Гергана_ДончеваГергана Дончева е родена в Плевен, където завършва математическа гимназия „Гео Милев“. Има две магистърски степени – от УНСС по специалност „Икономика на туризма“ и от СУ „Св. Климент Охридски“ по специалност „Предучилищна педагогика“. От  2020 г. е редовен докторант в катедра „Медии и обществени комуникации“ в УНСС под научното ръководство на проф. д. н. Любомир Стойков. Научните ѝ интереси са в сферата на секторния PR и публичните комуникации в здравната сфера.

От 2006 до 2010 г. Гергана Дончева е телевизионен водещ на различни предавания в национален ефир, сред които и авторско лайфстайл предаване „Карамел с Гери Дончева“. От 2019 г. работи като PR мениджър и „Координатор
пациенти“ в най-голямата болница за рехабилитация в България – МБПЛР „Сердика“ и отговаря за публичните комуникации на „Капитал Хелт Холдинг“ ЕАД (дружеството, което обединява дейността на няколко здравни и социални заведения).

Автор е на три книги за деца: „Истории от Свети Влас“, „Приказни истории – телефон“, „Приказни истории – вентилатор“, както и на „Приказка за лъвчето Биозин“. Втората книга за деца на Гергана Дончева „Приказни истории
–телефон“ е представена в седем български училища в САЩ, както и в Генералното консулство на Република България в Ню Йорк.