Бюлетин 09.2022

Workshop SALES IN PR: vol. 2

Време е за ново обучение за търговски умения в областта на комуникациите!
В сферата на публичните комуникации е важно не само да сте креативни и добри комуникатори, но и успешни „търговци“.
Как да се справите с това предизвикателство? Отговор на този въпрос ще дадат нашите лектори:
Катя Димитрова, CEO InterImage, управляващ съдружник и съосновател в Interpartners, която ще говори на тема „Как продаваме PR на клиенти в условията на инфлация?“
Людмил Каравасилев, директор Корпоративни комуникации на Yettel България, който ще сподели опита си по темата: „Как убеждаме мениджмънта в стартирането на нова кампания и увеличаване на бюджета за даден проект?“
Очакваме ви на 13.10.2022 (четвъртък) от 16:00 до 18:00 ч. в зала „Boulevard 138“.

Регистрация за събитието

За членове на БДВО: 40 лв.
За всички останали. 80 лв.

Запишете се сега

Новини
Key Experts Group се присъединява към комуникационната група Interpartners

Тема на броя
Комуникация и стратегията, интервю с Надежда Султанова, съосновател и консултант в Tinker – студио за стратегия, базирана на културата

 

 PRактики  Април – Май  2021

PR Приз 2021: Комуникациите са ни в природата 25 години
21-то издание на конкурса се провежда в годината, в която БДВО отбелязва четвърт век от създаването си

84 проекта се състезават в  PR Приз 2021
Вижте кой е в журито на PR Приз 2021
Две награди в PR Приз 2021 ще отличат проекти за спазване на високи етични стандарти
Нов дарител за стипендията на БДВО Проф. Тодор Петев 2021 на петата година от обявяването на конкурса.

PRоучване
Дигитализацията е приоритет за  комуникационната сфера, според Европейският комуникационен монитор 2021
Дигитални трансформации в следствие на COVID-19, световно проучване на Equinix

PR новина
Publicis Groupe България с нов главен изпълнителен директор и председател на съвета на директорите
“ЕдноДърво” за създаване на интерактивна дигитална карта на дърветата в София с подкрепата на Mastercard и Банка ДСК
Кампанията „Купи 1 книга“ продължава мисията си
A Data Pro е финалист на технологичните награди SIIA CODiE

PR анализ
Медиен анализ за април’21 на СМО Insider

PR Тенденции
Granfluencer-ите: знаем ли кои са и следим ли някои от тях? 

PR Партньорства
IAB Mixx Awards 2021 отличи най-добрите дигитални кампании

Нови членове

Миглена Андреева
Миглена Андреева има над осем години опит в сферата на корпоративните комуникации, връзките с обществеността и медиите. От 2019 г. е част от екипа на кардиологична болница МБАЛ „Сърце и Мозък“ гр. Бургас, където е PR експерт.

Александър Миланов
Александър Миланов е програмен директор на Националната пациентска организация. Има опит в управлението на различни застъпнически проекти и маркетирането на социални каузи. Работил е в НПО сектора, подкрепя доброволно Националната асоциация за приемна грижа.

PRедстоящо
Web Report 2021: над 100 журналисти и 300 материала в състезание за приза
CSR конференция: Въстановяване и нови перспективи за устойчиво развитие на бизнеса
Трети обществен разговор за щастието на нацията на сп. Мениджър

 

PRактики  бр. 173, Април 2020

Вече не е новина – живеем в пандемия. Тя рязко спря познатия ритъм на живот – на отделния човек и на обществото, преподреди приоритетите и ни застави да разберем, че се налага да продължим да живеем. Въпреки загубите, най-маловажни от които са икономическите, въпреки разрушения бизнес ландшафт, въпреки фалитите, най-тежки от които са личните, търсим пътища, по които да продължим живота. Търсим нови ниши, в които да реализираме натрупаните знания и умения, променяме брандовете по начин, недопустим до вчера, моделираме нови комуникационни стратегии за ситуация, непозната досега.

