Откровената комуникация и правилните послания помогнаха на компаниите да посрещнат предизвикателствата на 2020 година

Пощенска банка с първия банков подкаст у нас

SK_Rsized-Edit

Силвия Костова, началник управление „Корпоративни комуникации и маркетинг“ в Пощенска банка и председател на Контролния съвет на БДВО

2020 промени не само комуникациите в банковия свят, 2020 промени целия свят. За нас в Пощенска банка изминалата година беше още по-голямо предизвикателство, защото изключително бързо трябваше да адаптираме всичките си комуникационни планове и програми, да намерим нови възможности за комуникация със своите клиенти и служители, за да вдъхнем доверие на хората в едни много турбулентни времена. И точно ние – банките, отново показахме стабилност, като излъчихме ясни и сигурни послания, които дадоха увереност, че заедно ще минем през кризата и ще излезем през нея по-силни.

Избрахме да го направим по нестандартен начин – напълно разбираемо през тази необичайна за всички нас година. Създадохме първия банков подкаст в страната „Финанси на фокус“ съвместно с Bloomberg TV Bulgaria, започнахме излъчването през април 2020 г., като до края на годината успяхме да реализираме два сезона. Оказа се, че да имаш подкаст е интересно преживяване – това е формат, който ти позволява да създаваш съдържание, което истински те вълнува, разполагаш със свободата да експериментираш, докато не достигнеш до най-добрия за теб модел и не се приближиш максимално до своята публика. Пилотното издание стартира по време на първия локдаун, когато хората имаха остра нужда от нашата подкрепа и експертиза. Отговорихме на важни въпроси, които си задават нашите клиенти: как да банкираме от вкъщи, какви са дигиталните решения за финансиране, какви са предимствата и недостатъците на различните финансови продукти в сегашната необичайна обстановка. Акцентът на посланията ни беше свързан с това хората да изградят доверие към дигиталните канали на банкиране, които отдавна са доказали своята ефективност в съвременния свят. По този начин останахме полезни и подкрепящи нашата аудитория в труден и непредвидим период, като използвахме иновативен комуникационен формат.

Форматът е приятен и лек за възприемане. В първия банков подкаст „Финанси на фокус“ експертите на Пощенска банка дискутират горещи банкови и финансови въпроси в компанията на водещия журналист. Хората могат да изслушат тази полезна информация докато спортуват, вършат задачи у дома или шофират. Успехът на първия сезон от 7 епизода ни мотивира да продължим напред. В края на ноември стартира сезон 2 с още 7 епизода. В същия формат дадохме ценна информация за промените и тенденциите при жилищните кредити, дебитните и кредитните карти, дискутирахме антикризисните мерки за предприемачите и бизнес кредитите в трудни времена. Логично, ще продължим да развиваме „Финанси на фокус“. Предстои 3-ти сезон, посветен на 30-годишнината на Пощенска банка, в който ще разкажем за последните тенденции и на модерните решения в банковия сектор и ще се казва „Иноваторите говорят“.

podcast

Употребата на нови платформи за комуникация с клиентите и служителите се превърна в необходимост за успешните компании. Без да се отказваме от традиционните канали, в комуникационната ни политика все по-сериозен дял заемат иновативните решения, които технологиите ни дават. Популярността на аудиоформата, достъпен “on demand” по всяко време и от всяко място, продължава да расте. През 2020 г. около 100 милиона американци са слушали подкаст всеки месец, като прогнозите са броят им да надхвърли 160 милиона през 2023 г. 37% от американците на възраст над 12 години слушат поне един подкаст месечно според последното национално представително проучване в САЩ “The Infinite Dial“, проведено съвместно от “Edison One“ и „Triton Digital“ и публикувано в началото на март. В резултат на това както големите рекламодатели, така и медийните конгломерати се включват по-активно в индустрията на подкастите, което се очаква да продължи и през следващите години.

И все пак най-важни в комуникацията бяха и продължават да бъдат честността и откровеността в посланията на лидерите. Брандовете са тези, чието преимущество и отговорност е да бъдат проактивни с качествено съдържание, което да предложи решения, спокойствие за настоящето и визия за бъдещето.

Търсим бъдещите носители на Годишния знак „Отговорна компания – отговорни служители” за 2021 г.

Отличието се връчва за осма поредна година от Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ), Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) и Българската асоциация на КСО специалистите (БАКСОС).

Българските компании и техните служители преминаха през много изпитания през последните две години – за някои от тях, това беше повод да се вгледат навътре и да преосмислят своите политики за ангажирани на служителите, включително дарителските инициативи, насърчавани или организирани от работодателя. Някои работни места опустяха, но хората намериха нов начин да бъдат заедно: като помагат на тези, които не можеха да останат вкъщи защото работят на първа линия за различни здравни, образователни, социални и екологични каузи.

Журито на Годишния знак през тази година е в състав:

  • Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация BCause
  • Полина Господинова-Георгиева, изпълнителен директор на Българска асоциация за управление на хора
  • Анита Бедин, председател на Българското дружество за връзки с обществеността.
  • Д-р Марина Стефанова, председател на УС на Българска асоциация на КСО специалистите

Годишният знак има четири нива на отличие: знак за дарителство от работното място, бронзов знак, сребърен знак и златен знак. Видът отличие се определя от критерии, свързани с обема служители, участващи в инициативата (като процент от общия брой служители); от механизмите, с които компанията популяризира, насърчава и развива програмите за регулярно дарителство и възможностите, които дава за даряване на труд на служителите в работно време. Решението се взима на базата на посочените по-горе критерии, спрямо попълнените от компаниите информационни форми и след кратко видео-интервю с участниците.

От 2015 година Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ) и Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) връчват и специална награда за професионалисти, развиващи дарителството от работното място в компаниите, в които работят по креативен, професионален и ефективен начин.

Срокът за попълване и изпращане на информационните въпросници е 18 февруари 2022.

Можете да се запознаете и да попълните формата за участие оттук.

За допълнителна информация: Ива Петрова, Експерт ”Дарителски програми и фондонабиране” 02 981 19 01; 0885 731 768 iva@bcause.bg