Национална конференция “Медийна грамотност в България. Какво научихме от кризата?” с партньорството на БДВО

0

На 29 октомври 2020 година ще се проведе национална конференция за медийна грамотност, инициирана от Коалицията за медийна грамотност и фондация за свободата “Фридрих Науман”, с подкрепата на 7 неправителствени организации и институции. Конференцията ще стартира в 09:00 часа в Sofia Event Center и ще бъде в хибридна форма.

Конференцията цели да постави на дневен ред пред обществото състоянието на медийната грамотност в България и заедно със заинтересованите страни да се очертае стратегия за развитието и. Според организаторите, пътят към това е чрез диалог между всички ключови участници в процеса. Конференцията ще предостави възможност за сътрудничество между бизнеса, гражданското общество, институциите и международните организации, работещи по темата. Медийната грамотност е критично необходима за всяко общество и събитията от 2020 година изведоха на преден план необходимостта от координирани усилия за насърчаването и изграждането й.  Осъществяването на тази цел е възможна единствено чрез дългосрочни междусекторни партньорства, ангажираност и подкрепа от страна на бизнеса и институциите.

Конференцият аще бъде открита от Кристина Христова – Коалиция за медийна грамотност, Мартин Котее – Фондация за свободата “Фридрих Науман” и н.пр. Херо Мустафа – посланик на САЩ в България. Като въведение в тематиката д-р Джейн Муита ще представи инициативите за медийна грамотност на UNICEF, след което гостите на конференцията ще се запознаят и с медийната грамотност в политиките и програмите на ЕК.  За дезинформацията около кризата у нас ще говори Ирина Недева, председател на Асоциацията на европейските журналисти – България и дългогодишен в @БНР, програма Хоризонт.

По време на конференцията ще бъдат представени някои от най-значимите действащи проекти, свързани с развитието на медийната грамотност на гражданите от всички възрасти, сред които Дни на медийна грамотност 2020, Тийнстейшън, Знам.бе, Scoolmedia, Арте Урбана Колектив, Книговище и др. Гледната точка на бизнеса ще бъде представена в дискусионен панел, модериран от Веселин Димитров от сп. Forbes.

За подробна информация относно целите и програмата на събитието, графика на отделните панели и участниците в тях посетете events.gramoten.li.

Share.

Comments are closed.