Благотворителността Е! #ЩедриятВторник

Три въпроси за благотворителността, провокирани от #ЩедриятВторник

Зададохме три на пръв поглед лесни въпроси на колеги, които откликнаха на поканата да участват със знания и опит в популяризирането на кампании от #ЩедриятВторник, инициатива, която БДВО подкрепи. Вижте техните мотиви да станат “осиновители на каузи”:

APRA Porter Novelli, Мария Ненова, Senior Communications Expert

Мария Ненова
Мария Ненова

Защо участвам в Щедрият вторник?
Вярваме че добрите инициативи са обречени на успех. Но с малко помощ и подкрепа могат да бъдат още по-успешни. Радваме се, че можем да сме полезни с това, което умеем най-добре, за да подпомогнем организациите и техните каузи.

Благотворителността е?
Благотворителността определено НЕ е жертва и усилие, а е съвсем естествено действие. Тя е философия и начин на мислене. Да споделиш това, което имаш с някой, който се нуждае от него. Благотворителността е внимание, грижа и отношение. Естественото противодействие на безразличието и отчуждеността.

Какво е нейното бъдеще?
Имайки предвид данните на фондация Because за дарителството в България през последната година, които сочат, че най-склонни към благотворителни актове са младите, то благотворителността определено има бъдеще. Светло бъдеще.

 

Ивайло Велков, партньор в комуникационна агенция Ideas Bulgaria

Ивайло Велков
Ивайло Велков

Защо участвам в Щедрият вторник?
В комуникационна агенция Ideas Bulgaria вярваме, че доброто е навсякъде около нас, стига да отворим сърцата си за него. Затова се включихме в инициативата Щедрият Вторник на BCause и „осиновихме“ кампанията на Фондация АРТОН България. Още повече няма как да не те докосне, като видиш усилията на арттерапевтите по Програма АРТОН, които чрез силата на музиката и изкуството се опитват да върнат усмивките на онкоболните деца и да им вдъхнат увереност, че ще се справят с коварната болест.

Благотворителността е?
Да правиш добро е естествено изкуство на човешката душа. Да бъдеш добър е повик на сърцето, който те кара да действаш без умисъл и желание за благодарност, без повод и причина. А благотворителността е просто публичният образ на това добро.

Какво е нейното бъдеще?
Надявам се всички заедно като общество да сме прескочили етапа, в който благотворителността се схващаше като някаква скрита реклама или като опит за откупуване на грешки. Вярвам, че както на корпоративно ниво, чрез различни CSR програми, така и на индивидуално ниво, чрез включване в различни доброволчески активности, всеки от нас може да допринесе за това животът ни да стане по-добър.

Доника Ризова, журналист и комуникационен експерт, блогър, партньор в “Честно за”, член на УС на БДВО 2016-2017 г. 

Доника Ризова
Доника Ризова

Защо участвам в Щедрият вторник?
Защото вярвам, че доброто може да живее и извън празничната еуфория.

Благотворителността е?
Когато искаш да дадеш от сърце, когато не мериш и не очакваш благодарност. Нито публичност.

Какво е нейното бъдеще?
В дни на криза хората са все по-сплотени. Опират се един на друг и подават ръка по-често. Мисля че обществото ни вече няма нужда да бъде подтиквано към актове на съпричастност. Те се случват все по-често.

