Българи в чужбина правят мащабна кампания за гласуване

0

Инициативата „Имаш право на България“ е първа по рода си

Група българи, обединени в общността Bulgarians in the United States / Bulgarians in USA / Българи в САЩ, започнаха мащабна кампания да насърчат сънародниците ни навсякъде по света да гласуват на парламентарните избори на 4 април. Тя е под мотото „Имаш право на България“ и е отворена за включване на български граждани от цял свят.

Подобна кампания за насърчаване на гласуването, подготвена от активни граждани в чужбина, се случва за пръв път.

Организаторите се водят от идеята, че гласуването на българите в чужбина е не само конституционно право, а и отговорност за бъдещето на страната ни. Именно затова едно от исканията е да се организират повече избирателни секции на места, които са отдалечени от българските посолства и консулства.

Като част от кампанията са създадени два основни комуникационни инструмента – промоционален видеоклип и уебсайт imashpravo.com. Използвайки го, всеки българин може свободно да свали, отпечата и разпространи или закачи постер, за да мотивира своите сънародници.

„Вярваме, че е важно всеки българин да упражни правото си на глас, независимо къде се намира – Чикаго, Лос Анджелис, Лондон, Сидни, Мадрид, Берлин или другаде. Факт е обаче, че българите в чужбина на практика не получават достатъчно информация за гласуването. Нашият глас е наше конституционното право. Трябва да се борим за отваряне на още секции и повече информация, които ще спомогнат за по-добра организация и гражданска активност на изборите. Само активното гражданско общество и масовото гласуване на българската диаспора в чужбина може да намали тежестта на купения вот в България!“, заяви Станислав Русев, представител на групата Bulgarians in the United States / Bulgarians in USA / Българи в САЩ.

До момента общият брой на изтеглените плакати през уебсайта е 269, като от тях общо 19% са отчетените сваляния на рекламните материали за САЩ, 16% за Германия, 10% за Великобритания и 55% от други държави.

Организаторите подчертават, че всички българи имат право да гласуват за бъдещето на родината си и да искат живота в страната ни да се подобрява. Временно или за постоянно, сънародниците ни в чужбина са много – в САЩ, Испания, Германия и Великобритания. Някаква част от тях не искат да упражнят правото си на глас, а други срещат сериозни затруднения. Кампанията цели да информира и така да насърчи избирателната активност.

 

Share.

Comments are closed.