226 000 лева са дарени за #ЩедриятВторник и щедростта продължава

Щедрост и съпричастност заля социалните мрежи на 1 декември 2020, деня на #ЩедриятВторник, организирана в България от фондация BCause.  Хиляди хора си размениха мили думи и дариха 226 489 лева за благотворителни каузи на двете дарителски платформи DMSbg.com и Платформата.bg за две „щедри седмици“ (27 ноември – 11 декември). Още 10 000 лева са обещани от фирми, които “осиновиха” каузи и започнаха кампании сред служителите си.

Под лозунга “Дари за кауза, която ти е на сърце” застанаха активисти, популярни личности, организации и компании. Кампанията на Фондация BCause, която е официален партньор за България на движението #GivingTuesday, подкрепиха с лични видео обръщения две млади и обичани актриси –Силвия Петкова и Силвия Темелкова.

През 2020 година Фондация BCause организира Акселератор #ЩедриятВторник за организации, които са активни, но с ограничени възможности да направят кампании сами. След конкурс и обучение по набиране на средства, 11 организации започнаха дарителски кампании в Платформата.бг и DMSbg.com. За две седмици те събраха 51 641 лева и кампаниите продължават.

Организациите бяха подкрепени с малки суми за реклама във фейсбук, а техните маркетинг усилия получиха помощ от ПР и маркетинг експерти, които работиха про боно. Кампании “осиновиха”  Ideas Bulgaria и APRA, както и Елена Матеева, Радина Ралчева, Даниел Киряков, Мариана Петкова, Диляна Стоянова, Мадлен Янева, Кристина Домозетова.

По повод #ЩедриятВторник компании създадоха фирмени дарителски страници в Платформата.бг, обърнаха се с призив към своите служители да направят дарения и лично дариха за благотворителни каузи – Телелинк, GVC Services Bulgaria, Ubisoft Sofia, MFG, DXC и Paysafe.

Генералният спонсор на кампанията TICK 42 устойчиво си партнира с организаторите, които получиха и подкрепата на медиите – БНТ, БТВ и БТВ радио, Програма Хоризонт на БНР, Стара Загора, БНР Пловдив, Дарик Нюз, ARTVIBE, Майко Мила, НОВА телевизия, Bloomberg TV и БГ Радио.

Кампанията #ЩедриятВторник бе разпространена и с помощта на Българския дарителски форум, Българско дружество за връзки с обществеността, Американската търговска камара в България, Българския форум на бизнес лидерите, Британско българската бизнес асоциация, WWF.

Като официален партньор за България на движението #GivingTuesday Фондация BCause се включи в обмена на послания между над 100 държави по света. Клипът на кампанията на български език бе излъчен в предването на живо, излъчвано от САЩ. Обръщението, записано от Диана Стойкова на площада пред Народното събрание в София, достигна до милиони хора, обединени от духа на щедростта.

Търсим бъдещите носители на Годишния знак „Отговорна компания – отговорни служители” за 2021 г.

Отличието се връчва за осма поредна година от Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ), Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) и Българската асоциация на КСО специалистите (БАКСОС).

Българските компании и техните служители преминаха през много изпитания през последните две години – за някои от тях, това беше повод да се вгледат навътре и да преосмислят своите политики за ангажирани на служителите, включително дарителските инициативи, насърчавани или организирани от работодателя. Някои работни места опустяха, но хората намериха нов начин да бъдат заедно: като помагат на тези, които не можеха да останат вкъщи защото работят на първа линия за различни здравни, образователни, социални и екологични каузи.

Журито на Годишния знак през тази година е в състав:

  • Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация BCause
  • Полина Господинова-Георгиева, изпълнителен директор на Българска асоциация за управление на хора
  • Анита Бедин, председател на Българското дружество за връзки с обществеността.
  • Д-р Марина Стефанова, председател на УС на Българска асоциация на КСО специалистите

Годишният знак има четири нива на отличие: знак за дарителство от работното място, бронзов знак, сребърен знак и златен знак. Видът отличие се определя от критерии, свързани с обема служители, участващи в инициативата (като процент от общия брой служители); от механизмите, с които компанията популяризира, насърчава и развива програмите за регулярно дарителство и възможностите, които дава за даряване на труд на служителите в работно време. Решението се взима на базата на посочените по-горе критерии, спрямо попълнените от компаниите информационни форми и след кратко видео-интервю с участниците.

От 2015 година Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ) и Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) връчват и специална награда за професионалисти, развиващи дарителството от работното място в компаниите, в които работят по креативен, професионален и ефективен начин.

Срокът за попълване и изпращане на информационните въпросници е 18 февруари 2022.

Можете да се запознаете и да попълните формата за участие оттук.

За допълнителна информация: Ива Петрова, Експерт ”Дарителски програми и фондонабиране” 02 981 19 01; 0885 731 768 iva@bcause.bg