Актуално

praktiki

PRактики  бр. 172, Декември 2019

Денят на Бернайс 2019 „Ерата на инфлуенсърите – край или ново начало?“
За шеста поредна година Българското дружество за връзки с обществеността отбеляза рождението на “бащата” на PR-a, социологът Едуард Бернайс, със събитието „Денят на Бернайс“. То се проведе от 28 ноември до 30 ноември и обедини в себе си

„Ерата на инфлуенсърите – край или ново начало?“

Конферентната част на “Денят на Бернайс” привлече вниманието на комуникатори, инфлуенсъри, посредници между тях и на желаещи да станат такива. Тя стартира с представяне на различните гледни точки на трите страни в диалога между брандове и инфлуенсъри, а въпросите в дискусионната част очертаха темите, които категорично ще търпят развитие и ще възпламеняват спорове. Повече за представянията:

 

Безименните брандове в новините

Дискусия за медийното огледало на действителността, организирана от ГБИТК, АИБК и БСК, събра представители на бизнес организации, регулатори, политици и комуникатори. Тя е част от кампанията „Да успеем в България“, която цели постигането на по-широка публичност за успехите на българските предприятия и предприемачи.

Битката на талантите  – предстоящо
Employer Branding Forum 2019 ще събере представители на комуникационната индустрия и HR-и в търсене на работещ алгоритъм за изграждане на привлекателна работодателска марка. Събитието на b2b media ще се проведе на 12 декември 2019 г. в Полиграфия бизнес център.

 

praktiki

PRактики  бр, 170, 25 май 2019

БДВО раздаде отличията на най-добрите в комуникациите на церемония в Литературен клуб Перото

Екипът на ООБ бе признат за най-добрия вътрешен комуникационен отдел на годината, а All Channels за най-добрата агенция. Специалната награда на Обществения съвет, както и най-голям брой статуетки отидоха при А1 в годината, в която Mtel стана А1. Рекордните 92 проекта се състезаваха в тазгодишното издание на конкурса, от тях 44 бяха отличени.
Статуетките на PR Приз 2019 – Influencing the Influencers бяха раздадени на 16 май вечерта на събитие, което събра целия комуникационен бранш в страната – представители на PR отделите на водещите компании, неправителствени организации и институции, агенции, медии.

Специалната награда на  Комисията по професионална етика е за работата на цял бранш

Комисията по професионална етика към БДВО връчи своята Специална награда на проекта „Национална бирена академия“, разработен от Съюз на пивоварите и knowbox. Това се случи по време на церемонията за връчване на ПР Приз, състояла се на 16.05.2019 г. в Литературен клуб „Перото“ в столицата.
Проектът бе отличен сред всички 92 заявки заради начина, по който цял бранш адресира въпроса с комуникацията и заради отговорното отношение към производствените процеси и взаимодействие със заинтересованите страни.

Comms Talks: да поговорим професионално за комуникациите

Българско дружество за връзки с обществеността, съвместно с EACD и AMEC стартираха поредица от дискусии Comms Talks, организирани от агенция за медиен анализ Perceptica. Целта е да се засили диалога между основните заинтересовани страни в комуникационната индустрия: вътрешни комуникационни отдели, агенции, медии и специалисти по медийни изследвания и анализи. След Comms Talks: Pharma и Comms Talks: Retail, вижте какво следва.

Предстоят „Зелените Оскари”

Националният конкурс на B2B Media “Най-зелените компании в България” се провежда за девета година и отличава най-отговорните бизнеси, общини, неправителствени организации и личности. Официалната церемония по награждаването ще е на 7 юни 2019 година от 19 часа в Best Western Premier Sofia Airport Hotel.

Webit осветява бъдещето на индустриите и на живота на обикновения човек

Фестивалът за иновации Webit събра в София над 10 000 посетители от над 110 държави, за да правят бизнес и да сверят часовниците си с последните технологии. В продължение на два дни бяха представени над 15 тематични конференции и изложение, и теми в диапазона от робот-компаньон през летящ моторист до визия за Европа 2030.

Предизвикателствата пред комуникаторите според Европейския комуникационен монитор 2019

Комуникационната професия в Европа е предизвикана от нарастващо недоверие, но новите организационни застъпници и AI предлагат възможности за оформяне на обществения дискурс.