Вече е трудно, в икономически и човешки план, търсенето на всичко, извън необходимото отбелязва спад, хората преосмислят потребностите си, но и изискванията си. Вече не е достатъчно да получават „уникално предложение за продажба“, а уникално предложение за партньорство, което означава съпричасност, ангажимент към другия, взаимопомощ, съвместна работа в името на една цел. Днес това е животът след оцеляването. След пандемията, за която към момента времевите прогнози не работят, няма да се върнем към познатия до преди нея живот. Защото хората няма да са същите. Ще бъдат пренаредени целите, преоценени стойностите, ще бъдат натрупани нови знания, преструктурирани дейности, създадени нови работни процеси и бизнеси.

Месец след влизането в пандемията на България и 4 месеца на света, все още сме в началото и. Това, което ние, като комуникатори, можем да направим, е да съдействаме на бизнеса да продължи да общува по най-убедителния начин, да намери най-подходящите посланици на онези съобщения, които в тази ситуация могат да достигнат до хората. И да се надяваме, че ще бъдат чути, което е и мерилото за тяхната адекватност. Защото нито една от кризите, които сме управлявали досега не ни е подготвила за настоящата, сценариите за кризисни комуникации покриват една малка част от оръжията, необходими ни днес, за да помогнем на бизнеса да продължи да съществува.
Представяме ви няколко наръчника със съвети относно комуникациите, създадени от едни от най-успешните и утвърдени комуникационни фирми у нас.

Препоръки за комуникации при форсмажор, Interimage

Безспорно е, че в условията на пандемия бизнесът трябва да се пренастрои  така, че да функционира при  нови и непознати условия за неопределен период от време. Необходимо е създаването на стратегия спрямо това къде (на пазара, в потребителското съзнание, в това на B2B партньорите) ще бъде компанията, когато пазара бъде рестартиран.

За планирането на адекватна на ситуацията бизнес стратегията от ключово значение е информацията за нагласите и поведението на потребителите. INTERIMAGE, с партньорството на МаркетЛинкнс, предоставят за свободно ползване проучването си „Тенденции в потребителското поведение в кризата Covid-19“. То включва данни, техния анализ, както и възможни стратегии за поведение на комапниите и техните брандове в настоящия период. Компаниите трябва да имат предвид, че действията им по време на кризата, ще са основата за успешна комуникация и развитие в периода след нея. Дейностите, осъществявани в общ ритъм с пулса на хората, което означава боравене с актуални данни за потребителските нагласи, поведение и потребление, са ключът към разработката на успешни комуникационни стратегии и бизнес развитие.

По време на криза има нужда от лидери – хора и брандове, Publicis Groupе България

Как кризата засяга бизнеса и маркетинговите инвестиции? Как трябва да се променят телевизионните и дигиталните кампании? Как да се поддържа доверието към брандовете? Новите лидери ще бъдат брандовете, които остават близо до своите потребители, като ги подкрепят, показват състрадателност и човечност.

91% от компаниите вече са претърпели загуби от COVID-19 пандемията. Повече от 50% намаляват своите маркетингови инвестиции. Комуникацията на брандовете с потребителите обаче трябва да продължи. Бюджетът за комуникация, коригиран към правилните медийни канали и подходящия тон са ключови за диалога. Марките-лидери, които ще се открoят по време на криза, са тези, които останат близо до потребителите и покажат подкрепа и човешко отношение.

Стратегия, базирана на данни в помощ на кризисната комуникация, United Partners

Комуникационната стратегия, като част от упраленския процес, може да редуцира негативния ефект на пандемията върху бизнеса и със сигурност да помогне срещу претоварване с информация, деизнформация и дори разпространението на паника. Основна задача на бизнеса е да запази имиджа на брандовете си, като е проактивен, с позитивни послания. Това ще допринесе за намаляването на страховете на хората, като в същото време ги насочи към правилните навици, с които да  се предпазват от заразяване.

