Мануела Дюлгерова – Тотева пред портала NGOBG.INFO

За дарителството, корпоративната социална отговорност и работата с неправителствения сектор, като философия и практика в Аурубис България

За да бъде отговорен един бизнес, преди да започне да работи в полза на общността, трябва да работи в полза на служителите си. В „Аурубис България” те са 800 души, като почти всички са местни жители”, разказва Мануела Дюлгерова-Тотева, мениджър „Комуникации”.   „Аурубис България” работи много добре с неправителствения сектор и на местно, и на национално ниво. Виждаме как организациите в него се развиват и израстват. Съдя и по проектите, по които работим съвместно с тях. Има изключително интересни идеи!”, разказва още дамата.

Екипът на компанията работи постоянно с община Пирдоп и община Златица по Партньорска програма за развитие на региона, тъй като заводът се намира между двете населени места. Всяка година компанията дарява на всяка от общините по 230 000 лв. Представители на общинските ръководства и компанията разглеждат приоритетите за предстоящата финансова година, след което набелязаните проекти отиват на второ четене – от вътрешния CSR комитет на „Аурубис България”. Той се състои от около 20 служители от региона, които най-добре знаят какви са нуждите на общността. След като предложенията бъдат обсъдени, идва решението на ръководството кои от избраните проекти да бъдат финансирани. Средствата се разпределят най-често между 5-6 организации, сред които са читалища, спортни клубове, ансамбли, училища, медицински центрове и др. „В нашия край има дефицит на малки, местни НПО, но това означава, че има свободна ниша, която може да се развива”, обяснява Мануела.

„Аурубис България” развива политиката си на социално отговорна компания предимно на местно ниво. Пример за приноса й в национални каузи е партньорството и спонсорирането (за втора поредна година) на „SOS детски селища-България” в Балканския велосипеден тур на Даниел Миленов и Люпчо Кръстев. Двамата младежи, израснали в SOS къщи, решават да посетят децата от няколко SOS селища, за да ги мотивират и да ми покажат, че могат да успеят в живота. През 2014 г. момчетата са пропътували 1700 км в шест балкански държави. Велосипедният тур тази година ще бъде през май, а маршрутът ще обхване държави от цяла Европа, тръгвайки от България с финал в Австрия.

Вече трета година компанията подкрепя и 7 учители на фондация „Заедно в час”, които преподават в Пирдоп и Златица. „В края на всяка година виждаме промяна в резултатите на учениците. Тези учители не са професионални педагози, а практици в други области и имат много различен стил на преподаване. В началото регистрирахме лек спад в успеха заради завишените изисквания и новия подход, но сега резултатите са страхотни! Децата са по-добре подготвени за това, което ги очаква в живота”, обяснява Мануела.

“Аурубис България” помага и на едно социално предприятие да отвори врати, като подарява машина за производство на еко хартиени торбички и чашки на хора с двигателни и зрителни увреждания. „Те ходят на работа с желание, чувстват се полезни, получават доходи и резултатът е видим. Вече дори големи търговски вериги започнаха да поръчват от тях”, разказва с усмивка Мануела.

Компанията подкрепя финансово всички спортни клубове в Златица и Пирдоп. Голямата гордост на региона е клубът по борба в Златица, който се слави като най-добрият в България и който събира стотици фенове на спорта по време на националното първенство в града. Сред спортните таланти, зад които „Аурубис България” гордо застава, са световният ни шампион по плувен маратон Петър Стойчев, както и лекоатлетката Диляна Минкина от Пирдоп, най-добрата на национално ниво в юношеска категория. Младежката школа на „Лудогорец” и нейните бъдещи футболни таланти за втора година също ще получи финансова подкрепа, така че да отхвърли грижите и да размаха свободно криле за един орлов полет.

Всяка година компанията получава над 300 молби за дарения, най-често от НПО. „Изборът често е труден. Допитваме се за съвети до Българския дарителски форум и Фондация „Помощ за благотворителността в България”, тъй като те разполагат с нужния капацитет и знание за гражданския сектор”, разказва Мануела.

