от превенция и ранно диагностициране.

Принципите на корпоративната социална отговорност в модния бизнес трябва да се реализират съобразно спецификите на тази сфера. Тя не е лишена от множество обществени критики, като се започне от порочните практики в производствените процеси, замърсяващи околната среда, и се стигне до налаганите еталони за понякога нереалистична красота, лесен успех и притежанието на луксозни вещи като единствено възможно щастие.

Пълното съдържание на доклада на д-р Николова е публикувано в Електронното научно списание ”Медиите на 21 век” – онлайн издание за анализи, изследвания и критика на медиите, връзките с обществеността и рекламата. То e регистрирано като електронно научно издание с индекс ISSN 1314-3794.

Електронното списание е носител на наградата „Златен плакет” на Съюза на българските журналисти в категорията „Електронен сайт” за 2010 – 2011 г. “

“Медиите на 21 век” е един от медийните партньори на БДВО при организацията на PR приз 2014 и Осмия PR Фестивал в България – съорганизатор на Академичния омнибус.

Търсим бъдещите носители на Годишния знак „Отговорна компания – отговорни служители” за 2021 г.

Отличието се връчва за осма поредна година от Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ), Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) и Българската асоциация на КСО специалистите (БАКСОС).

Българските компании и техните служители преминаха през много изпитания през последните две години – за някои от тях, това беше повод да се вгледат навътре и да преосмислят своите политики за ангажирани на служителите, включително дарителските инициативи, насърчавани или организирани от работодателя. Някои работни места опустяха, но хората намериха нов начин да бъдат заедно: като помагат на тези, които не можеха да останат вкъщи защото работят на първа линия за различни здравни, образователни, социални и екологични каузи.

Журито на Годишния знак през тази година е в състав:

  • Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация BCause
  • Полина Господинова-Георгиева, изпълнителен директор на Българска асоциация за управление на хора
  • Анита Бедин, председател на Българското дружество за връзки с обществеността.
  • Д-р Марина Стефанова, председател на УС на Българска асоциация на КСО специалистите

Годишният знак има четири нива на отличие: знак за дарителство от работното място, бронзов знак, сребърен знак и златен знак. Видът отличие се определя от критерии, свързани с обема служители, участващи в инициативата (като процент от общия брой служители); от механизмите, с които компанията популяризира, насърчава и развива програмите за регулярно дарителство и възможностите, които дава за даряване на труд на служителите в работно време. Решението се взима на базата на посочените по-горе критерии, спрямо попълнените от компаниите информационни форми и след кратко видео-интервю с участниците.

От 2015 година Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ) и Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) връчват и специална награда за професионалисти, развиващи дарителството от работното място в компаниите, в които работят по креативен, професионален и ефективен начин.

Срокът за попълване и изпращане на информационните въпросници е 18 февруари 2022.

Можете да се запознаете и да попълните формата за участие оттук.

За допълнителна информация: Ива Петрова, Експерт ”Дарителски програми и фондонабиране” 02 981 19 01; 0885 731 768 iva@bcause.bg