Webit осветява бъдещето на индустриите и на живота на обикновения човек

0

От 13 до 15 май 2019 София отново се превърна в дигитална столица на Европа. Фестивалът за иновации Webit събра над 10 000 посетители от над 110 държави за да правят бизнес и да сверят часовниците си с последните технологии. В продължение на два дни бяха представени над 15 тематични конференции и изложение.
Лекторите на събитието са основатели на едни от най-големите и успешни компании в света. Откриватели, изследователи, предприемачи, инвеститори, роботи, летящи хора, киборги и знаменитости като предприемача Марк Кюбан, създател на Broadcast.com (с 4.5 млрд. лично богатство). Те дискутираха бъдещето на киберсигурността, образованието, на градовете, медиите, маркетинга и рекламата, на медицината, отбраната, парите и финансовите технологии, климатичните промени и човечеството във века на изкуствения интелект.
webit1Сред най-завладяващите представяния беше дискусията за „Визия за Европа 2030 и как да предпазим бизнеса и потребителите”, с модератор Пламен Русев и участници Thomas Arnoldner, CEO на A1 Group, Dirk Hoke, СЕО на Airbus Defence and Space, Natalia Oropeza, Siemens Chief CyberSecurity Officer и Eric Rasmussen, СЕО на Infinitum Humanitarian Systems (IHS).
Участниците се обединиха около мнението, че Европа все още може да бъде световен лидер в иновациите и образованието и бъдещето и е възможно, благодарение на споделените ресурси, отговорност и изкуствения интелект.

webit2

На същата сцена посетителите можаха да си поговорят с Хармъни, първият робот компаньон, който успешно наподобява реална фигура на човек и дори има силиконова кожа. Тя може се приспособява към характера на притежателя си – по-разговорлива, по-забавна, по-наивна. Хармъни би могла да се използва за здравни грижи, като секретарка, като рецепционистка, според Гаил Линдрот, нейн създател. Хармъни е една от десетките иновации, които стават част от технологичния Webit фестивал.
Сред новостите тази година бяха и кибер обувките, които създават усещане за виртуално тичане, както и летящия мотор, който показва в каква посока може да се промени професията „шофьор”.
Успоредно с утвърдените имена посетителите можеха да чуят и видят представянията на start-up-и, които винаги изненадват с гледна точка и неочаквания решения към познати бизнес теми и проблеми. Фондация Webit ежегодно подпомага start-up екосистемата като избира 200 (от над 4000 кандидатстващи) стартиращи компании от България, Европа и света и им предоставя възможност да имат щанд на събитието, безплатни билети, както и да представят проектите си пред топ инвеститори. А победителят в грандиозната церемония на „Игрите за предприемачи“, която се провежда на втория ден Webit, си тръгва с чек за 200 000 евро от събитието.
Фондация Webit проведе и конкурс за нова дестинация за събитието през 2020 година, в който се включиха 27 града от цяла Европа – Амстердам, Париж, Лондон, Мадрид, Ротердам, Валенсия, Виена, Тел Авив, Брюксел, Будапеща и много други. Целта е събитието да бъде в още по-големи мащаби. След 11 години у нас беше решено догодина домакин на Webit да бъде испанският град Валенсия.

Share.

Comments are closed.