Големи компании и еко-стартъпи в битка за „Зелени Оскари“

До 26 май българският бизнес се конкурира със “зелени” проекти в рамките на Националния конкурс “Най-зелените компании в България”. Официалната церемония по награждаването ще е на 8 юни 2016 г. В битката за „Зелените Оскари“ тази година за първи път се включва и българското стартъп обществото.

Шестото издание на надпреварата отново дава платформа за популяризиране на най-интересните „зелени“ идеи и инициативи както на големите предприятия, така и на малкия и среден бизнес, но също и на новостартиращите компании.

Формата за кандидатстване е налична до 26-ти май включително на green.b2bmedia.bg.

Награда за медии

За втора поредна година в конкурса са предизвикани да участват и журналистите. Те могат да изпращат свои материали, посветени на “зелена” тема на email: office@b2bmedia.bg също до 26 май 2016 г.

За първи път в Националния конкурс “Най-зелените компании в България” има специална категория за стартъпи, чиято насоченост е към опазването на околната среда.

Инициативи предприети от студенти, стартиращи фирми, предприемачи, изследователи и неформални екипи ще бъдат оценени от експертното жури и ще се наредят сред победителите в конкурса.

С нарастващият глобален интерес към екологичните практики и „зелените“ иновации, младите предприемачи се насочват към по-устойчиви и отговорни бизнес проекти.

Кои са отличниците по екологичност сред българските стартъпи ще разберете на церемонията по връчването на наградите в престижния Национален конкурс „Най-зелените компании в България“ на 8-ми юни.

Шестото издание на Националния конкурс, който се превърна в ембелема на отговорния бизнес, включва и специални награди на журито и публиката:

 • Награда: “Принос към зелената идея”

 • Награда: “Зелена иновация”

 • Награда: “Устойчиво развитие за „зелена” икономика”

 • Награда: “Безхартиен офис”

 • Награда: “Зелено перо”

 • Награда: “Устойчива мобилност” – специална награда на “Европейска седмица на мобилността” – Наградата се присъжда за принос към по-чиста градска среда, към разумно придвижване и активен начин на живот.

 • Награда: “Зелена личност” – награда на публиката

В предишните години кандидатури са подавали над 500 дружества, опериращи на територията на страната, а с престижна статуетка са се увенчали над 60 компании.

Зелени сертификати

За първи път най-добре представилите се компании ще получат не само статуетка и грамота, но и специален “Сертификат Зелена компания”. Той ще бъде предоставен на всички организации, които покриват критериите за участие и са попълнили онлайн въпросника в посочения срок.

Ще намерите формата за кандидатстване на сайта на конкурса: green.b2bmedia.bg

Медии и организации партньори: ЕКОПАКSavantoEasynameDo the Right MixCreativeggAтелие ТРИОНФБТИК,ББЛФБАИТКАББДВОБАВCSRБАУХКанал 3AgroTVECON.bgсп. Бизнес ЛейдиПредприемачв-к 19 Минути,Fakti.bgINTERIMAGEсп. Човешки ресурси Manifesto.bg.

Търсим бъдещите носители на Годишния знак „Отговорна компания – отговорни служители” за 2021 г.

Отличието се връчва за осма поредна година от Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ), Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) и Българската асоциация на КСО специалистите (БАКСОС).

Българските компании и техните служители преминаха през много изпитания през последните две години – за някои от тях, това беше повод да се вгледат навътре и да преосмислят своите политики за ангажирани на служителите, включително дарителските инициативи, насърчавани или организирани от работодателя. Някои работни места опустяха, но хората намериха нов начин да бъдат заедно: като помагат на тези, които не можеха да останат вкъщи защото работят на първа линия за различни здравни, образователни, социални и екологични каузи.

Журито на Годишния знак през тази година е в състав:

 • Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация BCause
 • Полина Господинова-Георгиева, изпълнителен директор на Българска асоциация за управление на хора
 • Анита Бедин, председател на Българското дружество за връзки с обществеността.
 • Д-р Марина Стефанова, председател на УС на Българска асоциация на КСО специалистите

Годишният знак има четири нива на отличие: знак за дарителство от работното място, бронзов знак, сребърен знак и златен знак. Видът отличие се определя от критерии, свързани с обема служители, участващи в инициативата (като процент от общия брой служители); от механизмите, с които компанията популяризира, насърчава и развива програмите за регулярно дарителство и възможностите, които дава за даряване на труд на служителите в работно време. Решението се взима на базата на посочените по-горе критерии, спрямо попълнените от компаниите информационни форми и след кратко видео-интервю с участниците.

От 2015 година Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ) и Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) връчват и специална награда за професионалисти, развиващи дарителството от работното място в компаниите, в които работят по креативен, професионален и ефективен начин.

Срокът за попълване и изпращане на информационните въпросници е 18 февруари 2022.

Можете да се запознаете и да попълните формата за участие оттук.

За допълнителна информация: Ива Петрова, Експерт ”Дарителски програми и фондонабиране” 02 981 19 01; 0885 731 768 iva@bcause.bg