Всички решения, стратегически и тактически, е добре да бъдат базирани данни. Повече информация за това как науката за данни и аналитика могат да бъдат използвани за генериране на данни и формулиране на комуникационни стратегии, можете да намерите в анализа на United partners „Случаят с пандемията COVID-19 в България“.

Реакция на бизнеса по време на COVID-19, Pragmatica

Ситуацията около COVID-19 се отразява негативно върху 91% от фирмите. Приходите от продажби намаляват средно с 53%, като е налице значителен спад не само при „пряко засегнати“ компании. Преобладаващата част от служителите работят дистанционно, което намалява ефективността.

Адаптацията и привеждането на комуникацията в синхрон с новите реалности се превръщат в основен приоритет за бизнеса. Това, което компаниите могат да направят, за да изградят по-силна връзка с потребителите си, е да бъдат по-близо до тях, да покажат своята загриженост и емпатия. Адаптираната комуникация чрез пренастроените канали са начина брандовете да останат в живота на хората във време на пандемия и след него.

 

Отворено писмо относно оповестяване имената на дарителите – компании и физически лица в електронните медии 

Писмото е призив към медиите имената на компаниите-дарители да бъдат споменавани в новините, предавания и други формати в електронните медии. Това дава липсващата досега информационна стойност за зрителите и носи вдъхновение за други бизнеси. Това е качествена помощ за всеки български гражданин в трудни времена.

Комуникационната общност намира, че скриването на имената на компаниите днес е съществена пречка пред информираността и ангажираността на гражданите, както и пред създаването на усещане за сплотеност на обществото в този толкова труден момент. Една от функциите на медиите, наред с предоставяне на проверена и фактологически точна информация, образоване на аудиторията си, е и да гради доверие в институциите и в частния бизнес (към който те в голяма степен принадлежат също). Частният бизнес у нас – голям, среден, малък – е основният източник на национално богатство и просперитет, той тласка икономика, иновации и образование напред. Отсъствието му в новинарския поток с бизнес-тематика за значим успех или за сторено добро, създава информационен дефицит. Сега е времето тази практика да бъде заменена с отговорно медийно отразяване, в което обществените интереси и информираност са приоритет.

 

 

praktiki

PRактики  бр. 172, Декември 2019

Денят на Бернайс 2019 „Ерата на инфлуенсърите – край или ново начало?“
За шеста поредна година Българското дружество за връзки с обществеността отбеляза рождението на “бащата” на PR-a, социологът Едуард Бернайс, със събитието „Денят на Бернайс“. То се проведе от 28 ноември до 30 ноември и обедини в себе си

„Ерата на инфлуенсърите – край или ново начало?“

Конферентната част на “Денят на Бернайс” привлече вниманието на комуникатори, инфлуенсъри, посредници между тях и на желаещи да станат такива. Тя стартира с представяне на различните гледни точки на трите страни в диалога между брандове и инфлуенсъри, а въпросите в дискусионната част очертаха темите, които категорично ще търпят развитие и ще възпламеняват спорове. Повече за представянията:

 

Безименните брандове в новините

Дискусия за медийното огледало на действителността, организирана от ГБИТК, АИБК и БСК, събра представители на бизнес организации, регулатори, политици и комуникатори. Тя е част от кампанията „Да успеем в България“, която цели постигането на по-широка публичност за успехите на българските предприятия и предприемачи.

Битката на талантите  – предстоящо
Employer Branding Forum 2019 ще събере представители на комуникационната индустрия и HR-и в търсене на работещ алгоритъм за изграждане на привлекателна работодателска марка. Събитието на b2b media ще се проведе на 12 декември 2019 г. в Полиграфия бизнес център.