 

Марияна Петкова, комуникационен специалист, член на Контролния съвет на БДВО

Марияна Петкова
Марияна Петкова

Защо участвам в Щедрият вторник?
Това е съвременен формат на мотивация към благотворителност и популяризиране на дарителството в помощ на обществено полезни каузи. Щедрият вторник е инициатива на добротворството, която се организира след „черният петък“, възникнала в противовес на свръх консуматорството, което наблюдаваме в този ден. Много често хората харчат пари за предмети, които не са планирали и от които реално нямат нужда. Щедрият вторник, ни дава възможност да си направим ясна оценка на самите нас и възможност да бъдем наистина полезни. Дарителството е през цялата година, но има нужда от такива дни, които да напомнят по настойчиво за него. Ден в който да бъдат обединени усилията на бизнеса и гражданското общество, за да променят нечие бъдеще или да спасят живот. И ако в този ден се включат повече хора, толкова повече каузи ще бъдат спасени. Аз лично взех това решение за себе си много бързо. Научих за инициативата от приятел и фондация BCause, които са се заели да популяризират над 30 каузи. Всеки може да се включи като отдели време, труд или средства.

Благотворителността е?
За мен е личностен акт, който демонстрира нуждата ни да помагаме и изразим състрадателност и обич към човека и природата, като жест на човешко милосърдие. Според Евлоги и Христо Георгиеви това е „Социална дейност, свързана с предоставяне на материална и парична помощ на нуждаещи се хора, извършване на дарителство и др. добри дела.“ Благотворителност свързвам с добродетелност, щедрост, великодушие, доброта, човеколюбие. Вярвам, че всеки човек носи тези черти и ги показва в конкретен момент от живота си.

Какво е нейното бъдеще?
Хората по своята същност са благотворци, така че благотворителността ще я има и дори смятам в много по-широки мащаби. Светът се променя много бързо и новите социални тенденции и развитието на технологиите трансформират начините и възможностите, с които помагаме на другите и се справяме с предизвикателствата. Социалните мрежи днес дават по-широк обхват и по- дългосрочно планиране, повече прозрачност и информираност, по-голяма активност на обществото като цяло. Появата на Ковид-19 ни доказа, че гражданското общество в България е активно и при криза се мобилизира изключително бързо, за да се справи с предизвикателството и да оцелее. Очакванията ми са, че тази дейност ще се развива с още по-бързи темпове и форми в бъдеще.

 

 

Търсим бъдещите носители на Годишния знак „Отговорна компания – отговорни служители” за 2021 г.

Отличието се връчва за осма поредна година от Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ), Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) и Българската асоциация на КСО специалистите (БАКСОС).

Българските компании и техните служители преминаха през много изпитания през последните две години – за някои от тях, това беше повод да се вгледат навътре и да преосмислят своите политики за ангажирани на служителите, включително дарителските инициативи, насърчавани или организирани от работодателя. Някои работни места опустяха, но хората намериха нов начин да бъдат заедно: като помагат на тези, които не можеха да останат вкъщи защото работят на първа линия за различни здравни, образователни, социални и екологични каузи.

Журито на Годишния знак през тази година е в състав:

  • Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация BCause
  • Полина Господинова-Георгиева, изпълнителен директор на Българска асоциация за управление на хора
  • Анита Бедин, председател на Българското дружество за връзки с обществеността.
  • Д-р Марина Стефанова, председател на УС на Българска асоциация на КСО специалистите

Годишният знак има четири нива на отличие: знак за дарителство от работното място, бронзов знак, сребърен знак и златен знак. Видът отличие се определя от критерии, свързани с обема служители, участващи в инициативата (като процент от общия брой служители); от механизмите, с които компанията популяризира, насърчава и развива програмите за регулярно дарителство и възможностите, които дава за даряване на труд на служителите в работно време. Решението се взима на базата на посочените по-горе критерии, спрямо попълнените от компаниите информационни форми и след кратко видео-интервю с участниците.

От 2015 година Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ) и Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) връчват и специална награда за професионалисти, развиващи дарителството от работното място в компаниите, в които работят по креативен, професионален и ефективен начин.

Срокът за попълване и изпращане на информационните въпросници е 18 февруари 2022.

Можете да се запознаете и да попълните формата за участие оттук.

За допълнителна информация: Ива Петрова, Експерт ”Дарителски програми и фондонабиране” 02 981 19 01; 0885 731 768 iva@bcause.bg