 

praktikiPRактики  бр, 169, 07 май 2019

92 проекта от общо 14 категории се състезават за престижните отличия PR Приз 2019 Influencing the Influencers

Общо 30 организации представят рекордния брой от 92 проекта в тазгодишното издание на PR Приз на БДВО. От тях комуникационните агенции са 18, а представените компании, неправителствени организации и институции – 12. Най-много проекти се състезават в категориите „Кампания за устойчиво развитие/ корпоративна социална отговорност”, „Дигитална кампания или проект“ и „Комуникационен проект за продукт или услуга“. В обновената категория „Имиджмейкинг и/или кампания с инфлуенсъри“ за статуетка сили ще премерят 8 проекта.
Проектите ще бъдат оценявани на два етапа – на представените материали и на публична защита. Откритите презентации ще се проведат в периода 10-12 май в Sopharma Business Towers, от 9:00 до 18:00 часа. Графикът на откритите представяния може да бъде намерен тук. Церемонията по награждаване ще се състои на 16 май от 19:00 ч. в литературен клуб „Перото“.

Жури на PR Приз 2019

През 2019 година председател на журито на PR Приз ще бъде Асен Асенов – Директор „Корпоративни комуникации”, ПОК „Доверие”. Асенов е бивш Председател на БДВО, а към момента председател на новосъздадения обществен съвет на организацията. В журито на PR Приз 2019 влизат още: Илияна Захариева, Председател на БДВО, директор „Корпоративни комуникации”, А1; Силвия Симова – началник на отдел  “Връзки с обществеността”, БНТ ; Мария Гергова-Бенгтссон – Председател на БАПРА, изпълнителен директор United Partners; Росица Вартоник – основател и директор на фондация „Инициатива за финансова грамотност“; Свилен Стрезов – член на управителния съвет на БАР,  директор дивизия „Продукти без лекарско предписание“ в Актавис; Ванина Ханджийска – блогър, инфлуенсър и PR експерт; Георги Малчев – член на УС на IAB, управляващ директор XploraBG ; София Пенева – председател на УС на БАКА и Стефан Серезлиев – зам.-председател на БААК.

Утвърдени PR практици, журналисти, социолози и икономисти в Обществен съвет за развитието на комуникационния бранш

В края на април беше сформиран Обществен съвет към БДВО, по инициатива на УС. Създаването му е част от програмата на Дружеството да запази водещата си роля в развитието на комуникационната общност и да работи за постигане на повече информираност и по-добър обществен консенсус. БДВО е първата комуникационна асоциация в страната, която създава подобен консултативен орган. Усилията на утвърдени професионалисти от различни сфери ще осигурят представителност и многообразие от гледни точки и ще подобрят комуникационната среда и имиджа на свързаните с нея професии.
За председател на Обществения съвет беше избран Асен Асенов, директор „Корпоративни комуникации” на ПОК „Доверие” и председател на БДВО с мандати 2007 – 2008 и 2014 – 2015. Заместник-председател на съвета ще бъде д-р Александър Христов, управляващ партньор на ПР агенция Параграф 42 и председател на БДВО с мандат 2011 – 2013. В състава му влизат още: Илияна Захариева – настоящ председател на БДВО и директор „Корпоративни комуникации” на А1, Ирина Йорданова – директор „Проекти, публични комуникации и КСО на КРИБ“, Виктория Блажева – директор „Комуникации“, първи вицепрезидент и Diversity Manager на УниКредит Булбанк, Евелина Славкова – социолог, съосновател на социологическа агенция „Тренд“, Жаклин Цочева – директор „Пъблик афеърс и комуникации“ на Кока-Кола HBC България и Кирил Вълчев – журналист, автор и водещ в Дарик радио.

A1 Challenge – осмото съвместно PRедизвикателство към студентите на БДВО и А1 

А1 Challenge за първа година ще се проведе онлайн, като поле за изява е  специално създадената Facebook страница, а срокът за кандидатстване е до 10 май 2019 г. Конкурсът е насочен към всички студенти в сферата на комуникациите, рекламата и връзките с обществеността, а темите, с които могат да се включат, са две: „Как да научим баба и дядо да ползват интернет?” и „Интернет: новата детска площадка. Как да я направим полезна и безопасна?”.
Конкурсът предизвиква студентите да демонстрират индивидуалните си знания и умения, и екипните такива, и да запишат кратко видео (до 5 минути), в което представят своята идея за комуникационна кампания. Задължителните елементи, освен името на отбора и представяне на екипа, и избраната тема са направени проучвания в подкрепа комуникационната стратегия, тактики, план за действие и начини за измерване на резултатите след края на кампанията. Видеата могат да бъдат пубикувани на стената на A1 Challenge 2019 във Facebook . Отборът, събрал най-много харесвания, печели голямата награда от А1 – смартфон за всеки участник от екипа.
Избраният проект ще бъде представен по време на ежегодната церемония PR Приз 2019, организирана от БДВО.