 

praktiki

PRактики  бр, 170, 25 май 2019

БДВО раздаде отличията на най-добрите в комуникациите на церемония в Литературен клуб Перото

Екипът на ООБ бе признат за най-добрия вътрешен комуникационен отдел на годината, а All Channels за най-добрата агенция. Специалната награда на Обществения съвет, както и най-голям брой статуетки отидоха при А1 в годината, в която Mtel стана А1. Рекордните 92 проекта се състезаваха в тазгодишното издание на конкурса, от тях 44 бяха отличени.
Статуетките на PR Приз 2019 – Influencing the Influencers бяха раздадени на 16 май вечерта на събитие, което събра целия комуникационен бранш в страната – представители на PR отделите на водещите компании, неправителствени организации и институции, агенции, медии.

Специалната награда на  Комисията по професионална етика е за работата на цял бранш

Комисията по професионална етика към БДВО връчи своята Специална награда на проекта „Национална бирена академия“, разработен от Съюз на пивоварите и knowbox. Това се случи по време на церемонията за връчване на ПР Приз, състояла се на 16.05.2019 г. в Литературен клуб „Перото“ в столицата.
Проектът бе отличен сред всички 92 заявки заради начина, по който цял бранш адресира въпроса с комуникацията и заради отговорното отношение към производствените процеси и взаимодействие със заинтересованите страни.

Comms Talks: да поговорим професионално за комуникациите

Българско дружество за връзки с обществеността, съвместно с EACD и AMEC стартираха поредица от дискусии Comms Talks, организирани от агенция за медиен анализ Perceptica. Целта е да се засили диалога между основните заинтересовани страни в комуникационната индустрия: вътрешни комуникационни отдели, агенции, медии и специалисти по медийни изследвания и анализи. След Comms Talks: Pharma и Comms Talks: Retail, вижте какво следва.

Предстоят „Зелените Оскари”

Националният конкурс на B2B Media “Най-зелените компании в България” се провежда за девета година и отличава най-отговорните бизнеси, общини, неправителствени организации и личности. Официалната церемония по награждаването ще е на 7 юни 2019 година от 19 часа в Best Western Premier Sofia Airport Hotel.

Webit осветява бъдещето на индустриите и на живота на обикновения човек

Фестивалът за иновации Webit събра в София над 10 000 посетители от над 110 държави, за да правят бизнес и да сверят часовниците си с последните технологии. В продължение на два дни бяха представени над 15 тематични конференции и изложение, и теми в диапазона от робот-компаньон през летящ моторист до визия за Европа 2030.

Предизвикателствата пред комуникаторите според Европейския комуникационен монитор 2019

Комуникационната професия в Европа е предизвикана от нарастващо недоверие, но новите организационни застъпници и AI предлагат възможности за оформяне на обществения дискурс.

 

praktikiPRактики  бр, 169, 07 май 2019

92 проекта от общо 14 категории се състезават за престижните отличия PR Приз 2019 Influencing the Influencers

Общо 30 организации представят рекордния брой от 92 проекта в тазгодишното издание на PR Приз на БДВО. От тях комуникационните агенции са 18, а представените компании, неправителствени организации и институции – 12. Най-много проекти се състезават в категориите „Кампания за устойчиво развитие/ корпоративна социална отговорност”, „Дигитална кампания или проект“ и „Комуникационен проект за продукт или услуга“. В обновената категория „Имиджмейкинг и/или кампания с инфлуенсъри“ за статуетка сили ще премерят 8 проекта.
Проектите ще бъдат оценявани на два етапа – на представените материали и на публична защита. Откритите презентации ще се проведат в периода 10-12 май в Sopharma Business Towers, от 9:00 до 18:00 часа. Графикът на откритите представяния може да бъде намерен тук. Церемонията по награждаване ще се състои на 16 май от 19:00 ч. в литературен клуб „Перото“.

