Креативността като вирус

На 7 и 8 септември 2012 г. В Бургас се проведе първият европейски фестивал на вирусната креативност EuroViral 2012. Теми като креативност, дигитални комуникации, PR онлайн, реклама  и други, представени през погледа на новите медии и вирусността, намериха място в атрактивната програма на фестивала. БДВО е официален партньор на фестивала EuroViral 2012.

На специална церемония EuroViral 2012 награди „най-вирусните” видео-клипове. Участниците се състезаваха в над 30 категории в две групи – професионалисти в сферата на дигиталния маркетинг, рекламата, комуникациите и аматьори с оригинални и запомнящи се идеи. Победителите в EuroViral 2012 можете да видите ТУК.

Участие в съпътстващата конференция взеха представители от 7 страни, сред които Джани Каталфамо, Digital Director & Social Media Expert в Ketchum Pleon; Аделе Саваресе, главен редактор в Ninja Marketing, Италия; Василий Дубейковский, изпълнителен директор на CityBranding, Русия;  Ален Юро, Президент на IAB-Europe и други. Някои от най-интересните теми, представени по време на фестивала, бяха “Лично и публично – граници и притежание на собственото ни Дигиталното Аз”;  “Онлайн вирусност – социално споделяне на емоции”; “Вирусна креативност в брандинга”; “Вирусността в политическите кампании” и други.

По време на EuroViral 2012 бе представена и лекцията на д-р Александър Христов, Председател на БДВО. Темата е “ПР онлайн: интеграция на вирусна и новинарска креативност”, а основната идея е, че има начин вирусните истории да създават новини, а новините да придобиват вирусен ефект, което ще е от голяма полза за PR.

Основна тема в част от презентациите бе ролята на социалните мрежи в работата на специалистите по комуникации. Според Аделе Саваресе, главен редактор в Ninja Marketing, отношенията между брандовете и потребителите се променят в хода на развитието на технологиите и правенето на печалба вече не е единственото нещо, от което се интересуват компаниите. „Брандовете вече са религии. А споделянето на емоции е именно онова, което прави даден бранд вирусен“Джани Каталфамо, Digital Director & Social Media Expert в Ketchum Pleon сподели в специално интервю за бюлетина на БДВО „PRактики“* необходимостта от съдействие при PR и социалните мрежи: “PR агенциите имат възможността да използват ефективно социалните мрежи.  Специалистите по PR притежават специфичното умение да разбират съдържанието, да създават истории и да ги разказват по начин, интересен за аудиторията, което е изключително важно за социалните мрежи. Затова PR и социалните мрежи трябва да бъдат свързани“.

ЕuroViral e фестивал, който се стреми да създаде платформа за събиране, класифициране и оценяване на видео материали с вирусен ефект на разпространение, чиито автори са професинални дигитални артисти или аматьори от Европа, Русия и ОНД. Янина Дубейковская, главен продуцент на фестивала и управител на SeaMediaGroup споделя, че главната цел на EuroViral е да се приближи до разгадаването на тайната на вирусността, както и да даде възможност за изява както на професионалисти, така и на аматьори и любители на онлайн споделянето. „Планираме да продължим с провеждането на EuroViral в Бургас всяка година, докато GlobalViral – световен Фестивал за Интернет творчество всеки път ще се провежда в разлчни градове и континенти“ – споделя Янина Дубейковская, идеен двигател на EuroViral 2012.

 

* Пълното интервю с Джани Каталфамо можете да видите в следващите броеве нa “PRактики“

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Търсим бъдещите носители на Годишния знак „Отговорна компания – отговорни служители” за 2021 г.

Отличието се връчва за осма поредна година от Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ), Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) и Българската асоциация на КСО специалистите (БАКСОС).

Българските компании и техните служители преминаха през много изпитания през последните две години – за някои от тях, това беше повод да се вгледат навътре и да преосмислят своите политики за ангажирани на служителите, включително дарителските инициативи, насърчавани или организирани от работодателя. Някои работни места опустяха, но хората намериха нов начин да бъдат заедно: като помагат на тези, които не можеха да останат вкъщи защото работят на първа линия за различни здравни, образователни, социални и екологични каузи.

Журито на Годишния знак през тази година е в състав:

  • Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация BCause
  • Полина Господинова-Георгиева, изпълнителен директор на Българска асоциация за управление на хора
  • Анита Бедин, председател на Българското дружество за връзки с обществеността.
  • Д-р Марина Стефанова, председател на УС на Българска асоциация на КСО специалистите

Годишният знак има четири нива на отличие: знак за дарителство от работното място, бронзов знак, сребърен знак и златен знак. Видът отличие се определя от критерии, свързани с обема служители, участващи в инициативата (като процент от общия брой служители); от механизмите, с които компанията популяризира, насърчава и развива програмите за регулярно дарителство и възможностите, които дава за даряване на труд на служителите в работно време. Решението се взима на базата на посочените по-горе критерии, спрямо попълнените от компаниите информационни форми и след кратко видео-интервю с участниците.

От 2015 година Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ) и Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) връчват и специална награда за професионалисти, развиващи дарителството от работното място в компаниите, в които работят по креативен, професионален и ефективен начин.

Срокът за попълване и изпращане на информационните въпросници е 18 февруари 2022.

Можете да се запознаете и да попълните формата за участие оттук.

За допълнителна информация: Ива Петрова, Експерт ”Дарителски програми и фондонабиране” 02 981 19 01; 0885 731 768 iva@bcause.bg