Над 700 зрители на първата онлайн церемония на ПР Приз 2020 „Промените са ни в природата“

74 проекта се състезаваха за отличията на БДВО

Станаха известни победителите в конкурса за най-добри постижения в областта на връзките с обществеността в България, ПР Приз 2020. Традиционният конкурс и церемония, които 20 години събират общността при всякакви условия и обстоятелства, бяха пренесени изцяло в онлайн среда. 74 проекта се състезаваха в 14 категории за отличията на 20-то издание на най-стария конкурс за постижения в сферата на комуникациите.

„Необичайната ситуация тази година ни постави пред предизвикателството да се променим и да направим различен конкурс или да го отложим. Спомнихме си думите на Харари, че „единственото сигурно нещо в хода на историята е, че всичко се променя“ и поехме риска да направим един различен юбилеен 20-ти ПР Приз. Смятам, че активността на колегите и нивото на кампаниите доказва, че не сме сгрешили. Нашата професия трябва да е образец за бързина, гъвкавост и адаптивност към промените. Щастлива съм, че заедно с колегите от гилдията го доказахме.“, заяви Илияна Захариева, председател на БДВО.

Най-оспорвани тази година бяха категориите „Кампания за устойчиво развитие” и „Специално събитие“, в които се конкурираха по 12 проекта, и категориите „Вътрешни комуникации“ и „Комуникационен проект на продукт или услуга“, където премериха сили по 8 проекта.

За най-добра „Кампания за устойчиво развитие“ беше обявена „Гледай реклами с кауза“, реализирана от А1 България. На второ място беше класирана кампанията „Роботим в А1 / Robotim@A1“, отново на А1, а трета награда отиде в Лидл и Key Experts Group за кампанията „Ти и Lidl за по-добър живот“.

В категория Специално събитие беше отличено събитието „5G на живо без нито един пострадал гълъб“ на A1 България, на второ място – Мобилното приложение Е- SOS, на ПР агенция „ОТ-ДО Консулт“ за VIVACOM, което спечели признанието на планинарите сред комуникационната общност и на трето място събитието „Режисьори на успеха“ на А1.

В оспорваната категория „Вътрешни комуникации“ екип Синьо на ОББ взе първа награда за „Екип Синьо преминава на зелено“ – проект, на КВС Груп в България, който спечели 9 нови гори за България. С втора награда беше отличен проектът „Заедно напред“ – един екип, една банка“ на Пощенска банка и Proximity Sofia/ BBDO Group, които категорично в годините показват успешната формула на устойчивите партньорства. За същия проект „Заедно напред“ екипите бяха отличени с второ място в категорията за изграждане на работодателска марка, както и с първо място в категория Корпоративна комуникационна кампания. Проектът на А1 „Office Sweet Office“ взе трето място за „Вътрешни комуникации“.

A1 взе първо и трето място в категорията „Комуникационен проект на продукт или услуга“, сътоветно за „Wallet – Телефонът ти става портфейл!“ и „А1 Xplore TV – новата интерактивна телевизия!“. Второто място в категорията заслужи проектът на ОББ Дигитално мастило.

В категория „Комуникационен проект в неправителствения сектор“ първо място грабна „Мисия платено“ на ПР 2 за Асоциация на колекторските агенции в България, втора награда отиде за проекта „Театър пред театъра 2019“ на Народен театър “Иван Вазов”, осъществен от ПР специалистите на Народения театър. За изключителната си работа те получиха и специалната награда на Комисията по професионална етика. Проектът „Твоето бъдеще е тук. Успехът е в България.“ на Сдружение с нестопанска цел „Твоето бъдеще е тук.“ беше класиран на трето място.

За най-добър Комуникационен проект в публичния сектор беше обявен „Lehren ist Cool“ на Пи Ар Пойнт за Гьоте-институт България. С второ място беше отличен проектът на Съюза на пивоварите в България (СПБ) ,,Спортът е по-добрият начин децата да пораснат“.

За най-добро справяне с „Кризисни комуникации“ бяха отличени А1 за „Работа и дигитална солидарност по време на извънредно положение“, следвани от убедителната „История за една очаквана и една неочаквана криза GREAT“ на УниКредит Булбанк, реализиран от екип на банката и комуникацията на Job Tiger в пандемична обстановка – преобразяване на най-големия кариерен форум в България „Национални дни на кариерата“, класирана на трето място.

Най-силната Дигитална кампания се оказа „Черен петък 13“ на ДЗИ, реализиран от агенция Guts&BrainsDDB. На второ място беше класирана „Академия за котки инфлуенсъри“ на All Channels Communication за Purina One Nestle България, а социалната кампания #стигамрънка на Career Show взе трето място в категорията и второ за кампания с инфлуенсъри.