“The Art of Presentation” с Praktika и БДВО

Първият съвместен семинар на Българското дружество за връзки с обществеността и Praktika беше на тема “The Art of Presentation” и представи пред участниците тайните на убедителната и завладяваща презентация. Обучението беше създадено специално за всички, на които им предстои да участват в презентациите „на живо“ на ПР Приз 2019, за да представят убедително резултатите от своите кампании и да завладеят публиката.

 

 

PRактики  бр, 168, 09 април 2019

Здравейте колеги, 
Пред Вас е обновеното издание на информационния бюлетин на БДВО – PRактики. За мен е удоволствие, че още в началото на мандата ми като председател на организацията, успяхме да изпълним един поет ангажимент и да пренесем нашият комуникационен инструмент, който вече натрупа 10 години история и стотици броеве, в дигиталната ера. Вярвам, че новият формат ще ви допадне, че на страниците му ще намирате интересна, полезна и важна информация за развитието на професията, дейността на БДВО, световните тенденции и локалните им измерения. 
Разбира се, както и досега, PRактики е мястото, където можете да представите своите успешни кампании, да споделите опита си при решаване на професионални казуси, да изразите мнение и позиция по актуални въпроси. С колегите от Управителния съвет на БДВО и екипът, който създава изданието сме на Ваше разположение, защото съм убедена, че споделяме обща цел – да утвърждаваме и развиваме нашата общност, да повишаваме своят професионализъм и да превръщаме PR професията в страната във все по-уважавана, желана, разбирана и даваща добро място за кариерно развитие на тези, които имат волята, амбицията и таланта да ѝ се посветят. 
Приемайки избора да бъда председател на първата професионална организация в страната, се ангажирах да работя за това да надградим заедно най-доброто от постигнатото до сега, да модернизираме и подобряваме различните дейности, които осъществяваме, да увеличаваме ползите за членовете и чрез свършеното да изпълняваме основната си мисия за утвърждаване на авторитета на професията ни в обществото. Обновяването на PRактики е само една първа стъпка. Скоро предстои да заработи и Обществен съвет към БДВО, стартирахме набирането на проектите в PR приз 2019 и търсенето на новия носител на стипендията на името на проф. Тодор Петев. Съвсем скоро ще проведем и първото за 2019 г. обучение на тема презентационни умения и това е само началото. 
Очаква ни наситена програма, много положителни емоции, добронамереност, сътрудничество и положителни резултати, които, сигурна съм, ще постигнем заедно! 

Илияна Захариева, председател на БДВО за 2019 и 2020 г. 

 

Стартира приемът на проекти за участие в PR Приз 2019 Influencing the Influencers

Деветнадесетото издание на конкурса ще отличи постиженията на гилдията, повлияли обществото през изминалата година. Новото тази година е разширената категория „Имиджмейкинг и/или кампания с инфлуенсъри“. “Инфлуенсър маркетингът беше във фокуса на комуникационните специалисти в цял свят през последните две години и вярвам, че колегите ще представят най-добрите си кампании и инициативи в сегмента. В категорията продължават да попадат и политическият имидж, изграждането на репутация и личният ПР”, коментира Илияна Захариева – председател на УС на БДВО. 

Програма 2019 – основни акценти

Извън строгите редове на официалната програма за 2019 г., приета на последното общо събрание на БДВО, можем да определим нейната философия с няколко думи – сътрудничество, модернизация, надграждане, резултати.

БДВО през 2018 г.

Поставяме рекорди, за да можем да ги подобряваме! 2018 година беше изключително динамична за БДВО, освен традиционните за организацията ни инициативи, реализирахме някои за първи път.

Моите три – блиц разговор с УС 

Отговори на три кратки и толкова трудни за отговаряне въпроси: Какво е ПР-ът? Каква е мотивацията да ПРодължиш? ПРичините да си в БДВО?

Креативни комуникации – мисията възможна с академични и емпирични познания

В отговор на обществения дебат за стойността на образованието по ПР  у нас и убедеността ни, че БДВО е призвана да работи за развитието на професията, стартирахме практическа програма за обучение на студенти от специалността Връзки с Обществеността към Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“.