Жури на PR Приз 2019

През 2019 година председател на журито на PR Приз ще бъде Асен Асенов – Директор „Корпоративни комуникации”, ПОК „Доверие”. Асенов е бивш Председател на БДВО, а към момента председател на новосъздадения обществен съвет на организацията. В журито на PR Приз 2019 влизат още: Илияна Захариева, Председател на БДВО, директор „Корпоративни комуникации”, А1; Силвия Симова – началник на отдел  “Връзки с обществеността”, БНТ ; Мария Гергова-Бенгтссон – Председател на БАПРА, изпълнителен директор United Partners; Росица Вартоник – основател и директор на фондация „Инициатива за финансова грамотност“; Свилен Стрезов – член на управителния съвет на БАР,  директор дивизия „Продукти без лекарско предписание“ в Актавис; Ванина Ханджийска – блогър, инфлуенсър и PR експерт; Георги Малчев – член на УС на IAB, управляващ директор XploraBG ; София Пенева – председател на УС на БАКА и Стефан Серезлиев – зам.-председател на БААК.

Утвърдени PR практици, журналисти, социолози и икономисти в Обществен съвет за развитието на комуникационния бранш

В края на април беше сформиран Обществен съвет към БДВО, по инициатива на УС. Създаването му е част от програмата на Дружеството да запази водещата си роля в развитието на комуникационната общност и да работи за постигане на повече информираност и по-добър обществен консенсус. БДВО е първата комуникационна асоциация в страната, която създава подобен консултативен орган. Усилията на утвърдени професионалисти от различни сфери ще осигурят представителност и многообразие от гледни точки и ще подобрят комуникационната среда и имиджа на свързаните с нея професии.
За председател на Обществения съвет беше избран Асен Асенов, директор „Корпоративни комуникации” на ПОК „Доверие” и председател на БДВО с мандати 2007 – 2008 и 2014 – 2015. Заместник-председател на съвета ще бъде д-р Александър Христов, управляващ партньор на ПР агенция Параграф 42 и председател на БДВО с мандат 2011 – 2013. В състава му влизат още: Илияна Захариева – настоящ председател на БДВО и директор „Корпоративни комуникации” на А1, Ирина Йорданова – директор „Проекти, публични комуникации и КСО на КРИБ“, Виктория Блажева – директор „Комуникации“, първи вицепрезидент и Diversity Manager на УниКредит Булбанк, Евелина Славкова – социолог, съосновател на социологическа агенция „Тренд“, Жаклин Цочева – директор „Пъблик афеърс и комуникации“ на Кока-Кола HBC България и Кирил Вълчев – журналист, автор и водещ в Дарик радио.

A1 Challenge – осмото съвместно PRедизвикателство към студентите на БДВО и А1 

А1 Challenge за първа година ще се проведе онлайн, като поле за изява е  специално създадената Facebook страница, а срокът за кандидатстване е до 10 май 2019 г. Конкурсът е насочен към всички студенти в сферата на комуникациите, рекламата и връзките с обществеността, а темите, с които могат да се включат, са две: „Как да научим баба и дядо да ползват интернет?” и „Интернет: новата детска площадка. Как да я направим полезна и безопасна?”.
Конкурсът предизвиква студентите да демонстрират индивидуалните си знания и умения, и екипните такива, и да запишат кратко видео (до 5 минути), в което представят своята идея за комуникационна кампания. Задължителните елементи, освен името на отбора и представяне на екипа, и избраната тема са направени проучвания в подкрепа комуникационната стратегия, тактики, план за действие и начини за измерване на резултатите след края на кампанията. Видеата могат да бъдат пубикувани на стената на A1 Challenge 2019 във Facebook . Отборът, събрал най-много харесвания, печели голямата награда от А1 – смартфон за всеки участник от екипа.
Избраният проект ще бъде представен по време на ежегодната церемония PR Приз 2019, организирана от БДВО.

“The Art of Presentation” с Praktika и БДВО

Първият съвместен семинар на Българското дружество за връзки с обществеността и Praktika беше на тема “The Art of Presentation” и представи пред участниците тайните на убедителната и завладяваща презентация. Обучението беше създадено специално за всички, на които им предстои да участват в презентациите „на живо“ на ПР Приз 2019, за да представят убедително резултатите от своите кампании и да завладеят публиката.

