Конференцията „Ерата на инфлуенсърите – край или ново начало?“ събра топ инфлуенсъри, брандове и агенции в търсене на по-ефективен и успешен начин на работа

Конференцията се състоя в рамките на шестото издание на „Денят на Бернайс“, което се проведе от 28 ноември до 30 ноември и обедини в себе си и премиера на книгата „42 закона ПР-а“ на зам. председателя на Обществения съвет към БДВО – д-р Александър Христов, традиционния студентски конкурс „Като Бернайс“ и  академичен омнибус на БААК.

Темата на конференцията „Ерата на инфлуенсърите – край или ново начало“ събра известни инфлуенсъри, брандове и агенции в търсене на по-ефективен и успешен начин на съвместна работа. Гост-говорителите представиха своята гледна точка по важни за ПР професионалистите теми като как да изберем правилния инфлуенсър и колко би ни струвал той, най-добрият начин на комуникация и подготовка на съдържание, договорните отношения и отчитане на резултатите. 

Илияна Захариева, председател на БДВО представи своето виждане по горещата тема за всички комуникационни практици. „Ако принизим взаимоотношенията с инфлуенсърите до форма „pay for play” в крайна сметка нито една страна няма да бъде доволна, така както се случи и с много от традиционните медии. Начинът, по който гледаме на инфлуенсърите – как ги определяне като такива, как работим с тях за един бранд и т.н. – трябва да не е свързан с това какво може да направи инфлуенсърът на бранда. Взаимоотношенията трябва да бъдат взаимноизгодни и да не се лимитират само до платено партньорство. Influencer Engagement означава да индентифицираме пресечните точки между целите на бранда и тези на инфлуенсъра и да се възползваме от тях. Това може да се изразява в изграждане на доверие около дадена тема или проблем, или просто да увеличим awareness (reach) до започване на диалог с една нова на бранда аудитория. Определянето на тези цели, намирането на пресечни точки и разработването на добро предложение ще даде стойност и на двете страни.“

Мария Атанасова, консултант бизнес развитие и дигитални комуникации с над 10 годишен дигитален опит сподели: „Да работиш с инфлуенсър означава да имаш стратегия, част от която е тактически да стигнеш до определена аудитория. И чак когато сме разбрали в дълбочина, благодарение на данните, с които разполагаме, коя е тя, разбираме с кого да работим. Методологията не е на кого говорим конкретно, а да направим уравновсен микс. Създайте своя crew of ambassadors – големи и малки. Това е отряда за работа, чрез който да стигнете до човека с пулс.“

Слави Панайотов, по-известен като Слави от The Clashers, е основател на едноименния български YouTube канал с над 660 хил. абонати. Слави разказа моменти от личния си път, изпълнен с много грешки и неясноти, за да достигне до огромната си и вярна аудитория, която днес е атрактивна за много марки, продукти и услуги.

Лора Добрева и Николай Димов от RevTag разказаха за реализираните си проекти и предизвикателствата, пред които са се изправили. Според тях най-важното нещо в отношенията между инфлуенсъра и бранда е да има „brand mach”, а това се случва когато имаме брандова стратегия с добър подбор на инфлуенсъри, качествено съдържание, познаване на целевата аудитория и ясни цели.

Биляна Славейкова, журналист по образование, блогър  (https://girlsweare.com/) и инстаграм инфлуенсър @bibons говори за алтернативните инфлуенсъри (каквато е самата тя) и имат ли въобще шанс в Instagram, особено след последните промени. Тя представи резултати от инфлуенсър кампания, реализирана за онлайн бранд и техники за постигането им. „Instagram повиля не само на начина, по който правим бизнес, но и как бизнеса изглежда”, е категорична Биляна. Днес се създаде такъв инстаграм балон, в който нещата изглеждат еднакви. Никой няма нужда от поредната подобна снимка, със същите хаштагове, от същите места като тези, които вече са станали известни, хората търсят алтернативното, сподели тя.

Втората част на конференцията бе дискусия с модератор Пепи Димитрова, член на УС на БДВО, а участници в нея бяха Мария Георгиева, @mariaginsta, Ясен Савов – @iasen, Вера Гоцева – @lamovera, Слави Панайотов – @slaviclasher, Радостина Христова – @radostnaMama, Елена Асенова – Brand and advertising activation, AVON. По време на дискусията участниците споделиха своите гледни точки за дяла на социалните медии в комуникационния микс като резултати и цена, съвети как да комуникираме интересно за аудиторията и едновременно с това ефективно за брандовете и как да постигнем автентично, достоверно и балансирано съдържание. Темата за sharenting- a, или  използването на децата в личните профили на инфлуенсърите, естествено предизвика крайни мнения от участниците и включване на публиката.

Традиционно, събитието завърши с награждаване на победителите в студентския конкурс „Като Бернайс“ 2019.

Първото място грабнаха възпитаниците на НБУ – Бетина Костадинова и Борислав Дичев с ментор доц. д-р Евелина Христова.

Престижното второ място  заслужи отбора на проф. д-р Десислава Бошнакова – Пламена Господинова, Емануила Гавраилова и Даниел Москов от НБУ.

На трето място се класира отбора на Ивет Савова и Мария Пенкова от НБУ с ментор доц. д-р Евелина Христова.

По предложение на председателя на журито – Илияна Захариева, бяха отличени още два отбора – Изабел Иванова, Анна-Мария Цолова и Силвия Соколова от ЮЗУ, с ментор доц. д-р Димитрина Стефанова, които получиха Специална награда, а отборът на доц. д-р Александър Христов от УНСС – Ралица Манолова и Християна Делийска получиха Поощрителна награда.

 

 

 

 

 

Търсим бъдещите носители на Годишния знак „Отговорна компания – отговорни служители” за 2021 г.

Отличието се връчва за осма поредна година от Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ), Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) и Българската асоциация на КСО специалистите (БАКСОС).

Българските компании и техните служители преминаха през много изпитания през последните две години – за някои от тях, това беше повод да се вгледат навътре и да преосмислят своите политики за ангажирани на служителите, включително дарителските инициативи, насърчавани или организирани от работодателя. Някои работни места опустяха, но хората намериха нов начин да бъдат заедно: като помагат на тези, които не можеха да останат вкъщи защото работят на първа линия за различни здравни, образователни, социални и екологични каузи.

Журито на Годишния знак през тази година е в състав:

  • Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация BCause
  • Полина Господинова-Георгиева, изпълнителен директор на Българска асоциация за управление на хора
  • Анита Бедин, председател на Българското дружество за връзки с обществеността.
  • Д-р Марина Стефанова, председател на УС на Българска асоциация на КСО специалистите

Годишният знак има четири нива на отличие: знак за дарителство от работното място, бронзов знак, сребърен знак и златен знак. Видът отличие се определя от критерии, свързани с обема служители, участващи в инициативата (като процент от общия брой служители); от механизмите, с които компанията популяризира, насърчава и развива програмите за регулярно дарителство и възможностите, които дава за даряване на труд на служителите в работно време. Решението се взима на базата на посочените по-горе критерии, спрямо попълнените от компаниите информационни форми и след кратко видео-интервю с участниците.

От 2015 година Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ) и Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) връчват и специална награда за професионалисти, развиващи дарителството от работното място в компаниите, в които работят по креативен, професионален и ефективен начин.

Срокът за попълване и изпращане на информационните въпросници е 18 февруари 2022.

Можете да се запознаете и да попълните формата за участие оттук.

За допълнителна информация: Ива Петрова, Експерт ”Дарителски програми и фондонабиране” 02 981 19 01; 0885 731 768 iva@bcause.bg