Алтернативните инфлуенсъри като глътка свеж въздух сред инстаграмабъл естетиката

Биляна Славейкова, журналист по обазование, блогър  (https://girlsweare.com/) и инстаграм инфлуенсър @bibons говори за алтернативните инфлуенсъри (каквато е самата тя) и имат ли въобще шанс в Instagram, особено след последните промени. Тя представи резултати от инфлуенсър кампания, реализирана за онлайн бранд и техники за постигането им. „Instagram повлия не само на начина, по който правим бизнес, но и как изглежда бизнесът”, е категорична Биляна. Днес се създаде инстаграм балон, в който нещата изглеждат еднакви, правят се „instagrammabble“ (подходящи за социалната медия) снимки самоцелно. Това води до уеднаквяване на профилите – сходни снимки на обекти, сходни цветове, филтри, пози. Фийдът се оказва абсолютно еднакъв и безинтересен. Появата на различен, със собствена индивидуалност инфлуенсър, оставя усещането за свежест. Става въпрос за различна естетика на снимките, което води до различаващ се фийд. Никой няма нужда от поредната подобна снимка, със същите хаштагове, от същите места като тези, които вече са станали известни.

Алтернативният инфлуеснър често се бърка с нишовия такъв, но не са еквиваленти. Алтернативният може да бъде нишов, говорейки за теми, които го вълнуват и в които е експерт, но говорим за алтернатива чрез естетика.  Макар обикновено да нямат стотици хиляди последователи, те са особено ценни за брандовете, защото се свързват с качество и осигуряват ангажираност и развитие на историите. Характерно за тях е, че вдъхновението е видимо.

Има тенденция, започнала от Facebook, да се намали влиянието на инфлуенсърите, като се махне броя на харесванията. Това води до промяна в начина на работа на самите инфлуенсъри – започват да се появяват поп-ъп магазини, създават се нови акаунти с @shop, използват се нови метрики за ефективността. Измерват се реалните онлайн или офлайн продажби, донесени от инфлуенсъра, броя на коментарите, ре-постванията, създаването/разрастването на общността.

Това, което брандовете могат да направят, е да искат винаги данни от инфлуенсъра, с когото ще работят, защото всеки от тях знае в коя кампания колко е постигнал. И един от ценните съвети: инфлуенсърът трябва да се избира след много работа и наблюдения и задължително да отговаря на ценностите и естетиката на бранда.

 

Търсим бъдещите носители на Годишния знак „Отговорна компания – отговорни служители” за 2021 г.

Отличието се връчва за осма поредна година от Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ), Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) и Българската асоциация на КСО специалистите (БАКСОС).

Българските компании и техните служители преминаха през много изпитания през последните две години – за някои от тях, това беше повод да се вгледат навътре и да преосмислят своите политики за ангажирани на служителите, включително дарителските инициативи, насърчавани или организирани от работодателя. Някои работни места опустяха, но хората намериха нов начин да бъдат заедно: като помагат на тези, които не можеха да останат вкъщи защото работят на първа линия за различни здравни, образователни, социални и екологични каузи.

Журито на Годишния знак през тази година е в състав:

  • Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация BCause
  • Полина Господинова-Георгиева, изпълнителен директор на Българска асоциация за управление на хора
  • Анита Бедин, председател на Българското дружество за връзки с обществеността.
  • Д-р Марина Стефанова, председател на УС на Българска асоциация на КСО специалистите

Годишният знак има четири нива на отличие: знак за дарителство от работното място, бронзов знак, сребърен знак и златен знак. Видът отличие се определя от критерии, свързани с обема служители, участващи в инициативата (като процент от общия брой служители); от механизмите, с които компанията популяризира, насърчава и развива програмите за регулярно дарителство и възможностите, които дава за даряване на труд на служителите в работно време. Решението се взима на базата на посочените по-горе критерии, спрямо попълнените от компаниите информационни форми и след кратко видео-интервю с участниците.

От 2015 година Фондация BCause, Българска асоциация за управление на хора (БАУХ) и Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) връчват и специална награда за професионалисти, развиващи дарителството от работното място в компаниите, в които работят по креативен, професионален и ефективен начин.

Срокът за попълване и изпращане на информационните въпросници е 18 февруари 2022.

Можете да се запознаете и да попълните формата за участие оттук.

За допълнителна информация: Ива Петрова, Експерт ”Дарителски програми и фондонабиране” 02 981 19 01; 0885 731 768 iva@bcause.bg