 

 

PRактики  бр, 168, 09 април 2019

Здравейте колеги, 
Пред Вас е обновеното издание на информационния бюлетин на БДВО – PRактики. За мен е удоволствие, че още в началото на мандата ми като председател на организацията, успяхме да изпълним един поет ангажимент и да пренесем нашият комуникационен инструмент, който вече натрупа 10 години история и стотици броеве, в дигиталната ера. Вярвам, че новият формат ще ви допадне, че на страниците му ще намирате интересна, полезна и важна информация за развитието на професията, дейността на БДВО, световните тенденции и локалните им измерения. 
Разбира се, както и досега, PRактики е мястото, където можете да представите своите успешни кампании, да споделите опита си при решаване на професионални казуси, да изразите мнение и позиция по актуални въпроси. С колегите от Управителния съвет на БДВО и екипът, който създава изданието сме на Ваше разположение, защото съм убедена, че споделяме обща цел – да утвърждаваме и развиваме нашата общност, да повишаваме своят професионализъм и да превръщаме PR професията в страната във все по-уважавана, желана, разбирана и даваща добро място за кариерно развитие на тези, които имат волята, амбицията и таланта да ѝ се посветят. 
Приемайки избора да бъда председател на първата професионална организация в страната, се ангажирах да работя за това да надградим заедно най-доброто от постигнатото до сега, да модернизираме и подобряваме различните дейности, които осъществяваме, да увеличаваме ползите за членовете и чрез свършеното да изпълняваме основната си мисия за утвърждаване на авторитета на професията ни в обществото. Обновяването на PRактики е само една първа стъпка. Скоро предстои да заработи и Обществен съвет към БДВО, стартирахме набирането на проектите в PR приз 2019 и търсенето на новия носител на стипендията на името на проф. Тодор Петев. Съвсем скоро ще проведем и първото за 2019 г. обучение на тема презентационни умения и това е само началото. 
Очаква ни наситена програма, много положителни емоции, добронамереност, сътрудничество и положителни резултати, които, сигурна съм, ще постигнем заедно! 

Илияна Захариева, председател на БДВО за 2019 и 2020 г. 

 

Стартира приемът на проекти за участие в PR Приз 2019 Influencing the Influencers

Деветнадесетото издание на конкурса ще отличи постиженията на гилдията, повлияли обществото през изминалата година. Новото тази година е разширената категория „Имиджмейкинг и/или кампания с инфлуенсъри“. “Инфлуенсър маркетингът беше във фокуса на комуникационните специалисти в цял свят през последните две години и вярвам, че колегите ще представят най-добрите си кампании и инициативи в сегмента. В категорията продължават да попадат и политическият имидж, изграждането на репутация и личният ПР”, коментира Илияна Захариева – председател на УС на БДВО. 

Програма 2019 – основни акценти

Извън строгите редове на официалната програма за 2019 г., приета на последното общо събрание на БДВО, можем да определим нейната философия с няколко думи – сътрудничество, модернизация, надграждане, резултати.

БДВО през 2018 г.

Поставяме рекорди, за да можем да ги подобряваме! 2018 година беше изключително динамична за БДВО, освен традиционните за организацията ни инициативи, реализирахме някои за първи път.

Моите три – блиц разговор с УС 

Отговори на три кратки и толкова трудни за отговаряне въпроси: Какво е ПР-ът? Каква е мотивацията да ПРодължиш? ПРичините да си в БДВО?

Креативни комуникации – мисията възможна с академични и емпирични познания

В отговор на обществения дебат за стойността на образованието по ПР  у нас и убедеността ни, че БДВО е призвана да работи за развитието на професията, стартирахме практическа програма за обучение на студенти от специалността Връзки с Обществеността към Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“.

 

https://gallery.mailchimp.com/ffbc469696ca670adafbae54a/images/1f185172-1eca-4de9-8cc8-97d5fe6433f9.png
ПРИЗ

https://mcusercontent.com/89748508670c928ed4572472f/images/46cb5370-b22c-885a-27d5-dedf5d5794d2.jpg