Добромир Иванов, bTV е носителят на голямата награда на „Валя Крушкина “

0

В 9то издание на конкурса участваха 52-ма журналисти с общо 106 номинирани материала за всички 4 категории

В средата на декември бяха обявени наградите „Валя Крушкина – журналистика за хората“ 2020, които се връчиха за девети пореден път.  “2020 година постави редица предизвикателства, поради епидемичната обстановка в страната, която бе и причина официалната церемония по връчването на наградите в конкурса да бъде отменена. Разбира се, това не ни попречи да проведем номинации и да излъчим победители, макар и в малко по-нетрадиционен формат.”, по думите на организаторите. Всички номинирани материали се оценяват от специално подбрано за целите на наградите жури, състоящо се от журналисти с доказан опит в сферата:

  • Мария Чернева, БНТ
  • Росен Цветков, bTV
  • Силвия Великова, БНР
  • Николина Димитрова, Bulgaria ON AIR
  • Владимир Йончев, OFF News
  • Стояна Георгиева, Mediapool
  • Петьо Цеков, в. Сега

Те дадоха своите оценки и избраха журналистическите материали, които тази година заслужават да бъдат отличени с емблематичната статуетка – Круша – символ на наградите.

Победителите по категории са:

Електронна медия. Победителят в най-оспорваната категория е Мария Ванкова, съпътствана от Ивайло Везенков и Десислава Ризова.

1. Мария Ванкова, bTV Media Group Номиниран материал – bTV репортерите: “Лекарство на всяка цена”

2. Ивайло Везенков Свободна Европа Номиниран материал – “Бях на 6. Исках да набера глухарчета”. Има ли лек за децата, преживели насилие

3. Десислава Ризова, bTV Media Group Номиниран материал – bTV репортерите: Проектът „Камчия“

Пишещ журналист. Носител на наградата е Спас Спасов с материал за мътните тайни на Варненското езеро, струващи милиони.

1. Спас Спасов, „Дневник“, „Капитал“. Номиниран материал: Въпрос за 5 млн. евро изплува от мътното дъно на Варненското езеро.

2. Николай Стайков, Антикорупционен фонд. Номиниран материал: Цялата история на “Осемте джуджета” – всичко, което не можахме да разкажем във филмите.

3. Мариета Димитрова, Информационна агенция “Blagoevgrad News” Номиниран материал: Да си купиш медиен комфорт с парите на данъкоплатците: Как община Благоевград раздаде близо 1 млн. лв. без правила?

Снимащ журналист. Снимащият журналист в тазгодишното издание на конкурса е Мирослав Михайлов, следван от Теодора Бързакова на второ място.

1. Мирослав Михайлов, Свободна Европа. Номиниран материал – Поредица материали, отразяващи протестите

2. Теодора Бързакова, Свободна Европа, Номиниран материал – Колко точно хиляди са “хилядите хора” по улиците?

„Журналист – надежда“. Татяна Йорданова и Владислава Тричкова – победителите в категория „Журналист – надежда“, където се състезаваха 10 журналисти с 25 материала. Техни подгласници са Виктория Симеонова и Елица Симеонова.

1. Владислава Тричкова, Нова Телевизия. Номиниран материал – ТРОГАТЕЛНИТЕ ИСТОРИИ НА ОСИНОВЕНИТЕ: Да откриеш произхода си напук на закона

1. Татяна Йорданова, БНТ Номиниран материал – Висшисти на килограм.

2. Виктория Симеонова, gospodari.com („Господари на Уеба“). Номиниран материал – Бургаските общинари убеждавани да гласуват ЗА „Сараите на Доган“ да станат частен терен?

3. Елица Симеонова, Свободна Европа. Номиниран материал – Наводнението в Перник е било само въпрос на време. И всички са знаели това

Журналистът, впечатлил най-силно журито на наградите тази година и става носител на Голямата награда „Валя Крушкина – журналистика за хората“ 2020, е Добромир Иванов от bTV Media Group, с материала Дишай!.

Тази година надпреварата включваше 52-ма журналисти с общо 106 номинирани материала за всички 4 категории.

Наградите „Валя Крушкина – журналистика за хората“ са част от дейността на Фонд „Валя Крушкина“, учреден при Фондация „Работилница за граждански инициативи“ на 11 септември 2012 г. в памет на журналиската Валя Крушкина, дългогодишен кадър на БНТ. През годините са правени различни промени в категориите на конкурса, отразяващи тенденциите в развитието на журналистиката у нас. Конкурсът става все поразпознаваем в журналистическите среди, както и извън тях. В досегашните 8 издания на конкурса са номинирани над 400 журналисти с повече от 800 материала. Наградите се превърнаха в мерило за качествена журналистика и в гилдията, и сред широката общественост се приемат за сериозно признание за работата на наградените журналисти.

Share.

Comments are closed.