14 отбори, 9 ментори, 3 университети в надпреварата за студентския конкурс „Като Бернайс“ 2020

Темата на тазгодишния конкурс беше „Кание Уест – кандидат-президент на САЩ“

14 отбора, 9 ментори, 3 университети, 3 часа представяния в пряка надпревара за вниманието и високите оценки на журито, направиха судентския конкурс Като Бернайс 2020 изключително оспорван!
С пренебрежимо малки разлики, което е очаквано заради добрата подготовка и ентусиазма на участниците, а и на журито, класирането е:

  • Първото място за възпитаниците на Софийски университет “Св. Климент Охридски, Симеон Симеонов, Диляна Стоянова и Станислав Петров, с ръководител доц. д-р Светлана Станкова.
  • Престижното второ място заслужи отборът на Мануела Тотева, Благовест Стоянов, Дарина Желева, Лора Виткова, отново от СУ “Св. Климент Охридски”.
  • На трето място се класира отборът на Пламен Пашов, Велиан Димитров, Венислав Чаев, с ръководител доц. д-р Симеон Василев, от Софийски университет “Св. Климент Охридски”.
  • По преценка на журито бяха обявени още две трети места за отборите на гл. ас. д-р Калин Калинов, екип 4 Любов Георгиева, Мая Манова, Милица Георгиева и екип 11 “Отровното трио” – Еди Калев, Виктория Тошева, Яна Боянова.

Студентският конкурс „Като Бернайс” традиционно се провежда в рамките на „Денят на Бернайс” (20-21 ноември 2020 г.) и цели да стимулира креативността и активността на студентите, изучаващи комуникации. В конкурса участват студенти, които трябва да подготвят и представят комуникационна кампания по зададена тема.

Търсим бъдещите носители на Годишния знак „Отговорна компания – отговорни служители” за 2021 г.

Отличието се връчва за осма поредна година от Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ), Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) и Българската асоциация на КСО специалистите (БАКСОС).

Българските компании и техните служители преминаха през много изпитания през последните две години – за някои от тях, това беше повод да се вгледат навътре и да преосмислят своите политики за ангажирани на служителите, включително дарителските инициативи, насърчавани или организирани от работодателя. Някои работни места опустяха, но хората намериха нов начин да бъдат заедно: като помагат на тези, които не можеха да останат вкъщи защото работят на първа линия за различни здравни, образователни, социални и екологични каузи.

Журито на Годишния знак през тази година е в състав:

  • Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация BCause
  • Полина Господинова-Георгиева, изпълнителен директор на Българска асоциация за управление на хора
  • Анита Бедин, председател на Българското дружество за връзки с обществеността.
  • Д-р Марина Стефанова, председател на УС на Българска асоциация на КСО специалистите

Годишният знак има четири нива на отличие: знак за дарителство от работното място, бронзов знак, сребърен знак и златен знак. Видът отличие се определя от критерии, свързани с обема служители, участващи в инициативата (като процент от общия брой служители); от механизмите, с които компанията популяризира, насърчава и развива програмите за регулярно дарителство и възможностите, които дава за даряване на труд на служителите в работно време. Решението се взима на базата на посочените по-горе критерии, спрямо попълнените от компаниите информационни форми и след кратко видео-интервю с участниците.

От 2015 година Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ) и Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) връчват и специална награда за професионалисти, развиващи дарителството от работното място в компаниите, в които работят по креативен, професионален и ефективен начин.

Срокът за попълване и изпращане на информационните въпросници е 18 февруари 2022.

Можете да се запознаете и да попълните формата за участие оттук.

За допълнителна информация: Ива Петрова, Експерт ”Дарителски програми и фондонабиране” 02 981 19 01; 0885 731 768 iva@bcause.bg