Пощенска банка получи най-високото отличие на БФБЛ за партньорството си с УНИЦЕФ

Пощенска банка (www.postbank.bg) получи голямата награда в най-оспорваната категория „Инвеститор в обществото“ в рамките на 12-тите годишни награди за отговорен бизнес на Български форум на бизнес лидерите (БФБЛ). Отличието е за стратегическото партньорство на банката с УНИЦЕФ България „Най-добър старт за всяко дете“, в рамките на което са събрани дарения от над 460 000 лева за година и два месеца.

„За мен е огромна чест и отговорност да приема тази награда от името на целия екип на Пощенска банка и всички наши клиенти и партньори, които подкрепиха каузата ни. Вярвам, че всяко дете заслужава най-доброто начало на своя житейски път. Затова бих определил това стратегическо партньорство като една от най-успешните инвестиции в устойчивото развитие в България”, заяви г-н Димитър Шумаров, главен финансов директор и изпълнителен директор на Пощенска банка, който прие наградата.

Пощенска банка инвестира над 180 000 лева в разработването на платформа за дарения и популяризиране на инициативата. За да направи възможни даренията на каса, банкомат и електронно банкиране, финансовата институция ангажира специалисти от всички ключови звена в подготовката, която продължи повече от 6 месеца. Инвестираните усилия и средства дадоха отлични резултати – само месец след началото на кампанията набраната сума от дарения на клиенти, партньори и служители бе 100 000 лева. Към момента, за година и два месеца, даренията са над 460 000 лева.

“За УНИЦЕФ няма никакво съмнение, че инвестицията в ранното детско развитие е възможно най-добрата инвестиция за развитието и на цялото общество. Ние сме щастливи, че Пощенска банка припознава това като приоритет в своята корпоративна социална отговорност и сме изключително радостни също така, че Българският форум на бизнес лидерите оценява по възможно най-висок начин този техен ангажимент. Наградата идва в момент, когато светът отбеляза 25 г. от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето и това е поредното доказателство, че само заедно, обединени, можем да спазим обещанието си към най-малките – да им дадем възможност за един справедлив, най-добър старт в живота“, каза Таня Радочай, представител на УНИЦЕФ за България.

Конкурсът на БФБЛ се провежда за 12-та поредна година и отличава най-добрите социално отговорни практики на компаниите у нас. Журито на наградите, с председател Йорданка Фандъкова, кмет на Столична Община, се състои от утвърдени специалисти от различни области, с цел обективност на оценките. Общо 77 проекта на 55 компании участваха тази година в конкурса, а категорията „Инвеститор в обществото“ бе най-оспорвана.

„Най-добър старт за всяко дете“ подкрепя развиването на мрежа от Центрове за майчино и детско здраве, които предоставят безплатни домашни посещения от медицински сестри и акушерки на бременни и родители на деца до 3 години, с цел да подпомогнат грижата за децата им. В резултат от кампанията, два Центъра вече работят в областите Шумен и Сливен. За 2014 г. там бяха направени домашни посещения на над 10 000 семейства. Крайната цел е въвеждането на този модел на грижа на национално ниво.

В края на миналата година проектът бе отличен и с най-голямото признание на Български дарителски форум – наградата „Най-добра дарителска програма“.

 

Търсим бъдещите носители на Годишния знак „Отговорна компания – отговорни служители” за 2021 г.

Отличието се връчва за осма поредна година от Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ), Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) и Българската асоциация на КСО специалистите (БАКСОС).

Българските компании и техните служители преминаха през много изпитания през последните две години – за някои от тях, това беше повод да се вгледат навътре и да преосмислят своите политики за ангажирани на служителите, включително дарителските инициативи, насърчавани или организирани от работодателя. Някои работни места опустяха, но хората намериха нов начин да бъдат заедно: като помагат на тези, които не можеха да останат вкъщи защото работят на първа линия за различни здравни, образователни, социални и екологични каузи.

Журито на Годишния знак през тази година е в състав:

  • Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация BCause
  • Полина Господинова-Георгиева, изпълнителен директор на Българска асоциация за управление на хора
  • Анита Бедин, председател на Българското дружество за връзки с обществеността.
  • Д-р Марина Стефанова, председател на УС на Българска асоциация на КСО специалистите

Годишният знак има четири нива на отличие: знак за дарителство от работното място, бронзов знак, сребърен знак и златен знак. Видът отличие се определя от критерии, свързани с обема служители, участващи в инициативата (като процент от общия брой служители); от механизмите, с които компанията популяризира, насърчава и развива програмите за регулярно дарителство и възможностите, които дава за даряване на труд на служителите в работно време. Решението се взима на базата на посочените по-горе критерии, спрямо попълнените от компаниите информационни форми и след кратко видео-интервю с участниците.

От 2015 година Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ) и Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) връчват и специална награда за професионалисти, развиващи дарителството от работното място в компаниите, в които работят по креативен, професионален и ефективен начин.

Срокът за попълване и изпращане на информационните въпросници е 18 февруари 2022.

Можете да се запознаете и да попълните формата за участие оттук.

За допълнителна информация: Ива Петрова, Експерт ”Дарителски програми и фондонабиране” 02 981 19 01; 0885 731 768 iva@bcause.bg