Доброволчеството е сфера, в която екипът на „Аурубис България” тепърва започва да се развива. Поради естеството на работа в металургичното производство влиянието върху природата е неизбежно. И ръководството, и служителите на компанията са наясно с това и активно се включват в зелени проекти като залесяване на гори и почистване на водни басейни в района. В акцията по почистване на бреговата линия на язовир Душанци миналата година например са се включили не само служители на компанията, но и деца от еко клубовете в училищата от региона. „Подобни инициативи в металургичната индустрия се организират по-рядко, тъй като не сме офисна компания и при нас процесът на производство е непрекъснат. Но когато ги има, колегите с охота и мотивация се включват и допринасят за опазване на природните ресурси”, коментира Мануела. Тя споделя, че не липсват реакции от еко активисти. „Ние винаги сме отворени за въпроси и комуникация, но не влизаме в диалог при неаргументирани нападки. Често ни канят като пример за добра практика на различни събития и това ни кара да мислим, че CSR политиката ни е наистина успешна. Нашата компания е в позицията на истински дарител, което се разпознава и от неправителствения сектор”, обяснява Мануела.

Съвети

„Стремим се винаги да отговаряме на молбите за помощ, но в някои от тях няма конкретика. Изречението „Бихме искали да бъдем подпомогнати” не дава никаква информация – каква е каузата, какви са сроковете, какъв е обхватът, има ли други източници на финансиране? Подобна молба трудно би могла да бъде взета под внимание. Когато структурирате искането си, спазвайте зададените параметри. Молбата трябва да изглежда като един кратък бизнес план, който включва цифри и срокове”, обяснява Мануела и добавя: „За нас е важна устойчивостта на проекта. Ние не се захващаме с дадена дейност спорадично и еднократно. Затова е важно да планирате проектите си на годишна база. Много е трудно за големите компании да разгледат предложение, което идва в средата на годината. Корпоративните структури не са особено гъвкави в това отношение, защото трябва да планират бюджета си на годишна база, да се мине през няколко нива на одобрение и т.н.”, съветва тя и обръща внимание на правилния избор на партньори: „Освен от корпоративния сектор, опитвайте да търсите и други източници за финансиране. Една корпорация може да подпомогне вашата дейност, но не и да се позиционира като основен ваш донор”.

 

Целият материал можете да намерите на страниците на портала ngobg.info – партньор на БДВО.

Търсим бъдещите носители на Годишния знак „Отговорна компания – отговорни служители” за 2021 г.

Отличието се връчва за осма поредна година от Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ), Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) и Българската асоциация на КСО специалистите (БАКСОС).

Българските компании и техните служители преминаха през много изпитания през последните две години – за някои от тях, това беше повод да се вгледат навътре и да преосмислят своите политики за ангажирани на служителите, включително дарителските инициативи, насърчавани или организирани от работодателя. Някои работни места опустяха, но хората намериха нов начин да бъдат заедно: като помагат на тези, които не можеха да останат вкъщи защото работят на първа линия за различни здравни, образователни, социални и екологични каузи.

Журито на Годишния знак през тази година е в състав:

  • Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация BCause
  • Полина Господинова-Георгиева, изпълнителен директор на Българска асоциация за управление на хора
  • Анита Бедин, председател на Българското дружество за връзки с обществеността.
  • Д-р Марина Стефанова, председател на УС на Българска асоциация на КСО специалистите

Годишният знак има четири нива на отличие: знак за дарителство от работното място, бронзов знак, сребърен знак и златен знак. Видът отличие се определя от критерии, свързани с обема служители, участващи в инициативата (като процент от общия брой служители); от механизмите, с които компанията популяризира, насърчава и развива програмите за регулярно дарителство и възможностите, които дава за даряване на труд на служителите в работно време. Решението се взима на базата на посочените по-горе критерии, спрямо попълнените от компаниите информационни форми и след кратко видео-интервю с участниците.

От 2015 година Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ) и Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) връчват и специална награда за професионалисти, развиващи дарителството от работното място в компаниите, в които работят по креативен, професионален и ефективен начин.

Срокът за попълване и изпращане на информационните въпросници е 18 февруари 2022.

Можете да се запознаете и да попълните формата за участие оттук.

За допълнителна информация: Ива Петрова, Експерт ”Дарителски програми и фондонабиране” 02 981 19 01; 0885 731 768 iva@bcause.bg