#ЩедриятВторник – денят, в който даряваме и празнуваме щедростта

Дари за кауза, която ти е на сърце!” е девизът на #ЩедриятВторник през 2020, който тази година ще се отбележи на 1 декември и е в партньорство и с БДВО

За четвърта поредна година  #ЩедриятВторник ще се отбележи и в България, с едномесечна дарителска онлайн кампания в Платформата.бг и в ДМС 17777. Очаква се в кампанията да се включат повече от 50 организации и фирми. 12 организации ще бъдат специално подкрепени с участието им в Акселератор #ЩедриятВторник, който се организира за първи път. В него участниците ще получат обучение, индивидуален ментор и комуникационна помощ. На тяхно разположение отново ще бъдат и Наръчниците за организации и фирми, със съвети какво могат да направят на този ден.

Тази година видеоклипът #GT2020 е изцяло посветен на български организации и тяхната отдадена работа на деца, младежи, възрастни, българската култура и природа:  https://www.youtube.com/watch?v=yqUv89FpRF0&fbclid=IwAR2qLJw3WKi1MCxT1HAd7ig7vpExWAFhOXYC17m_kAZWYCCJQRKH3nlr22Y

Цялата информация ще бъде качвана на http://givingtuesday.bcause.bg

Защо Фондация BCause е българският партньор на #ЩедриятВторник? Фондация BCause е дарителска организация, която работи за развитие на дарителството и социалните инвестиции. Една от важните ни дейности е да популяризираме и подкрепяме дарителски каузи, като предлагаме лесни и удобни начини за даряване. С тази цел инициираме и участваме в специални проекти, които информират, анализират, вдъхновяват и празнуват дарителството и благотворителността. Всяка година подкрепяме повече от 200 кампании да набират средства чрез платформата за изпращане на дарителски SMS-и и онлайн дарения DMS 17777, дарителската онлайн платформа Platformata.bg и системата ни за дарителство по ведомост.

За #ЩедриятВторник / #GivingTuesday Както всяка година от 2012 насам,  в повече от 100 държави по света, #ЩедриятВторник / #GivingTuesday ще бъде денят, в който технологиите и виртуалните общности помагат на милиони хора да даряват и да споделят, а на стотици хиляди организации – да се свържат с нови и стари поддръжници. Всички празнуват щедростта и промените, които тя носи в живота на хора и в околната ни среда. На този ден онлайн платформите за даряване ще съберат отново милиони, а организациите ще отворят (поне виртуално) вратите си за доброволци и съмишленици, за да покажат работата и резултатите си.

Търсим бъдещите носители на Годишния знак „Отговорна компания – отговорни служители” за 2021 г.

Отличието се връчва за осма поредна година от Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ), Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) и Българската асоциация на КСО специалистите (БАКСОС).

Българските компании и техните служители преминаха през много изпитания през последните две години – за някои от тях, това беше повод да се вгледат навътре и да преосмислят своите политики за ангажирани на служителите, включително дарителските инициативи, насърчавани или организирани от работодателя. Някои работни места опустяха, но хората намериха нов начин да бъдат заедно: като помагат на тези, които не можеха да останат вкъщи защото работят на първа линия за различни здравни, образователни, социални и екологични каузи.

Журито на Годишния знак през тази година е в състав:

  • Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация BCause
  • Полина Господинова-Георгиева, изпълнителен директор на Българска асоциация за управление на хора
  • Анита Бедин, председател на Българското дружество за връзки с обществеността.
  • Д-р Марина Стефанова, председател на УС на Българска асоциация на КСО специалистите

Годишният знак има четири нива на отличие: знак за дарителство от работното място, бронзов знак, сребърен знак и златен знак. Видът отличие се определя от критерии, свързани с обема служители, участващи в инициативата (като процент от общия брой служители); от механизмите, с които компанията популяризира, насърчава и развива програмите за регулярно дарителство и възможностите, които дава за даряване на труд на служителите в работно време. Решението се взима на базата на посочените по-горе критерии, спрямо попълнените от компаниите информационни форми и след кратко видео-интервю с участниците.

От 2015 година Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ) и Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) връчват и специална награда за професионалисти, развиващи дарителството от работното място в компаниите, в които работят по креативен, професионален и ефективен начин.

Срокът за попълване и изпращане на информационните въпросници е 18 февруари 2022.

Можете да се запознаете и да попълните формата за участие оттук.

За допълнителна информация: Ива Петрова, Експерт ”Дарителски програми и фондонабиране” 02 981 19 01; 0885 731 768 iva@bcause.bg