Слави Панайотов и няколко невероятни факта

Слави Панайотов, по-известен като Слави от The Clashers, е основател на едноименния български YouTube канал с над 660 хил. абонати. Слави разказа моменти от личния си път, изпълнен с много грешки и неясноти, за да достигне до огромната си и вярна аудитория, която днес е атрактивна за много марки и техните продукти и услуги.

Стартирал с видео, записвано и обработвано на мобилното му устройство и качване в YouTube, и всичко това за около 30 минути, днес Слави има различни изисквания към себе си. Създаването на едно видео може да му отнеме и дни, за да постигне това, което цели.

През 2017 г. започва класациите: „Топ Класации“, „50 Невероятни факта“ и „Нещата, които не искат да знаете“, благодарение на които вече, според него самия, е толкова известен. Слави намира социалните мрежи за подпомагащи неговата дейност и е особено незапознат с инстаграм, според него самия. Той възприема себе си не като инфлуенсър, а като видео създател. Факт е, че без значение как се самоопределя, Слави от The Clashers е с влияние, което може да убеди стотици фенове да изкачат връх Мусала. Разнопосочното възприемане на тази негова инициатива доведе до много въпроси в дискусионната част на конференцията, свързани с отговорността на инфлуенсърите както към техните последователи, така и към обществото.

Търсим бъдещите носители на Годишния знак „Отговорна компания – отговорни служители” за 2021 г.

Отличието се връчва за осма поредна година от Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ), Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) и Българската асоциация на КСО специалистите (БАКСОС).

Българските компании и техните служители преминаха през много изпитания през последните две години – за някои от тях, това беше повод да се вгледат навътре и да преосмислят своите политики за ангажирани на служителите, включително дарителските инициативи, насърчавани или организирани от работодателя. Някои работни места опустяха, но хората намериха нов начин да бъдат заедно: като помагат на тези, които не можеха да останат вкъщи защото работят на първа линия за различни здравни, образователни, социални и екологични каузи.

Журито на Годишния знак през тази година е в състав:

  • Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация BCause
  • Полина Господинова-Георгиева, изпълнителен директор на Българска асоциация за управление на хора
  • Анита Бедин, председател на Българското дружество за връзки с обществеността.
  • Д-р Марина Стефанова, председател на УС на Българска асоциация на КСО специалистите

Годишният знак има четири нива на отличие: знак за дарителство от работното място, бронзов знак, сребърен знак и златен знак. Видът отличие се определя от критерии, свързани с обема служители, участващи в инициативата (като процент от общия брой служители); от механизмите, с които компанията популяризира, насърчава и развива програмите за регулярно дарителство и възможностите, които дава за даряване на труд на служителите в работно време. Решението се взима на базата на посочените по-горе критерии, спрямо попълнените от компаниите информационни форми и след кратко видео-интервю с участниците.

От 2015 година Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ) и Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) връчват и специална награда за професионалисти, развиващи дарителството от работното място в компаниите, в които работят по креативен, професионален и ефективен начин.

Срокът за попълване и изпращане на информационните въпросници е 18 февруари 2022.

Можете да се запознаете и да попълните формата за участие оттук.

За допълнителна информация: Ива Петрова, Експерт ”Дарителски програми и фондонабиране” 02 981 19 01; 0885 731 768 iva@bcause.bg