Най-убедителни в Изграждането на работодателска марка/ Employer Branding бяха Accenture България с проекта „Равни в работата, заедно в успеха“, реализиран от Параграф 42, който беше отличен и с второ място в категорията Корпоративна комуникационна кампания. Проектът „Върни се в България, добра оферта е“ на proof. за TELUS International Europe Bulgaria, беше отличен с трето място и в двете категории – работодателска марка и корпоративна комуникационна кампания.

Победител в категория „Имиджмейкинг и/или кампания с инфлуенсъри“ е УниКредит Булбанк с „Позициониране на Теодора Петкова, CEO“. На трето място е кампанията на Mastercard, Маккан Ериксон София и Chapter4 Communication „Вкусът на дома.“, които получиха и специалната награда на сп. Мениджър.

В категория Корпоративна комуникационна кампания отличието получи проектът “Заедно напред” на Пощенска банка Proximity Sofia/ BBDO Group 1, втора награда отиде при Равни в работата, заедно в успеха за Accenture България и Параграф 42 и трета награда “Върни се в България, добра оферта”  е на TELUS International Europe Bulgaria и proof.

ИнтерИмидж, агенция за ПР и корпоративни комуникации, беше обявена за Комуникационна агенция на годината. „Фактът, че дълго чаканата церемония на ПР приз се провежда онлайн, че всеки от нас се включва откъдето е в този момент доказва, че ние, ПР-ите, сме професията на бъдещето – гъвкави, динамични и ‘промените са в природата ни’. Нека вървим все така, обединени като бранш напред, и преминаваме здрави и още по силни пред предизвикателствата на времето, в което живеем. Наградата е огромна чест, ангажимент и задължение за екипа ни!“, сподели Катя Владимирова, СЕО на ИнтерИмидж.

Специалната награда на КРИБ отиде при екипа на Key Experts Group и Алианц България за проекта “Живи и здрави”.

За втора година студентските отличия се свързват с работите им в конкурса за стипендия на името на проф. Петев, които тази година бяха на тема „Залезът на ПР-а и възходът на…?“ Отличията бяха обявени от Тодор Петев, син на професора и са за Миглена Романова, стипендиант на БДВО, и Димитър Копаранов.
Тази година А1 триумфира на ПР Приз с общо 9 награди в различни категории, като ПР екипът на компанията отнесе заслежено и наградата за „Вътрешен комуникационен отдел на годината.“ Изключително силно бе и представянето на ОББ, Уникредит Булбанк и Пощенска банка.

Търсим бъдещите носители на Годишния знак „Отговорна компания – отговорни служители” за 2021 г.

Отличието се връчва за осма поредна година от Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ), Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) и Българската асоциация на КСО специалистите (БАКСОС).

Българските компании и техните служители преминаха през много изпитания през последните две години – за някои от тях, това беше повод да се вгледат навътре и да преосмислят своите политики за ангажирани на служителите, включително дарителските инициативи, насърчавани или организирани от работодателя. Някои работни места опустяха, но хората намериха нов начин да бъдат заедно: като помагат на тези, които не можеха да останат вкъщи защото работят на първа линия за различни здравни, образователни, социални и екологични каузи.

Журито на Годишния знак през тази година е в състав:

  • Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация BCause
  • Полина Господинова-Георгиева, изпълнителен директор на Българска асоциация за управление на хора
  • Анита Бедин, председател на Българското дружество за връзки с обществеността.
  • Д-р Марина Стефанова, председател на УС на Българска асоциация на КСО специалистите

Годишният знак има четири нива на отличие: знак за дарителство от работното място, бронзов знак, сребърен знак и златен знак. Видът отличие се определя от критерии, свързани с обема служители, участващи в инициативата (като процент от общия брой служители); от механизмите, с които компанията популяризира, насърчава и развива програмите за регулярно дарителство и възможностите, които дава за даряване на труд на служителите в работно време. Решението се взима на базата на посочените по-горе критерии, спрямо попълнените от компаниите информационни форми и след кратко видео-интервю с участниците.

От 2015 година Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ) и Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) връчват и специална награда за професионалисти, развиващи дарителството от работното място в компаниите, в които работят по креативен, професионален и ефективен начин.

Срокът за попълване и изпращане на информационните въпросници е 18 февруари 2022.

Можете да се запознаете и да попълните формата за участие оттук.

За допълнителна информация: Ива Петрова, Експерт ”Дарителски програми и фондонабиране” 02 981 19 01; 0885 731 768 iva@bcause.bg