Алтернативните инфлуенсъри като глътка свеж въздух сред инстаграмабъл естетиката

0

Биляна Славейкова, журналист по обазование, блогър  (https://girlsweare.com/) и инстаграм инфлуенсър @bibons говори за алтернативните инфлуенсъри (каквато е самата тя) и имат ли въобще шанс в Instagram, особено след последните промени. Тя представи резултати от инфлуенсър кампания, реализирана за онлайн бранд и техники за постигането им. „Instagram повлия не само на начина, по който правим бизнес, но и как изглежда бизнесът”, е категорична Биляна. Днес се създаде инстаграм балон, в който нещата изглеждат еднакви, правят се „instagrammabble“ (подходящи за социалната медия) снимки самоцелно. Това води до уеднаквяване на профилите – сходни снимки на обекти, сходни цветове, филтри, пози. Фийдът се оказва абсолютно еднакъв и безинтересен. Появата на различен, със собствена индивидуалност инфлуенсър, оставя усещането за свежест. Става въпрос за различна естетика на снимките, което води до различаващ се фийд. Никой няма нужда от поредната подобна снимка, със същите хаштагове, от същите места като тези, които вече са станали известни.

Алтернативният инфлуеснър често се бърка с нишовия такъв, но не са еквиваленти. Алтернативният може да бъде нишов, говорейки за теми, които го вълнуват и в които е експерт, но говорим за алтернатива чрез естетика.  Макар обикновено да нямат стотици хиляди последователи, те са особено ценни за брандовете, защото се свързват с качество и осигуряват ангажираност и развитие на историите. Характерно за тях е, че вдъхновението е видимо.

Има тенденция, започнала от Facebook, да се намали влиянието на инфлуенсърите, като се махне броя на харесванията. Това води до промяна в начина на работа на самите инфлуенсъри – започват да се появяват поп-ъп магазини, създават се нови акаунти с @shop, използват се нови метрики за ефективността. Измерват се реалните онлайн или офлайн продажби, донесени от инфлуенсъра, броя на коментарите, ре-постванията, създаването/разрастването на общността.

Това, което брандовете могат да направят, е да искат винаги данни от инфлуенсъра, с когото ще работят, защото всеки от тях знае в коя кампания колко е постигнал. И един от ценните съвети: инфлуенсърът трябва да се избира след много работа и наблюдения и задължително да отговаря на ценностите и естетиката на бранда.

 

Share.

Comments are closed.