20 компании получиха Годишен знак „Отговорна компания – отговорни служители“

На 12 февруари 2015 г. на церемония в „Студио 5” 20 компании получиха годишен знак „Отговорна компания – отговорни служители“ за 2014 година. Отличието се връчва за първи път и е учредено от Фондация „Помощ за благотворителността в България”, Българско дружество за връзки с обществеността и Българска асоциация за управление на хора.
Годишният знак „Отговорна компания – отговорни служители” е уникален по рода си и се присъжда на компаниите, които развиват програми за регулярно, ежемесечно дарителство и доброволчествона служителите си и утвърждават целогодишното им ангажиране социално значими каузи като корпоративна ценност.

„Годишният знак „Отговорна компания – отговорни служители” за 2014 е отличие не само за компаниите – каза Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация „Помощ за благотворителността в България“. – Той има за цел да отдаде заслуженото признание за усилията на специалистите по Човешки Ресурси и Вътрешни Комуникации в компаниите, които правят дарителството от работното място лесно и ефективно. Това са 46 професионалисти, които стоят зад каузата да ангажираш служителите със сърцето си. Благодарение на техния опит и знание 650 влюбени в кауза дарители са давали ежемесечна подкрепа за над 40 каузи в най-различни области. Дарени са повече от 370 000 лв. и над 6000 часа доброволен труд.“

„От името на БДВО бих искала да благодаря, че сме съучредители на тази награда. Това е много важна стъпка, която всички ние правим. Отне ни години общи усилия, за да можем да достигнем до момента, в който да учредим подобно отличие и да има компании, които да отговарят на критериите за получаването му. Много от комуникационните специалисти, които имат заслуга за това и работят за развиването на подобни програми в компаниите, са наши членове и не може да не се гордеем с този факт,” – заяви от името на БДВО Радина Ралчева, член на УС на организацията.

Годишният знак „Отговорна компания – отговорни служители” се връчва в четири категории. Те са определени по ясни, измерими и обективни критерии: процент на дарителите спрямо общия брой служители; финансовото съучастие от компанията; системата за привличане на дарители сред служителите; система за популяризиране на информацията как са използвани дарените средства; ангажирането на служителите с доброволчество.

Златен знак за 2014 година бе присъден на Контур Глобал, Ордер Дайнамикс и SAP LABS България.

Сребърен знак бе връчен на AIMS Human Capital, СИТИ България, Мобилтел и Колиърс Интернешънъл.
Бронзов знак получиха: Актавис, АТОС Ай Ти Солушънс Енд Сървисис, АстраЗенека, Бианор Холдинг, Монделийз България, Пи Пи Ди България, Теленор България, Омегасофт ООД, Фьоникс Фарма, DHL Експрес България, Софийска вода, Овергаз.

С годишен знак бе отбелязан и приносът на работещите в Българското национално радио.

Търсим бъдещите носители на Годишния знак „Отговорна компания – отговорни служители” за 2021 г.

Отличието се връчва за осма поредна година от Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ), Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) и Българската асоциация на КСО специалистите (БАКСОС).

Българските компании и техните служители преминаха през много изпитания през последните две години – за някои от тях, това беше повод да се вгледат навътре и да преосмислят своите политики за ангажирани на служителите, включително дарителските инициативи, насърчавани или организирани от работодателя. Някои работни места опустяха, но хората намериха нов начин да бъдат заедно: като помагат на тези, които не можеха да останат вкъщи защото работят на първа линия за различни здравни, образователни, социални и екологични каузи.

Журито на Годишния знак през тази година е в състав:

  • Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация BCause
  • Полина Господинова-Георгиева, изпълнителен директор на Българска асоциация за управление на хора
  • Анита Бедин, председател на Българското дружество за връзки с обществеността.
  • Д-р Марина Стефанова, председател на УС на Българска асоциация на КСО специалистите

Годишният знак има четири нива на отличие: знак за дарителство от работното място, бронзов знак, сребърен знак и златен знак. Видът отличие се определя от критерии, свързани с обема служители, участващи в инициативата (като процент от общия брой служители); от механизмите, с които компанията популяризира, насърчава и развива програмите за регулярно дарителство и възможностите, които дава за даряване на труд на служителите в работно време. Решението се взима на базата на посочените по-горе критерии, спрямо попълнените от компаниите информационни форми и след кратко видео-интервю с участниците.

От 2015 година Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ) и Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) връчват и специална награда за професионалисти, развиващи дарителството от работното място в компаниите, в които работят по креативен, професионален и ефективен начин.

Срокът за попълване и изпращане на информационните въпросници е 18 февруари 2022.

Можете да се запознаете и да попълните формата за участие оттук.

За допълнителна информация: Ива Петрова, Експерт ”Дарителски програми и фондонабиране” 02 981 19 01; 0885 731 768 iva@bcause.bg