Ученици от цялата страна се включват в Работилница за репортери 2021

0

Темата на онлайн журналистическия конкурс-обучение тази година е „Поглед към доброто“

„Поглед към доброто“ е темата на шестото издание на онлайн ученическия конкурс-обучение за журналисти „Работилница за репортери“, който поради засилен интерес на ученици от цялата страна, официално разширява обхвата си на национално ниво. Кариерно ориентиране, досег до журналистическата професия и ценни насоки и менторство от популярни журналисти и специалисти в сферата, ще могат да получат ученици от 9. до 12. клас, от училища от цяла България.

Тази година конкурсът за първи път се провежда на два етапа – кандидатстване с авторски материал и същинско обучение. Желаещите да предизвикат себе си и да покажат своя талант пред широка публика, кандидатстват за участие до края на март с есе на тема “Поглед към доброто”. Преминалите първи етап участници ще бъдат разпределени по ментори, а първата обучителна задача ще им бъде поставена на: 05 април 2021 г. За всяка поставена задача учениците ще получават насоки за изпълнение и срок за завършване – една седмица.

Всички участници ще могат да се включат в онлайн сесии под формата на workshop на живо с Калина Влайкова – журналист с дългогодишен опит и създател на платформата за класове по писмена комуникация – „Разбери ме“, която ще дава насоки и ще отговаря на въпроси по поставената задача. След изпращане на готовите материали, участниците ще получават обратна връзка от своя ментор и ще им бъде предоставена възможност за корекция, ако е необходимо.

Най-добрите материали от всяко предизвикателство ще бъдат публикувани в онлайн портала EspressoNews.bg, като по този начин ще намерят и своя път към широката читателска аудитория.

Тази година ментори на учениците отново ще бъдат утвърдени специалисти в журналистическата професия и университетски преподаватели. Произведенията на участниците ще бъдат оценявани от авторитетно жури.

За поредна година патрон на проекта е българският евродепутат Ева Майдел. По традиция, тя ще предостави и голямата награда за победителя в конкурса – пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент. Най-изявените дванадесетокласници сред участниците в „Работилница за репортери“, които желаят да продължат своето образование в журналистическа специалност, ще могат да се обучават в избрана от тях дисциплина  в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), направление: „Обществени комуникации и информационни науки“, специалности „Медии и журналистика“ и „Медия икономика“, без полагане на задължителния изпит по „Български език и литература“.

Повече информация за възможности за партньорства и спонсорска подкрепа на проекта можете да получите на имейл: office@espressonews.bg.

“Работилница за репортери” е образователен конкурс, предназначен за ученици от 9. до 12. клас, който се организира от Espressonews.bg. Основните цели на проекта са: да бъде стимулиран интереса на учениците към журналистическата професия, като се развият таланта и уменията им за творческо писане; да бъдат представени и популяризирани историческите, културните и природни богатства и икономически потенциал на България; да се подпомогне кариерното ориентиране и кандидатстване във висше учебно заведение на участниците в конкурса.

Победители в досегашните издания на „Работилница за репортери“ са: Василена Сайчева, ученичка от ПГ „Велизар Пеев“, град Своге – победител в първото издание на конкурса през 2016-та; Симеон Симеонов, ученик от СУ „Проф. д-р Асен Златаров“, град Годеч – победител в „Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България“; Ани Павлова, ученичка на ППМГ „Акад. Иван Ценов“ и Теодора Александрова от ПЕГ „Йоан Екзарх“, Враца – победители в третото издание на конкурса „Работилница за репортери 2018 – Родова памет“, Елина Алипиева от ПЕГ „Йоан Екзарх“, Враца – победител в „Работилница за репортери 2019 – Пътят към дома“ и Калина Александрова, ученичка в ЧНГ „Ерих Кестнер“, гр. София – победител в петото издание на конкурса “Книга на спомените”. Най-добрите участници в проекта по традиция получават редица награди от партньори на проекта, сред които и журналистически стажове и гостувания в местни и национални медии. Най-изявените участници в конкурса получават възможността да се обучават в желана от тях дисциплина в катедра „Медии и обществени комуникации“ на Университета за национално и световно стопанство (УНСС), без полагане на задължителния изпит по „Български език и литература“. От 2017 година „Работилница за репортери“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел, която предоставя и голямата награда за победителя в конкурса – пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент.

Share.

Comments are closed.