Студентският конкурс „Като Бернайс” завърши с трима финалисти и две допълнителни награди

Конкурсът се провежда в рамките на „Денят на Бернайс“, организиран от Българско дружество за връзки с обществеността и цели да стимулира креативността и активността на студентите, изучаващи комуникации.
В тазгодишното издание отборите на Нов български университет взеха първите три места:
1-во място: Борислав Дичев и Бетина Костадинова, НБУ, ментор: доц. д-р Евелина Христова
2-ро място: Пламена Господинова, Емануила Гавраилова и Даниел Москов, НБУ, ментор: проф. д-р Десислава Бошнакова
3-то място: Мария Пенкова и Ивет Савова, НБУ, ментор: доц. д-р Евелина Христова.

image1

 

 

 

 

 

Изключително силното представяне на отборите и добрата им подготовка доведе до решение от страна на журито да бъдат обявени и две допълнителни награди:

специална награда на Изабел Иванова, Анна-Мария Цолова и Силвия Соколова, ЮЗУ „Неофит Рилски“ с ментор: доц. д-р Димитрина Стефанова

74ca125ca23d56682e60d6cecc5e6650

 

 

 

 

и поощрителна награда на Ралица Манолова и Християна Делийска, УНСС, ментор: доц. д-р Александър Христов.

image2

В конкурса участват студенти, до трима в екип, които тази година трябваше да подготвят и представят комуникационно предложение на тема „Ерата на инфлуенсърите – идентичност и измеримост“. Журито обичайно е съставено от представители на практиката и университетски преподаватели и менторите на участвалите отбори. Предложенията бяха разработени под формата на презентация.

Участие взеха отбори от Нов български университет, СУ „Св. Климент Охридски“, УНСС, ЮЗУ „Неофит Рилски“ и Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“.

 

Търсим бъдещите носители на Годишния знак „Отговорна компания – отговорни служители” за 2021 г.

Отличието се връчва за осма поредна година от Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ), Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) и Българската асоциация на КСО специалистите (БАКСОС).

Българските компании и техните служители преминаха през много изпитания през последните две години – за някои от тях, това беше повод да се вгледат навътре и да преосмислят своите политики за ангажирани на служителите, включително дарителските инициативи, насърчавани или организирани от работодателя. Някои работни места опустяха, но хората намериха нов начин да бъдат заедно: като помагат на тези, които не можеха да останат вкъщи защото работят на първа линия за различни здравни, образователни, социални и екологични каузи.

Журито на Годишния знак през тази година е в състав:

  • Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация BCause
  • Полина Господинова-Георгиева, изпълнителен директор на Българска асоциация за управление на хора
  • Анита Бедин, председател на Българското дружество за връзки с обществеността.
  • Д-р Марина Стефанова, председател на УС на Българска асоциация на КСО специалистите

Годишният знак има четири нива на отличие: знак за дарителство от работното място, бронзов знак, сребърен знак и златен знак. Видът отличие се определя от критерии, свързани с обема служители, участващи в инициативата (като процент от общия брой служители); от механизмите, с които компанията популяризира, насърчава и развива програмите за регулярно дарителство и възможностите, които дава за даряване на труд на служителите в работно време. Решението се взима на базата на посочените по-горе критерии, спрямо попълнените от компаниите информационни форми и след кратко видео-интервю с участниците.

От 2015 година Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ) и Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) връчват и специална награда за професионалисти, развиващи дарителството от работното място в компаниите, в които работят по креативен, професионален и ефективен начин.

Срокът за попълване и изпращане на информационните въпросници е 18 февруари 2022.

Можете да се запознаете и да попълните формата за участие оттук.

За допълнителна информация: Ива Петрова, Експерт ”Дарителски програми и фондонабиране” 02 981 19 01; 0885 731 768 iva@bcause.bg